Nadčasová kožená móda

Nadčasová kožená móda>

Kožené doplnky sa vyrábaju už po stáročia a ich obľúbenosť rozhodne nijako neklesá, práve naopak. Hodí sa pre akúkoľvek príležitosť, sú známkou kvality a vysokej úrovne. Ich odolnosť voči času je neobyčajná a starostlivosť o ne nie je nijako zložitá.
V našom článku sa dozviete, aký je rozdiel medzi kozie a bůvolí kožou, aké výhody kožené produkty majú a ako o kožu správne starať.

 

Vlastnosti kozie a byvolej kože

Koža kozie a bůvolí sa od seba líšia. Každý typ má iné vlastnosti, inú štruktúru a vzhľad.

 

  • Kozej kože

Kozej kože vyniká predovšetkým svojou mäkkosťou, pevnosťou a pružnosťou. Je to jedna z najflexibilnejších kožou vôbec. Okrem týchto vlastností má tiež nižšiu hmotnosť, je teda veľmi ľahká. Veľkou výhodou kozej kože je jej vodeodolnosť, ktorá je spôsobená predovšetkým tým, že pri výrobe kože prechádza zložitým procesom opaľovanie.

Vzhľad kozej kože je zrnitý, pripomína textúru kamienkov. Tento štruktúrovaný povrch dodáva kozie koži jej jedinečnosť, ktorá nie je len o tom, že výrobky dobre vyzerajú, ale sú tiež odolné voči poškodeniu. Každý kus vyrobený z kozej kože je originál, pretože odtieň závisí predovšetkým od teploty, ktorej bola koža vystavená.

 

  • Byvolej kože

Byvolej kože je silnejšie ako iné typy kožou, dokonca jedna z najsilnejších. Preto je pevná a tiež veľmi odolná. Pre svoju odolnosť a životnosť je veľmi známa. Pri správnej údržbe Vám výrobky z byvolej kože môžu poslúžiť celý život. Navyše vďaka svojej pevnosti sa Vám byvolej kože pôsobením tlaku neroztáhne a nestratí svoj tvar. Aj cez všetky tieto charakteristické znaky je však stále mäkká a pružná, to predovšetkým vďaka podkožným kolagénovým vláknam.

Rovnako ako v prípade kozej kože, je tiež každý výrobok z byvolej kože originálom. Vzhľad jednotlivých kusov je ovplyvnený vekom a pohlavím zvieraťa, z ktorého bola stiahnutá a tiež ročným obdobím, v ktorom bola odobratá. Koža má výraznejšiu vzhľad, predovšetkým vďaka svojim bohatým a hlbokým tónom.

 

Výhody kožených produktov

Kožené produkty sa nosia už po stáročia a vďaka svojej univerzálnosti a atraktívnemu vzhľadu sú aj dnes stále obľúbené, vyhľadávané a moderné. Teraz si teda rozoberieme jednotlivé výhody, ktoré nám kože prináša.

 

  • Odolnosť

Kožené produkty majú obrovskú výhodu predovšetkým v tom, že sa s pribúdajúcim vekom, na rozdiel od iných materiálov, zlepšuje ich vzhľad a ich odolnosť zostáva zachovaná. Keďže je tento materiál veľmi pevný, ale pritom toľko pružný, odolá roztrhnutiu, opotrebovaniu, a dokonca aj roztiahnutie. Váš obľúbený kúsok si teda udrží svoj dokonalý tvar, a navyše s pribúdajúcim vekom získa aj svoj osobitý charakter.

 

  • Vzhľad a nadčasovosť

Aj napriek tomu, že sa štýly mení, kože nikdy nevyjde z módy. Je považovaná za známku kvality a vďaka ručnému spracovaniu je každý kus originál. Je teda veľmi nepravdepodobné, že by ste na ulici stretli niekoho s úplne totožným batohom či kabelkou, každý kus je jedinečný. Koža je naviac aj veľmi elegantné, vyžaruje štýlom a stabilitou.

 

  • Náklady

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, kožené výrobky sú tiež výhodnejšie ako produkty z iných tkanín. Táto výhoda úzko súvisí s ich odolnosťou. Hoci obstarávacia cena koženého výrobku je vyššia ako cena výrobku z umelej tkaniny, kože Vám vydrží výrazne dlhšiu dobu. Kým sa ostatní tkaniny opotrebovávajú a je nutné ich nahradiť novým kúskom, koža stále drží a odoláva času.

 

Údržba kožených produktov

Ak chcete, aby Vám zakúpený výrobok vydržal čo najdlhšie, je nutné sa o neho tiež čo najlepšie starať. Životnosť koža je síce dlhá sama o sebe, ale prečo ju ešte viac nepodporiť.

Kožu nesvedčí prílišná vlhkosť. Snažte sa teda vyhýbať premočení zakúpeného výrobku. Kožené výrobky nikdy neperte. Ak máte na produkte povrchovú nečistotu, očistite kožu bavlnenou handričkou navlhčenou čistou vlažnou vodou. Poprípade, ak je váš výrobok premočený, osušte ho bavlnenou handričkou a nechajte vyschnúť pri izbovej teplote. Pri usychanie sa vyhnite vykurovacím zariadením a priamemu slnečnému žiareniu, koža by mohla sa mohla poničiť a popraskať.

Dôkladnejšie čistenie vykonajte raz / dvakrát ročne. Kožu čistite čistými rukami. Použite prípravok určený špeciálne pre starostlivosť o kožu. Tento prípravok naneste navlhčenou handričkou a rozotierajte krúživými pohybmi. Aby nedošlo k vysušeniu pokožky, je možné použiť aj kondicionér na kožu.