18 + 8 tipov, ako podporiť kreativitu dieťaťa

18 + 8 tipov, ako podporiť kreativitu dieťaťa>

Deti sú zvedavé a kreatívne, chvíľku neposedia, neustále potrebujú niečo robiť. Nám rodičom z toho občas stúpajú vlasy nahor, obzvlášť, keď namiesto na papier maľujú na stenu, rozrežú nám dôležitý dokument a podobne. Tvorivosť je pre nich a ich vývoj ale veľmi dôležitá, miesto naštvania a puntičkárstva by sme v tom deti mali podporovať. Ako na to?

Tvorivosť trénuje trpezlivosť a vedie aj k sebarealizácii

Deti od malička radi maľujú, stavajú rôzne stavby a veže, spievajú, učia sa básničky. To všetko má pozitívny vplyv na ich rozvoj. Ak by sme chceli poznať definíciu tvorivosti, potom by sme zjednodušene mohli povedať, že ide o tvorbu niečoho nového, nezvyčajného a hľadanie postupov, ktoré k tomu vedú.

Na rozvoj kreativity neexistuje žiadny univerzálny návod. Najväčším zdrojom inšpirácie sú pre deti dospelí, ktoré sa snažia napodobniť. Keď si nevie dieťa rady, príde za rodičom, či by mu ukázal, ako nakresliť slniečko, zvieratko, auto, ako z papiera vymodelovať lastovičku a tak ďalej. Deti nás neustále pozorne sledujú a pokúšajú sa robiť presne to isté čo my.

Niekto by možno tvrdil, že od neho sa dieťa veľa nenaučí, pretože on teda tvorivý nie je ani náhodou, nemá na to dispozície. Viete, že o nich to nie je? Keby ste sa totiž prihlásili napríklad do kurzu kreslenia, to prvé, čo sa dozviete, zborí zaužívaný mýtus. K tomu, aby ste mohli maľovať, kresliť, robiť grafiku apod. žiadny talent nepotrebujete. Stačí túžba sa to naučiť okorenená poriadnou dávkou trpezlivosti a umenia prijímať rady a kritiku.

Viete, že kreativita je vrodená len čiastočne? S určitou dávky kreativity sa rodíme, oveľa dôležitejšie je ale pre život kreativita naučená, získaná zo skúseností.

Ako podporiť kreativitu u dieťaťa?

Podelíme sa s vami o pár tipov, vďaka ktorým rozviniete detskú tvorivosť tým správnym smerom. Než vás s nimi zoznámime, mali by ste poznať jedno veľmi dôležité pravidlo. Dieťa nesmie byť preťažené a malo by robiť to, čo ho baví. Nerobte z neho niečo, čo nie je, nepremietajte do neho svoje nesplnené sny a túžby.

Tip číslo 1: Tvorivosť u dieťaťa rozvíjajte od malička

Kreativita a tvorivosť nie sú veci, ktoré sú nám dané do vienka, nerodíme sa s nimi. Treba ich rozvíjať, a to od malička. Len si to vezmite. Aj keď máte na niečo talent, neznamená to, že na sebe nemusíte ďalej pracovať. Práve naopak.

Kreativitu detí preto podporujte, hlavne u tých malých. Úplne zásadné je totiž prvých šesť rokov života, kedy sa osobnosť najviac rozvíja.

Náš tip: Viete, aké farbičky milujú najmenšie deti, ktoré ešte nevedia poriadne držať ceruzku? Prstové farby, ktorých základom je bezpečné potravinárske farbivo.

Tip číslo 2: Pustite sa do toho spoločne

Neodbíjajte dieťa, nech si ide samo kresliť, hrať na klavír, spievať. Deti sa učia hlavne napodobňovaním, potrebujú takiež povzbudiť a pochváliť.

Náš tip na tvorenie s deťmi vo veku 2 rokov a starších: Skúste si vziať napríklad balíček modelíny a vytvorte si doma vlastnú minizoo z plastelíny.

Domáce tvorenie z modelíny
Vytvorte si doma z modelíny treba zoo

Tip číslo 3: Radujte sa z chýb

Že to slniečko nie je krásne guľaté? Psík má veľké uši? Mačka vyzerá skôr ako prasiatko? Čo na tom. Chybami sa človek učí, radujte sa z nich.

Tip číslo 4: Experimentujte

Dávajte deťom čo najviac podnetov k tvoreniu a skúšanie nových vecí. Podarilo sa im napríklad počas maľovania polámať voskovky? Nehnevajte sa na nich. Nechajte ich zvyšky poskladať na papier, vezmite do ruky fén a voskovky nahrejte. Vznikne nádherný a hlavne originálny obraz.

Tip číslo 5: Zabudnite na rôzne technické vymoženosti, stavte na starú dobrú hru

Maľovanie na tablete je síce fajn, dieťaťu ale oveľa viac dá spoločné hranie a tvorenia. Na trhu nájdete hromadu spoločenských hier pre skrátenie dlhej chvíle, alebo si sami nejakú kreatívnu hru môžete vymyslieť. Poznáte napríklad tú na dlhé cesty, kedy súťažíte, kto nájde najviac áut určitej farby?

Tip číslo 6: Vytvorte doma deťom tvorivý kútik

Nájdite doma miesto, kde deti môžu pokojne narobiť nejaký ten neporiadok a vyhraďte ho na tvorenie. Aby totiž človek mohol byť kreatívny, potrebuje k tomu priestor. Dajte tam tiež všetko možné vybavenie a veci na vyrábanie, ktoré to dieťaťu uľahčia. Stôl, škatule s farbičkami, vodovkami, temperami, štetcami, krepovým papierom, kartónom, stavebnicami pod.

Náš tip: Nezabudnite tiež nájsť kúsok miesta, kam si dieťa môže do nabudúcnosti odložiť rozpracovaný projekt.

Tip číslo 7: Dajte priestor detskej fantázii

Chcete u detí podporiť rozvoj kreativity? Potom im nehovorte, akou cestou majú k cieľu dôjsť, Nechajte ich, nech na to prídu sami, dajte priestor ich fantázii. A to aj napríklad v prípade, že slniečko namaľujú modré.

Náš tip: Hry a námety na kreatívne tvorenie s deťmi nemusíte neustále vymýšľať len vy. Vymeňte si na chvíľu role a vypočujte si aj kreatívne nápady detí. Možno vás prekvapí, akú zábavu vymyslí.

Tip číslo 8: Buďte kreatívni aj vy, nehanbite sa za to

Deti sa učia pozorovaním a napodobňovaním, preto sa nehanbite a buďte kreatívni aj vy. Nebojte sa ani bláznivých nápadov, o to väčšiu srandu si spolu užijete.

 

Tip číslo 9: Podajte deťom pomocnú ruku

Nevie si s niečím rady? Podajte im pomocnú ruku v podobe návodu, ako by ste to urobili vy. Aj samostatné deti občas potrebujú pomoc dospelého. Neodháňajte ich, v prípade zádrhelu ponúknite svoju pomoc.

Tip číslo 10: Do ničoho deti nenúťte

Chcete v deťoch prebudiť túžbu tvoriť? Potom ich do toho nenúťte, keď práve nemajú náladu. Efekt by bol úplne opačný. Sloboda voľby je predsa kľúčová pre silné sebavedomie a kontrolu nad vlastným životom.

Tip číslo 11: Čo začnete, to taktiež dotiahnite do konca

Stalo sa to asi každému z nás. Niečo začnete robiť, potom vám do toho niečo vlezie a ako sa k tomu dostanete, už sa vám nechce. To je ale zle. Prekážky sa majú prekonávať, preto keď niečo začnete, buďte húževnatí a dokončite to.

Tip číslo 12: Zasmejte sa

Niečo sa nepodarilo? Je slon zelený? Namiesto nádhernej princeznej je na obrázku škaredá strapatá ježibaba? Zasmejte sa tomu.

Tip číslo 13: Dajte zelenú emóciám

Emócie a prežívanie sú hnacím motorom kreativity. Práve zážitky a skúsenosti často bývajú ústredným motívom výtvorov. Deti často kreslia obraz o tom, čo zažili na výlete, čo dostali k narodeninám. Chcú na tú chvíľu mať krásnu spomienku.

Tip číslo 14: Nebojte sa voľby

My dospelí sa často dostávame do situácie, kedy sa musíme pre niečo rozhodnúť. Vybrať si tú najlepšiu z ponúkaných možností. Lenže je to tak ťažké. Čím viac je možností, tým je rozhodovanie ťažšie. Nerobte rozhodnutie za deti, nechajte ich samotne si vybrať materiál, farbičku, ústredný motív. Je to dobrá škola pre život.

Tip číslo 15: Uvedomte si, že tvorivosť sa nedá naučiť, možno ju len rozvíjať

Áno, je to tak. Tvorivosti sa nedá naučiť, môžete ju ale rozvíjať. Treba jej dať čas a priestor. Neponáhľajte sa. Vymýšľajte rôzne tvorivé hry pre deti, skladajte napríklad origami, vytvorte kostým na fašiangy, naplňte ponožku ryžou a vymodelujte z nej snehuliaka alebo psíka, ozdobte varešku a premeňte ju na šéfkuchára, z prúžkov farebných papierov urobte reťaz na vianočný stromček a podobne.

Viete, že tvorivosť podporuje našu originalitu a rozvíja našu osobnosť? Zároveň jej prostredníctvom bojujeme so strachom z budúcnosti, zvyšuje nám sebavedomie.

Rozvíjajte tvorivosť dieťaťa
Vymýšľajte rôzne tvorivé hry

Tip číslo 16: Dávajte si hádanky

Deti sa najlepšie učia hrou, to je známy fakt. A čo je zábavnejšie ako hádanky a hlavolamy?

Tip číslo 17: Tvoriť sa dá aj vonku

Máte pred domom betónový pľac? Vezmite si kriedy a vyrazte na čerstvý vzduch. Dajte si trebárs súťaž o to, kto namaľuje najfarebnejšie obrázok.

Tip číslo 18: Inšpirujte sa aj u cudzích

Dochádzajú vám nápady? Nebojte sa hľadať inšpiráciu aj inde. Pokojne dieťa prihláste aj na krúžok výtvarnej výchovy, keramiky, maľovanie. Hľadajte inšpiráciu pre tvorenie na internete.