6 originálnych nápadov na letné tvorenie s deťmi, ktoré ich bude baviť

6 originálnych nápadov na letné tvorenie s deťmi, ktoré ich bude baviť>

Tvorenie zabaví deti a psychicky uvoľní dospelých

Pre mnohých rodičov predstavujú prázdniny komplikáciu. Pokiaľ nemajú babičku, alebo deti nechcú ísť na tábor, treba vymyslieť, kto sa o deti postará. Na druhú stranu sú ale prázdniny krásnym obdobím, ktoré vás spája nielen s vašimi potomkami, ale aj s vašim vnútorným dieťaťom. Ostatne, koľko priestoru v roku dáte tomu, aby sa vaše vnútorné dieťa mohlo prejaviť?

Prázdniny by mali priniesť radosť, ako deťom, tak dospelým. A práve tvorenie je spôsob, ktorým sa zabavia deti, a dospelý sa zase na chvíľu vrátia do detských rokov. Tvorenie totiž prospieva všetkým.

Prečo sa s deťmi venovať tvoreniu?

Tvorenie rukami, teda maľovanie, strihanie, modelovanie atď., je skutočne dôležité pre fyzický aj mentálny rozvoj vašich detí. Čo konkrétne nielen letným tvorením u svojich detí podporíte?

  • Jemnú motoriku - jemná motorika sa sústredí na prácu s rukami a s prstami. Deti ju potrebujú na písanie, kreslenie, strihanie, ale aj na zaväzovanie šnúrok alebo zapínanie gombíkov.
  • Trpezlivosť - pri vyrábaní deti trénujú svoju trpezlivosť. Všetko nejde hneď a deti by mali poznať, že všetko potrebuje svoj čas.
  • Súhru ruka a oko – dieťa sa učí koordinovať svoje končatiny. Najskôr vidia a vnímajú, čo chcú urobiť. Mozog potom vyšle signál rukám a povie im, čo majú robiť. Deti sa teda učia, ako na to, aby ich ruky počúvali.
  • Lateralitu – lateralita je dominancia pravej alebo ľavej ruky. Práve vyrábaním si dieťa ujasňuje, ktorá ruka je pre neho dominantná. Jednoducho povedané, či sa mu lepšie pracuje pravou alebo ľavou rukou.
  • Poznávanie procesov – nič sa nerobí samo. Za konkrétnym výsledkom stojí rad činností, ktoré musí niekto vykonať, aby svoj zámer doviedol do cieľa.
  • Kreativitu - kreativita je u detí nesmierne dôležitá. Pomáha totiž rozvíjať ich myslenie a učí ich premýšľať nielen logicky, ale aj v rôznych perspektívach. Je nástrojom na vybudovanie schopnosti riešenia problémov a vytváranie nových nápadov a vlastných riešení.

Nápady na originálne letné tvorenie s deťmi, ktoré vykúzlia úsmev na tvári

Napriek tomu, že v lete vyrazíte s deťmi na dovolenku, bude veľa voľných dní, ktoré bude deťom potrebné vyplniť. Nemusíte im nutne naplánovať každý deň od rána do večera, pretože ľaľkovanie deti k zdravému vývoju potrebujú, ale určite sa oplatí mať v zásobe pár nápadov na upršané, ale aj úmorne horúce dni.

1. Letné tvorenie s deťmi vonku

Chcete deti dostať na čerstvý vzduch? Nalákajte ich na maľovanie na hlinené kvetináče alebo na záhradný nábytok. Vzhľadom na to, že deti vedia, že sa po nábytku nesmie kresliť, určite budú touto nezbedníčkou nadšení. Čo na to budete potrebovať?

Aké farby sa používajú na maľované kvetináče? Akrylové farby sú na také tvorenie ako stvorené. Perfektne totiž drží na väčšine povrchov. Môžete ich využiť na maľovanie kamienkov, na maľovanie dreva, skla alebo textilu.

Na stôl rozložte igelit alebo noviny a pevnú ochrannú podložku. Najprv nechajte deti premyslieť, aký motív chcú na kvetináč maľovať. Pokiaľ chcú mať farebný podklad, je potrebné celý kvetináč namaľovať. Akonáhle uschne, môžu si deti motív pred maľovať obyčajnou ceruzkou. Najlepšie sa im bude maľovať ceruzkou s mäkkou tuhou.

Obrysy a menšie kresbičky potom nakreslia akrylovými popisovačmi, ktoré sa dajú kúpiť v širokej farebnej palete. V ponuke sú aj v metalických farbách, ako je strieborná alebo zlatá.

Medzi obľúbené detské motívy patria:

  • zvieratká (mačky, lienky, slimáky, vtáky, psy),
  • dopravné prostriedky (autá, traktory, kolesá),
  • kvetiny.
Namalujte květináč
Nakreslite s deťmi kvetináč. Vhodné motívy sú napríklad kvety,
dopravné prostriedky alebo zvieratá.
Zdroj: cz.pinterest.com

Do maľovaných obalov potom dajte kvetináče s kvetmi. Postavte ich napríklad na okno alebo ich rozmiestnite po záhrade, kde budú deťom aj vám robiť radosť.

2. Tvorenie včelích úľov z roliek od toaletného papiera a Kinder vajíčok

V lete celá záhrada bzučí usilovnými včielkami, ktoré opilujú kvety a robia blahodarný med. Poďte si taký včelí úľ vytvoriť aj doma. Perfektné tematické letné tvorenie pre deti. Môžete im napríklad vysvetliť, čo včielky na záhrade robia, čomu pomáhajú a ako „vyrába“ med.

Čo budete potrebovať?

Na kartón prilepte žltý papier. Následne žltou temperovou farbou natrite roličky od toaletného papiera. Po zaschnutí farby roličky nastrihajte na kolieska so šírkou zhruba 2 cm.

Na žltý papier naneste tekuté lepidlo a kolieska naň naskladajte. Akonáhle lepidlo zaschne, nechajte deti, nech žlto vyfarbia aj vnútro koliesok toaletného papiera.

Úľ dajte bokom a nechajte zaschnúť. Na výrobu včeličiek potrebujete „žĺtky“ z Kinder vajíčka, čierny a biely papier, lepidlo a permanentný fix. Na každý „žĺtok“ nalepte dva prúžky vystrihnuté z čierneho papiera. Na biely papier si namaľujte valček, vystrehnite ho a prehnite. To sú krídla. Krídla prilepte na čierny prúžok včielky. Nakoniec fixkou domaľujte očká a úsmev.

včelí úl z ruliček
Z roliek od toaletného papiera môžete s deťmi vyrobiť krásny úľ.
Zdroj: cz.pinterest.com

3. Tvorenie s deťmi z farebného papiera

Horúce leto je ako stvorené pre pestrofarebné papagáje ara. Vezmite deti na výlet do exotiky a vyrobte s nimi pestrofarebného papagája z farebných papierov. Toto letné tvorenie zvládnu aj trojročné deti.

Čo budete potrebovať?

Telo papagája nakreslite na štvrtku papiera A3. Nechajte deti, nech papagája vymaľujú akoukoľvek farbou. Zobák je ideálny žltý alebo oranžový. Na hlavu papagájovi prilepte oko. Perie papagája budú tvoriť vystrihnuté ruky detí. Na farebné papiere nechajte deti obkresliť ruky. Tie následne vystrihnú a nalepia na papagája ako pestrofarebné perie. Papagáj potom môžete zavesiť do okna alebo vystaviť na nástenku.

Papoušek z barevných papírů
Papagája si môžete ľahko vyrobiť z farebného papiera.
Zdroj: www.zsstraz.cz

 5. Maľovanie na slimačie ulity

Vyrazte s deťmi na prieskum do lesa a hľadajte prázdne slimačie ulity, ktorým vdýchnete nový život. A keby ste náhodu žiadne nenašli, určite sú v predaji na internete. Slimáky ulity potom môžete pomaľovať a vytvoriť si vlastného originálneho slimáka.

Maľovanie na ulity: čo je potrebné?

  • Slimáky ulity,
  • temperové farby,
  • tavná pištoľ,
  • kľúčiky,
  • oči,
  • štetce.

Slimáky ulity môžete pomaľovať ako temperovými farbami, tak akrylovými popisovačmi. Na ulite budú držať oba typy farieb. Ulita môže byť jednofarebná s obrázkami, ale aj viacfarebná. Pomocou tavnej pištole ju nalepte na klacík. Na klacík tiež nalepte oči, aby bolo poznať, kde má slimák hlavu.

Namalované šnečí ulity
Vydajte sa na prieskum lesa, nájdite prázdne škrupiny a vdýchnite im nový život.
Zdroj: zsdacice.cz

6. Cesta na prázdniny

Medzi obľúbené nápady na letné tvorenie s deťmi patrí aj teplovzdušný balón, ktorý deťom môže pripomínať dobrodružné cestovanie. Najlepšie sa bude vynímať na okne.

Čo budete potrebovať?

  • Pečiaci alebo klasický biely papier,
  • farebné lepiace pásky,
  • farebné papiere,
  • tenký povrázok.

Na papier na pečenie nakreslite tvar teplovzdušného balóna. Pokiaľ budete tvoriť s menšími deťmi, nahraďte papier na pečenie klasickým bielym papierom. Z pečenia sa deťom zle vystrihuje. Následne nechajte deti, nech farebné lepiace pásky strihajú na obdĺžniky a štvorčeky, ktorými vyplní vystrihnutý balón.

Z farebného papiera vystrihnite štvorček, ktorý bude predstavovať kôš pre cestujúcich. Kôš s balónom spojte pomocou tenkého povrázku. Balón prilepte na okno. Svetlo z vonku farebné lepiace pásky krásne prežiaria.

Užívajte si leto plnými dúškami a vyrobte niečo, na čo budete celý život spomínať.