Spánkový režim detí, ktoré nastupujú do 1. triedy

Spánkový režim detí, ktoré nastupujú do 1. triedy>

Aké zmeny čakajú na vášho prváčika?

Najväčšou výzvou bude pre vaše dieťa zmena režimu a prostredia. Nevie, aké správanie sa od neho očakáva. Navyše začne chodiť do inej budovy a v triede bude zrejme aj s novými deťmi. Bude robiť iné veci ako v škôlke a nebude už môcť robiť to, čo ho práve napadne.

Prváčikovia sa musia viac ovládať, ale tiež počúvať viac ako v škôlke. Okrem toho po nich bude pani učiteľka chcieť, aby sa sústredili, ale tiež si privykli a prispôsobili sa novým veciam a zvyklostiam.

Buďte trpezliví a nechajte deťom dostatok času, aby si zvykli

Aj keď sa budete so svojím drobcom na zmenu starostlivo pripravovať, bude dieťa po nástupe do školy potrebovať určitý čas, aby si na všetky zmeny zvyklo. Preto buďte trpezliví, počúvajte svoje detí, podporujte ich, odpovedajte na ich otázky a rozhodne ich neporovnávajte s inými deťmi. Každé dieťa vníma zmenu inak.

Celý prvý polrok má prváčik na to, aby si v škole zvykol. Rovnako tak k tomu pristupujú aj učitelia. Je však nesmierne dôležité, aby sa rodičia v tomto období svojmu potomkovi veľa venovali a pomáhali mu, s čím treba. Zároveň by ho mali pomaly viesť k samostatnosti.

Je možné, že krátko po nástupe do školy bude váš potomok:

  • roztržitý,
  • plačlivý,
  • zábudlivý.

Niekedy sa deti dokonca správajú spôsobom, ktorý je typický pre menšie deti. Môžu sa objaviť aj bolesti hlavy a bruška. To všetko sú obvykle reakcie na zvýšenú psychickú záťaž. Skúste sa zájsť opýtať do školy pani učiteľky alebo družinárky, či sa niečo nedeje. Napríklad len zistíte, že vaše dieťa nemôže nájsť správne vrecko na prezuvky alebo nesedí so svojim kamarátom, ako by si prialo.

Jaké změny čekají prvňáčka?

Spánok a jeho vplyv na učenie

Deti a spánok sú často diskutovanými témami. Prečo je spánok u detí taký dôležitý? Pretože im pomáha s emocionálnym, fyzickým aj psychickým rastom. Kvalitný spánok u detí má vplyv na to, ako ich mozog spracováva informácie a ako funguje ich pamäť. Podľa vedcov si viac informácií pamätajú deti, ktoré lepšie spia.

Deti spia, mozog pracuje

Počas spánku mozog spracováva všetky informácie, ktoré počas dnes pozbieral. Podvedome ich aktualizuje a spracováva do tzv. explicitnej pamäte.

  • Explicitná pamäť – umožňuje vedomé opakovanie určitej informácie. Vďaka nej si môžete verbálne aj konaním vyvolávať informácie, záznamy a predstavy.
  • Implicitná pamäť – pomáha vyvolávať informácie bez toho, aby ste si toho boli vedomí. Napríklad bez premýšľania doplníte chýbajúce písmenko v slove atď.

Súvislosť medzi kvalitným spánkom, dobrou pamäťou a následnými dobrými výsledkami v škole je teda jasná. Dostatok zdravého spánku u detí a mládeže zlepšuje všetky kognitívne procesy, medzi ktoré patria:

  • vnímanie,
  • pamäť,
  • učenie,
  • myslenie.

Děti spí, mozek pracuje

Dĺžka spánku u detí

Ak je spánok pre deti taký dôležitý, určite vás bude zaujímať, koľko hodín spania je optimálne. Doba spánku u detí sa líši podľa veku. U prvákov a všeobecne u detí, ktoré chodia na 1. stupeň ZŠ sa odporúča dĺžka medzi 9 až 11 hodinami. Pretože školské deti nemajú popoludňajší spánok ako v škôlke, mali by mať v tomto čase oddychový čas. Počas neho si môžu čítať detské knižky alebo si zahrať stolný hru.

Zlý spánok u detí

Pokiaľ majú deti nedostatok spánku alebo je spánok nekvalitný, spomaľujú sa tým ich reakcie, zhoršuje pozornosť aj koordinácia pohybu. Medzi ďalšie komplikácie, ktoré sa u školských detí s nekvalitným spánkom môžu prejaviť, patria:

  • znížená výkonnosť a efektivita,
  • problém so správnym rozhodovaním.

Okrem toho nedostatok spánku zvyšuje riziko cukrovky, obezity a vysokého krvného tlaku.

Špatný spánek u dětí

Školská denná rutina a pravidelný spánok

Ešte než začne škola, nastavte budúcemu prváčikovi spánkový režim. Čo to znamená? Že bude chodiť do postele o určitej hodine, aby ráno nemal problém so vstávaním. Tento režim by ste mali dodržiavať aj cez víkendy a sviatky. Skúste si nastaviť pravidelný večerný rituál, ktorý dá vášmu dieťaťu jasný signál, že sa chystá do postele. Čo to môže byť?

  • Spievanie pesničky,
  • čítanie rozprávky,
  • počúvanie upokojujúcich melódií,
  • teplý kúpeľ atď.

Najmenej hodinu pred spaním by sa deti nemali pozerať na televíziu, do mobilov ani tabletov. Modré svetlo z obrazoviek totiž môže spôsobovať u detí nepokojný spánok. Deti sa nedokážu uvoľniť a zle zaspávajú. Svetlo, ktoré elektronika vyžaruje, totiž narúša prirodzené cirkadiánne rytmy. Ide o akési vnútorné hodiny, ktoré každému človeku hovoria, kedy je čas na spanie a kedy je čas sa prebudiť.

Prváčikov všedný deň

Každý deň by mal mať svoj poriadok a harmonogram. Tak dieťa vie, čo ho čaká a nie je zbytočne nervózne. Ráno by malo začínať raňajkami. Dohovorte sa na tom, kedy pôjde kto do kúpeľne, aby ste si neprekážali. Vstávajte v dostatočnom časovom predstihu. Obliekanie a väčšina úkonov totiž trvá deťom predsa len dlhšie, a to aj napriek tomu, že už idú do prvej triedy.

Akonáhle sa dieťatko vráti zo školy, malo by mať priestor na hranie, ale aj učenie a písanie úloh. Krúžky sú na mieste, ale len v takej miere, aby malo dieťa aj čas pre seba. Je potrebné, aby tiež lelkovalo a takpovediac nič nerobilo.

Večer je najlepšie na prípravu školskej aktovky. Naučte prváka, aby si nachystal zošity a učebnice na nasledujúci deň. Vyplatí sa aj kontrola peračníka: ostrúhané ceruzky, pastelky. Tašku nechystajte za neho, ale nezabudnite ju skontrolovať. Akonáhle sa dieťa všetko naučí, táto starosť vám odpadne.

Prvňáčkům všední den

Ako pripraviť izbičku na kráľovský spánok?

Aby sa vášmu dieťaťu krásne spalo, dodržujte pravidlá spánkovej hygieny:

  • Kvalitný matrac a lôžkoviny – matrac nesmie byť preležaný. Musí dieťaťu poskytovať dokonalú oporu, ktorá je dôležitá aj pre zdravý vývoj detskej chrbtice. Lôžkoviny oblečte do obliečok s obľúbeným detským motívom. Deti sa do postele budú tešiť.
  • Vetranie – pred spaním izbičku dobre vyvetrajte. Čerstvý vzduch podporuje zdravý a tvrdý spánok.
  • Nepreháňajte to s teplotou – na spánok je najvhodnejšia izbová teplota medzi 15 až 18 °C.
  • Žiadne svetlo, žiadny hluk – do izbičky by nemalo prenikať žiadne svetlo z ulice. Nemala by v ňom svietiť ani žiadna elektronika. Ideálna je maximálna ticho.
  • Pravidelnosť – deti by mali ľahnúť do postele aj vstávať v rovnaký čas.

Buďte s prváčikom trpezliví a snažte sa mu nástup do prvej triedy spríjemniť napríklad tým, že mu zaistíte kvalitný spánok.