Tipy na najlepšie vianočné darčeky pre deti: zamerané na predškolákov a školákov.

Tipy na najlepšie vianočné darčeky pre deti: zamerané na predškolákov a školákov.>

Než sa vrhnete do nakupovania

Hľadáte inšpiráciu na vianočné darčeky pre deti? Než začnete vyberať konkrétne veci, mali by ste poznať 4 základné pravidlá, podľa ktorých urobíte deťom nezabudnuteľné Vianoce.

  1. Prianie dieťaťa – ak sa svojich detí spýtate, čo by si priali od Ježiška, pravdepodobne vás zavalí kopou nápadov a prianí, ktoré skrátka nemôžete splniť. Určite ale v zozname nájdete niečo, čo im splniť môžete. Preto dbajte na to, aby pod stromčekom našli to, čo viete, že si želajú a čo im môžete dopriať.
  2. Čo dieťa potrebuje – okrem hračiek by vaše dieťa pod stromčekom malo nájsť niečo, čo skutočne potrebuje. Ako vyzerá jeho školské puzdro, nezaslúžilo by si vymeniť? A čo batôžtek, s ktorým chodí dieťa do školy? Nemáte niekde dieru?
  3. Oblečenie – darček známy ako „mäkkúš“ síce dieťatku asi neurobí takú veľkú radosť ako hračky, ale určite by pod stromčekom nemal chýbať. Okrem ponožiek deti potešia napríklad tričká alebo mikiny s ich obľúbenou rozprávkovou alebo filmovou postavičkou.
  4. Niečo na čítanie – knižka je vďačným darčekom, ktorá by sa pod stromčekom rozhodne mala objaviť. Siahnite po rozprávkach, vzdelávacích knižkách alebo po knihách, v ktorých si môžu deti aj maľovať a kreatívne ich dotvárať.
Spýtajte sa svojho dieťaťa, čo by si prialo od Ježiška.
Skúste dať dieťaťu aj darček, ktorý naozaj potrebuje.

Nejde o kvantitu, ale o kvalitu

Niektorí rodičia žijú s myšlienkou, že by pod stromčekom mala byť hromada darčekov. Samozrejme, že hory darčekov vykúzlia deťom v očiach iskričky nadšenie, ale tie môžu rýchlo vyprchať. Deti budú otvárať jeden darček za druhým, ale na koniec na mnoho ich zabudnú.

Náš tip: Skúste sa detí opýtať, aké darčeky si pamätajú z minulých Vianoc. Tak zistíte, ktoré mali naozaj úspech.

Deti si z množstva darčekov nakoniec aj tak vyberú len jeden alebo dva obľúbené. Ak sa chcete takémuto scenáru vyhnúť, stanovte si limit, do ktorého sa zmestia darčeky od vás, starých rodičov, tet a iných rodinných príslušníkov.

Aby bolo darčekov čo najviac, rodičia často kupujú skôr lacnejšie veci. Lenže lacnejšie výrobky majú pravdepodobne aj nižšiu kvalitu, takže veľmi dlho nevydržia. Lepšie bude, ak investujete do kvalitných darčekov, ktoré spĺňajú bezpečnostné normy a máte u nich istotu, že deťom vydržia dlhšie ako do Silvestra.

Pamätajte tiež na to, že Vianoce nie sú len o darčekoch, ale aj o potešení z toho, že ste spolu celá rodina. Že si doprajete dobré jedlo, rozprávky a pohodu. Nezabudnite toto učiť aj svoje deti. Skúste si nájsť rodinnú tradíciu, ktorú budete dodržiavať každé Vianoce. Deti sa tak budú tešiť nielen na darčeky, ale tiež napríklad na to, že v umývadle púšťate plávajúce sviečky, zapaľujete prskavky alebo alebo rozkrajujete jabĺčka. Okrem toho môžete spoločne vyrábať napríklad obľúbené reťaze z farebných papierov, ktorými potom vyzdobíte svoj interiér.

Nejde o kvantitu, ale o kvalitu
Darujte radšej menej darčekov, ale kvalitných.

Podľa čoho vybrať vianočný darček pre deti?

Aby ste sa s darčekom trafili, položte si niekoľko dobrých otázok:

  • Koľko rokov je vášmu dieťaťu? – Darček prispôsobte veku dieťaťa. U darčekov pre najmenších nájdete informáciu o odporúčaní veku na štítku.
  • Pre dievčatá, alebo pre chlapcov? – Najmä u menších detí sa darčeky vyberajú podľa pohlavia. Niekedy ale rozhodne nevadí, pokiaľ tento rodový stereotyp porušíte.
  • Čo práve frčí? – Ak sa rozhodnete pre trendy, pozorne sledujte, na aké rozprávky sa vaše dieťa pozerá alebo akí superhrdinovia či filmové postavy sú k srdcu vášho potomka najbližšie. Zaujímajte sa napríklad aj o to, na čo sa deti hrajú alebo aké počítačové hry ich zaujímajú.
  • Aký máte rozpočet na darčeky? – Otázka peňazí je samozrejme na mieste. Vyberajte darčeky, ktoré sa zmestia do vášho finančného rozpočtu.

 

Tipy na vianočné darčeky pre predškolákov

Aký darček dať predškolákom? Predškoláci sú deti vo veku zhruba 3–6 rokov. V tomto období deti napodobňujú rôzne dospelácke profesie alebo sa hrajú na rodičov a obľúbených hrdinov. Najobľúbenejšími profesiami sú:

  • hasiči,
  • doktori,
  • policajti,
  • predavači,
  • kuchári.

Predškoláci už nie sú malé deti, takže by ste tomu mali prispôsobiť aj výber vianočných darčekov. V tomto veku deti potrebujú hry, ktoré budú rozvíjať ich kognitívne zručnosti a komunikačné schopnosti. Deti nie sú samotári, ale hrajú sa s kamarátmi a rovesníkmi, takže určite ocenia stavebnice a hry, ktoré pomôžu s rozvojom fantázie a kreativity.

Siahnuť môžete po tvorivých stavebniciach, pri ktorých si potrápia hlavičky, ale aj po výtvarných potrebách. V škôlke sa deti učia strihať, takže sa ako vhodný darček ponúkajú detské nožnice, ale aj ďalšie potreby pre maľovanie a kreslenie.

Ak sa dieťa chystá po prázdninách do školy, rozhodne sa mu očká rozžiaria nad darčekom v podobe školskej aktovky pre prváčikov. Hľadáte mäkký darček, ktorý urobí radosť? Siahnite po hebučkých dekách s roztomilými zvieratkami alebo rozprávkovými postavičkami.

Tipy na vianočné darčeky pre predškolákov
Svojim malým predškolákom môžete zaobstarať stavebnicu alebo roztomilú deku.

Originálne vianočné darčeky pre malých školákov

Aj deti, ktoré už domov nosia domáce úlohy, sa potrebujú hrať a neustále rozvíjať svoju kreativitu. Výhodou je, že tieto deti už vedia, čo ich baví. Zatiaľ čo niekto má športové ambície, iného baví hudba alebo tvorenie. Pokiaľ má váš malý školák kreatívneho ducha, určite ocenia veľké kreatívne sady.

Pre tvorivých je trendom poslednej doby diamantové maľovanie a maľovanie podľa čísel. Ide o darčeky, ktoré ocenia deti vo veku 9 rokov a staršie.

  • Diamantové maľovanie – ide o skladanie obrázkov pomocou malých plastových kamienkov, ktoré sa naberajú špeciálnym perom. Kamienky sa zasadzujú na lepivé plátno s predlohou. Toto plátno má na sebe drobné farebné políčka s rôznymi symbolmi a číslami, takže presne viete, ktorý kamienok kam umiestniť. Z diamantov môžete „namaľovať“ zvieratá, prírodu alebo napríklad vesmír.
  • Maľovanie podľa čísel – z každého dieťaťa sa môže stať skutočný maliar. V sade nájdete farby, štetce a plátno s obrazom. Obrázok je opatrený číslami, ktoré sa zhodujú s číslami u farieb. Stačí len vybrať farbu a naniesť ju na správne miesto. Na výber je celý rad motívov od superhrdinov, rozprávkových postáv až po zvieratká, mestá a prírodu.

Od 7 do 10 rokov deti rady riešia rébusy. Ak teda hľadáte vianočné darčeky pre deti okolo 10 rokov, skúste mu zaobstarať puzzle s pekným obrázkom, hlavolam, ale tiež napríklad menej náročné spoločenské hry. Tento vek je ako stvorený na prvú knihu, ktorú si môže čítať spoločne s rodičmi. Chybu určite neurobíte s novým školským batohom.

Kreatívny darček, ktorý deti určite poteší
Ako vianočný darček, maľovanie podľa čísel alebo napríklad
maľovanie diamantov.

Aj tí, ktorí nevedia písať, môžu napísať Ježiškovi

Pri výbere darčekov je najjednoduchšie, ak dieťa napíše list Ježiškovi. U tých, ktorí už vedia písať, to nie je žiadny problém. Lenže čo s predškolskými deťmi? Aj tie môžu Ježiškovi napísať. Buď môžu diktovať vám, rodičom, alebo môžu obrázky namaľovať. Ďalšou možnosťou je katalóg hračiek. Katalóg im dajte a nechajte ich vystrihnúť hračky, ktoré následne nalepia do listu.

Vybrať darček, ktorý poteší, nie je ťažké. Stačí si jeho výber dobre rozmyslieť a jeho robenie nenechávať na poslednú chvíľu.