Ako naučiť správne držať ceruzku

Ako naučiť správne držať ceruzku>

Možno si hovoríte, že na držaní ceruzky nie je nič zložité. Opak je však pravdou. Vášho potomka by ste mali viesť k tomu, aby ceruzku nielen držal, ale aby ju držal správne. S nácvikom správneho držania je vhodné začať, akonáhle dieťa dá najavo svoj záujem o maľovanie. Zlý úchop môže viesť k rýchlemu unaveniu ruky a bolesti, čo vyústi v nezáujem o písanie aj kreslenie. Ako teda naučiť deti správne držať ceruzku?

Kedy je najlepší čas začať tréning?

Na správny úchop ceruzky alebo pastelky začnite dbať v momente, kedy váš drobček začne prejavovať záujem o kreslenie pastelkami alebo ceruzkou. V tejto dobe začínajú deti zisťovať, že dokážu spojiť palček s ukazovákom, a vďaka tomu v ruke udržať písacie potreby. Spojenie palca s ukazovákom sa nazýva štipka. Ostatne, štipkový úchop je termín pre správne držanie písacích potrieb. Akonáhle spozorujete, že dieťa začína kresliť, kúpte mu vhodné náčinie pre písanie a kreslenie, ktoré bude podporovať správne držanie ceruzky. Správny úchop ceruzky, farbičky a všeobecne písacích potrieb by váš potomok mal vedieť už pred nástupom do 1. triedy.

Čo všetko správny úchop ceruzky ovplyvňuje?

Správne držanie ceruzky či pera sa podpíše na kvalite, čitateľnosti, rýchlosti a úhľadnosti písma. Okrem toho ovplyvňuje aj koncentráciu, pozornosť, myslenie a všeobecne uvoľnenie celého tela vrátane reči. Preto by rodičia správne držanie písacieho náčinia nemali podceňovať.

Práca s dieťaťom, ktoré o kreslenie nejaví záujem

Ak má váš potomok na kreslenie skôr odmietavý postoj, skúste mu ponúknuť činnosti, ktoré budú rozvíjať jeho jemnú motoriku.

Najlepším spôsobom pre rozvíjanie jemnej motoriky je dieťa zapojiť do bežných každodenných činností. O ktoré ide?

  • varenie,
  • pečenie,
  • skladanie bielizne,
  • vešanie prádla,
  • spravovanie vecí,
  • obliekanie,
  • obúvanie.

Vďaka týmto činnostiam dochádza nielen k trénovaniu jemnej motoriky, ale aj na koordináciu oko-ruka. A navyše sa vaše dieťa bude cítiť ako dôležitý člen rodiny.

Ako trénovať úchop ceruzky?

Nezabudnite, že správne uchopenie ceruzky je základným predpokladom správneho písania. Ako tento úchop vyzerá?

Správnemu držaniu sa hovorí štipkový úchop. Ceruzka je položená na prostredníku a palec ju pridržuje. Ukazovák je zhora položený na ceruzke. Vhodne položený ukazovák umožní dieťaťu na ceruzku poklepať. Pri nácviku môžete použiť obľúbenú pomôcku pre správne držanie ceruzky. Poklepanie na písacie potreby prirovnajte k zobaniu kuriatok.

Príklad: Nechajte dieťa, aby ceruzku správne uchopilo a potom povedzte: "Tak Janko / Emička, a teraz skús ukazovákom na ceruzku ľahko poklepať. Predstav si, že je ukazovák kuriatko, ktoré zobe zrniečka zo zeme. ".

Správny úchop ceruzky
Správne uchopenie ceruzky je základným predpokladom správneho písania

K správnemu držaniu ceruzky môžete použiť jednoduchú básničku:

  • Vezmi palec, ukazovák, zob, zob a máš tú zobák. Do zobáčika ceruzku dáme, prostredníkom podopierame.

Pri držaní ceruzky je dôležité, aby boli prsty pokrčené, nie prehnuté. Prehnutý ukazovák totiž znamená príliš veľký tlak, ktorý môže vyústiť až v bolesť prsta.

Nesprávny úchop

Pri držaní ceruzky môže dochádzať k niekoľkým nesprávnym úchopom. Niektoré z nich pritom môžu vyzerať ako tie správne štipkové. Ako vyzerá nesprávny úchop?

  • Štipkový úchop, ale ukazovák je prehnutý.
  • Štipkový úchop, ale prsty sú ohnuté v dlani.
  • Štipkový úchop, ale palec presahuje ceruzku.
  • Cigaretový úchop, kedy ceruzka leží medzi ukazovákom a prostredníkom, palec je položený na ceruzke.
  • Trojbodový úchop spoznáte podľa toho, že ceruzku kŕčovito držia všetky tri prsty, pričom sa ukazovák navyše prehýba.
  • Klarinetové úchop vyzerá tak, že sa bruška štyroch prstov opierajú o ceruzku, pričom palec je v opozícii.
  • Kladivkový úchop je typický pre deti, ktoré s uchopovaním písacích potrieb len začínajú. Ceruzka je schovaná v dlani a úchop pripomína detské jedenie lyžicou alebo "bagrovanie" či držanie kladivka. Preto sa tomuto úchopu tiež hovorí kladivkový prst či ruka.
Nesprávny úchop ceruzky
Takto vyzerá nesprávny úchop ceruzky

Nezabudnite na uvoľňovacie cviky

Uvoľňovacie cviky sú pri príprave dieťaťa na písanie veľmi dôležité. Vďaka nim dochádza k postupnému uvoľňovaniu ruky, takže dieťa nepíše kŕčovito a na písacie potreby zbytočne netlačí. Naviac pomôžu s nácvikom jednotlivých ťahov potrebných pre písanie písmen.

S uvoľnením ruky a so zmenšením tlaku na písacie potreby pomôžu fixky, voskovky alebo maľovanie štetcom. Fixky a voskovky majú mäkšie hroty, ale tiež ponúkajú viac farieb než obyčajná ceruzka, takže deti nácvik baví.

So zmiernením tlaku na písacie a kresliace potreby pomôže štetec a vodové farby. Ak dieťa na štetec vyvíja správny tlak, je farebná stopa plynulá. V opačnom prípade sa štetiny prehýbajú a farebná stopa plynulá nie je.

Ľahké maľovanie

Nácvik písania môžete podporiť ľahkým maľovaním a domalovávaním obrázkov. Napríklad do plotov u domčeku môžu deti vmaľovávať rovné čiarky. Do kvetov slnečnice môžu nakresliť semienka. K prázdnym šnúrkam môžu domaľovávať okrúhle balóniky. Krtkovi môžu domaľovať zaoblený krtinec.

Správne písacie pomôcky sú základ

S otázkou, ako správne písať, sa spája aj otázka týkajúca sa výberu písacích potrieb. Vhodné písacie náčinie totiž ovplyvňuje správne držanie ceruzky, pera či farbičky. Najlepšou voľbou sú písacie potreby s trojhranným úchopom. Spoznáte ich podľa toho, že ich telo má tri hrany pre lepšie uchopenie prstami. Pri výbere zohľadnite to, či je vaše dieťa pravák alebo ľavák. Praváci a ľaváci sa od seba líšia spôsobom písania, čomu sú písacie potreby uspôsobené.

  • Pravák ceruzku pri písaní ťahá.
  • Ľavák ceruzku pri písaní pred sebou zľahka tlačí.

Dĺžka farbičiek i ceruziek pre prváčikov by mala presahovať cez koreň palca, inak je dieťa nútené písacie potreby držať nesprávne. Ak si všimnete, že váš prváčik či predškoláčik drží ceruzku zle, upozornite ho a držanie opravte.

Okrem potrieb s trojhranným programom môžete siahnuť aj po nástavcoch pre správne držanie ceruzky. Vyrábajú sa z rôznych materiálov, napríklad gumy, plastu alebo dreva a sú vytvarované na detskú ruku. Tieto nástavce pomáhajú fixovať správne postavenie prstov pri písaní ako u ľavákov, tak pravákov.

Ergonomický trojhranný tvar písacích potrieb
Najlepšou voľbou sú písacie potreby s trojhranným tvarom

Akonáhle sa dieťa naučí písať ceruzkou, plynulo prejde na písanie perom. O tom, aké pero zvoliť, vás bude informovať jeho triedny učiteľ. Aby dieťa písanie bavilo, môžete mu do peračníka zaobstarať gelové perá v rôznych farbách, ktorými si môže vyzdobiť svoj zošit

Správne držanie písacích potrieb je kľúčové pre písanie vášho potomka v budúcnosti. Buďte preto pri nácviku starostliví, ale láskaví a doprajte mu kvalitné pomôcky.