Tipy, čo robiť s deťmi, keď vonku prší

Tipy, čo robiť s deťmi, keď vonku prší>

Zodpovedá počasie za oknom slovám z pesničky Prší, prší, len sa leje? V tomto nečase môžete s deťmi vyraziť von a nechať ich skákať do kaluží, ale ak sa bojíte že prechladnú, zostaňte s nimi doma. Lenže čo robiť s deťmi doma, keď prší? Vymyslite im zábavné aktivity. A že ich je!

Hra: zábava, ale aj osobný rozvoj

Hra je v živote detí nesmierne dôležitá. Počas hrania, ale aj tvorenia sa deti rozvíjajú a učia. Ak sa vám podarí vymyslieť kreatívnu a zábavnú činnosť, zapojí pri nej dieťa mozog, ruky aj nervovú sústavu. Je dokázané, že počas kreatívnej zábavy deti rozvíjajú motoriku, psychiku a predstavivosť. Preto s nimi spievajte, hrajte na hudobné nástroje alebo napríklad navliekajte korálky. Deti sa nemusia nutne zúčastňovať všetkých aktivít, niekedy je pre nich prínosné len samotné pozorovanie. Váš drobček je vo veku, kedy všetko vstrebáva a nadobudnuté poznatky v budúcnosti zúžitkuje.

Tvorenie s deťmi podľa ich veku

Kladiete si otázku, ako zabaviť deti? V rozhodovaní vám pomôže ich vek. Najmenší nezvládnu zložité vystrihovanie a staršie deti nebude baviť sa hrať s fazuľou. Deti do približne 18 mesiacov sa ešte nedokážu zabaviť samé a vyžadujú vašu pozornosť. Zhruba po 3. roku si však dokážu chvíľku hrať aj samé.

Ako zabaviť doma malé deti

Najmenšie deti zaujmú aj úplne bežné činnosti, ktoré v domácnosti robíte. Zaujíma ich vešanie prádla, varenie alebo umývanie podlahy. Deti akéhokoľvek veku od domácich prácach neodháňajte, ale naopak ich to nechajte skúšať. V budúcnosti sa vám to vráti. Vaši potomkovia vám budú viac pomáhať a stanú sa viac samostatnými.

Pre najmenších je najlepšie zaobstarať učiacu vežu, ktorú postavíte ku kuchynskej linke a necháte ich na pracovnej doske pracovať spoločne s vami. Dajte im dve misky a nechajte ich pomocou naberačky prekladať fazule z jednej misky do druhej, tiež si môžu hrať s cestovinami. Chlapci môžu pomáhať oteckovi zatĺkať klince alebo merať a montovať novú skriňu. Všetky tieto aktivity rozvíjajú jemnú motoriku.

Zhruba od 3. rokov začínajú mať deti záujem o kreatívne tvorenia. Preto by ste doma mali mať kreatívne sady, podložky a igelity, tégliky, pastelky, farebné papiere a farby. Najmenšie deti by mali začínať s farbami v podobe prstových farieb, pretože štetec sa im ešte nemusí dobre držať.

Čo robiť pri zlom počasí s väčšími deťmi

Pri vymýšľaní aktivít pre deti, ktoré už chodia do škôlky alebo sú dokonca predškoláci, môžete popustiť uzdu svojej fantázii. S deťmi môžete vystrihovať, modelovať z plastelíny, variť, stavať bunkre, opičie dráhy, hrať divadlo alebo natáčať klipy k obľúbeným pesničkám.

Tvorenie s deťmi z papiera

Farebný papier je nepostrádateľnou výbavou pre domáce tvorenie. Tvoriť z neho môžu ako tí najmenší, tak staršie deti.

Jednoduché trhanie a lepenie papiera

Toto tvorenie z papiera zvládnu aj malé deti. Na tvrdú štvrtku papiera nakreslite čiernou fixkou obrysy ovocia, mesiaca alebo kvetu. Deťom dajte farebné papiere a nechajte ich, nech z neho natrhajú malé kúsky, ktoré budú následne lepiť do predkreslených obrázkov.

Domáce tvorenia - trhanie a lepenie papierov
Vďaka farebným papierom môžete vytvoriť napríklad takýto obrázok.
Foto: Dopohadky.cz

Podmorský papierový svet

Toto tvorenie je vhodné pre staršie deti, ktoré už vedia vystrihovať a maľovať štetcom. Nechajte deti, nech si na tvrdý papier namaľujú najrôznejšie potvorky, ktoré žijú v mori, prípadne im môžete s maľovaním pomôcť. Následne nechajte deti, aby chobotnice, ryby, žraloky, kraby a ďalšie vymaľovali farbami a dozdobil treba trblietkami. Potom sa zvieratká vystrihnú a nalepia na modrý papier. Vzduchové bublinky urobíte jednoducho odtlačením slamky namočenej do bielej farby.

Domáce tvorenia z papiera - podmorský papierový svet
Vytvorte si podmorský svet - papierová zvieratka vyfarbite, vystrihnite a nalepte na
modrý papier.
Foto: Promaminky.cz

Obľúbené varenie

Všetky deti sa rady hrajú na to, že varia. Ale čo keby to len nepredstierali, ale skutočne varili? Najobľúbenejším jedlom, pri ktorom môžu deti pomáhať, sú muffiny. Môžete ich nechať do cesta prisypávt múku alebo kakao. Najviac sa však vybláznia pri zdobení. Potrite upečené muffiny krémom a nechajte deti, aby na neho pokladali lentilky alebo tortové zdobenie v tvare hviezdičiek alebo guličiek.

Variť však môžete aj pre zvieratká. Konkrétne pre vtáčiky. Nachystajte formičky na muffiny, ideálne silikónové, a nechajte deti, aby na dno poukladali slnečnicové semienka, proso, mak, pšenicu alebo drvené jadierka vlašských orechov. Následne rozpustite masť a nalejte ho do formičiek. Túto prácu robte sami a ďaleko od detí. Do masti ponorte špagát, ktorý bude slúžiť ako pútko. Akonáhle sadlo stuhne, vytiahnite ho a za povrázok zaveste na strome alebo na balkóne. Potom môžete s deťmi pozorovať hodujúce vtáčiky.

Domáce tvorenie - varte pre zvieratká
Variť môžete ako pre seba, tak aj pre zvieratká.
Foto: Promaminky.cz

Modelovanie z plastelíny

Modelovanie z plastelíny deti skrátka milujú. Všetky rodičov určite poteší, že sú dnes na trhu dostupné modelíny, ktoré nefarbia ani nemastia ruky. S plastelínou si zábavu užijú mrňatá i väčšie deti.

Menšie deti bez problémov zvládnu z vyvaľkanej plastelínovej placky vykrajovať najrôznejšie tvary pomocou formičiek na vianočné či veľkonočné cukrovinky. Vykrojené tvary potom môžu zdobiť plastelínou iných farieb. Väčšie deti sa môžu pustiť do modelovania postavičiek a zvieratiek. Úžasne vyzerajú napríklad ježkovia, ktorí ako pichliače majú nalámané špagety, špajdle alebo špáradlá. Niektoré plastelíny zostanú po vyschnutí tak tvrdé, že sa deti s postavičkami môžu hrať alebo ich nosiť ako prívesok na batôžku.

Domáce tvorenia - zvieratká z plastelíny
Urobte domáci zoo z plastelíny. Stačí vám k tomu plastelína a špáradlá.
Foto: Blogspot.com

Pohybové aktivity

Unaviť deti pohybom doma, keď vonku prší, nie je jednoduché, ale ani nemožné. Skúste s nimi hrať pantomímu, Bocian stratil čiapočku, stavať bunkre alebo opičie dráhy.

U hry Bocian stratil čiapočku by deti mali chodiť ako bocian, teda rukami klapať ako zobákom a vysoko zdvíhať nohy. Akonáhle sa dozvie farbu, musí nájsť predmet konkrétnej farby. Riekanka znie: Bocian stratil čiapočku, mala farbu, farbičku ... (povedzte farbu).

Ak sa rozhodnete pre pantomímu, je najlepšie ukazovať športy alebo zvieratká. Na bunkre použite deky, vankúše, stoličky aj knihy, ktoré môžu slúžiť ako "ťažítko". Bunker môže byť napríklad hrad princeznej alebo pirátska loď. Vôbec najlepšie pohybovou aktivitou je opičia dráha. Nechajte deti podliezať stoly, stoličky, preskakovať vankúše, ísť slalomom medzi hračkami, urobiť drepy a podobne.

Domáce tvorenia - opičia dráha
Opičia dráha je najlepšie domáce pohybovou aktivitou.
Foto: Instory.cz

Užite si s deťmi daždivé dni na plný plyn!