5 jednoduchých nápadov na jarné tvorenie s deťmi

5 jednoduchých nápadov na jarné tvorenie s deťmi>

Biele snehové vločky vystriedali biele kvety bledulí a snežienok, a tak je najvyšší čas jar vpustiť aj do svojho domova. Odoberte z okien snehuliakov, schovajte zimné vence a nahraďte ich jednoduchými jarnými dekoráciami, ktoré dokážu vyrobiť aj vaši najmenší. Do čoho sa spoločne pustiť a prečo podporovať detské tvorenie?

Prečo s deťmi vyrábať? 

Mnoho štúdií už dokázalo, ako kreslenie, maľovanie a všeobecne tvorenie pozitívne ovplyvňuje detský vývoj. Vedeli ste, že maľovanie a kreslenie je jedna z prvých foriem, ktorou sa dokážu deti vyjadrovať? 

Tvorenie so sebou prináša hneď niekoľko výhod. Ktoré sú to?

  • Rozvoj detskej motoriky – vďaka práci s ceruzkou a najrôznejšími materiálmi si dieťa ukotvuje správne návyky na písanie. V dospelosti ich zase ocenia treba pri riadení, a to vďaka umeniu koordinácie zápästia a očí.
  • Umenie sa sústrediť – maľovaním aj tvorením sa dieťa učí, ako sa sústrediť. Pravidelný čas vyčlenený na tvorenie má pozitívne prínosy predovšetkým pre deti s poruchami sústredenia, ale nielen pre nich. Deti by na tvorenie mali mať dostatok času a nestresovať sa tým, že na nich čaká napríklad domáca úloha alebo pravidelný krúžok. 
  • Trénovanie trpezlivosti – deti sa učia, že každá činnosť si žiada určitý čas a že si veľa vecí môžu vyrobiť. Nie je potrebné pre nich behať do obchodu.
  • Viera v seba samého – tvorenie pomáha deťom s rozvojom sebavedomia. Všetci poznáme ten pocit, keď sa nám niečo podarí alebo nás niekto za niečo pochváli. Deťom úspech dodá energiu pre ďalšie činnosti a zlepší ich sebavedomie.
  • Podpora kreativity – kreativita je pre deti všeobecne nesmierne dôležitá. Učí sa pracovať s novými materiálmi a rozvíja svoj umelecký záber. Navyše sa naučia používať rôzne kreatívne metódy, ktoré im môžu uľahčiť prácu.

 

Počas tvorenia sa neuveriteľne rozbieha detská fantázia. Niekedy dokonca tak veľmi, že sa farby a lepidlá ocitnú aj mimo papiera a stolu. Aby ste deťom tvorenie nepokazili tým, že ich budete neustále napomínať, aby si dávali pozor na oblečenie a priestor okolo seba, oblečte ich do starého oblečenia alebo im kúpte zásterku. Na stôl položte igelit. 

1. Ovečka z papierovej vreckovky 

S jarou sa neodmysliteľne spája mláďatká. Preto deti s rodičmi, v škôlkach i školách najčastejšie vyrábajú kuriatka, zajačikov alebo ovečky. Ostatne tieto zvieratká sa tiež stali symbolom najväčšieho jarného sviatku, a to Veľkej noci. 

Na výrobu tejto jarnej dekorácie z papiera budete potrebovať:

  • 3 niekoľkovrstvové papierové vreckovky,
  • povrázok,
  • čierny papier,
  • fixy,
  • lepidlo,
  • nožnice. 

Toto tvorenie je vhodné pre staršie deti zhruba od 4 rokov. Ako na to? Vreckovky položte na seba a ich rohy zastrihnite do guľata. Uprostred ich zviažte povrázkom. Vznikne „mašľa“. Potom od seba začnite oddeľovať každú vrstvu vreckovky. Vznikne guľa, ktorá bude telom ovečky. 

Na čierny papier môžete bielou pastelkou nakresliť hlavu a nohy ovce. Na hlavu nezabudnite namaľovať oči, nos a pusu. Na pomoc si vezmite bielu fixku. Zorničky urobte fixkou čiernou. Hlavu aj nohy vystrihnite a prilepte na telo ovečky. Ovečku môžete zavesiť napríklad do okna alebo na vetvičky vo váze.

Papierová ovečka je jednoduchá a zároveň veľmi pekná.
Papierová ovečka je jednoduchá a zároveň veľmi pekná.
Foto: blog.tulackuvsvet.cz

2. Včielky na pláste 

S prvými jarnými lúčmi sa príroda začína prebúdzať. Vtáčiky spievajú a včielky začínajú opeľovať kvety. Práve preto patria včielky medzi typické poslíčky jari. 

Čo si treba pripraviť? 

Tlačenie plástov zvládnu aj malé dvojročné deti. Ťažké pre nich ale môže byť nalepovanie včielky, preto im s vystrihovaním aj lepením pomôžte. Lepenie včiel naopak nebude robiť problém deťom okolo 4 rokov. 

Na bublinkovú fóliu naneste žltú farbu a obtlačte ju na biely papier. Pokiaľ by práca s fóliou robila malým deťom problémy, môžete fóliu nahradiť guľatou gumou, ktorú budú deti namáčať do žltej farby a obtlačovať na papier. Akonáhle je plást pripravený a zaschnutý, môžete sa pustiť do lepenia včielok. 

Z čierneho papiera vystrihnite hlavu a dva prúžky. Zo žltého oblé telíčko, biely papier poslúži na výrobu krídiel. Na telo nalepte dva čierne prúžky a hlavu. Následne za hlavu prilepte krídla. Oči môžete včielke domaľovať fixkami.  

Na vytvorenie plástov a včiel budete potrebovať bublinkovú fóliu, papier a farby.
Na vytvorenie plástov a včiel budete potrebovať bublinkovú fóliu, papier a farby.
Foto: mamadodeste.cz

3. Kvetinová záhradka

Najobľúbenejšie jarné dekorácie sú bezpochyby kvety. Ako prvé sa na jar objavia narcisy, tulipány, ale aj napríklad sedmokrásky. Záhon, ktorý bol doteraz len smutne hnedý, zrazu rozkvitne v žltých, červených a modrých farbách. Kvetinovú záhradku môžete vyrobiť aj so svojimi deťmi. 

Pripravte si: 

  • rolky od toaletného papiera,
  • farby,
  • štetec,
  • farebné papiere,
  • nožnice.

Rolka od toaletného papiera bude predstavovať stonku, preto deti nechajte, nech ju namaľujú zelenou farbou. Rolku nechajte uschnúť. Na farebné papiere nakreslite kvety. Zvoliť môžete klasické so zaoblenými okvetnými lístkami, ale chýbať by nemal ani typický tulipán. Listy nakreslite na zelený papier. 

Zaschnutú rolku od toaletného papiera nastrihnite na protiľahlých stranách. Do spodnej časti nalepte listy a do prestrihov vsuňte kvety. Takýchto kvetín vyrobte niekoľko a potom nimi ozdobte napríklad okenný parapet.

Používajte rolky toaletného papiera a spolu s farebnými papiermi na vytvorenie krásneho kvetinového záhrada.
Používajte rolky toaletného papiera a spolu
s farebnými papiermi na vytvorenie krásneho kvetinového
záhrada.
Foto: primainspirace.cz

4. Bociany z vatových tampónov 

Vedeli ste, že bocian je symbolom šťastia? Patrí k ťažným vtákom, ktorí sa každú jar vracajú z tropickej južnej Afriky na svoje miesta v Česku. Svoje hniezda si stavia na vysokých miestach. Typickým zástupcom sú štíhle vysoké komíny. A presne tohto posla jari si môžete vyrobiť so svojimi deťmi. 

Čo budete potrebovať? 

  • Vatové tampóny,
  • farebné papiere,
  • lepidlo,
  • nožnice,
  • pohyblivé okrúhle oči,
  • lyko. 

Komín, na ktorom bude sedieť hniezdo s bocianmi, je pre deti na výrobu najťažšie, pretože si žiada trpezlivosť a sústredenie. Deti by ho mali „vystavať“ z tehál vystrihnutých z farebného papiera. Prácu si však môžete uľahčiť a komín nakresliť farbami.

Nad komín nalepte lyko tak, aby pôsobilo ako hniezdo. Nad hniezdo nalepte jeden okrúhly tampónik (telo), ktorý s druhým tampónikom (hlavou) spojíte bielym papierovým prúžkom. Na hlavu nalepte očko a zobák. Z čierneho papiera vystrihnite koleso, prestrihnite ho napoly a nalepte ako krídlo.

Na výrobu bocianov budete potrebovať vatové tampóny, papiere, pohyblivé oči a lycra.
Na výrobu bocianov budete potrebovať vatové tampóny, papiere,
pohyblivé oči a lycra.
Foto: pinimg.com

5. Kvety zo soli 

Farebné jarné kvety môžete vyrobiť nespočetným množstvom výtvarných techník. Technika vysypávania solí je u detí obľúbená, pretože kombinuje prácu s lepidlom, kuchynskou soľou a farbami. Deti pri nej trénujú jemnú motoriku a učia sa rozlišovať farby. Toto tvorenie by mali zvládnuť deti od 3 rokov.

Nachystajte si:

  • kuchynskú soľ, 
  • lepidlo (ideálne Herkules),
  • vodové farby,
  • štetec,
  • papier.

Na papier nakreslite ceruzkou obrys kvetiny alebo veľkonočne kraslice, zajačika alebo čohokoľvek, čo pre vás symbolizuje jar. Na obrys naneste lepidlo a zasypte ho soľou. Projekt nechajte uschnúť a potom prebytočnú soľ zosypte do koša. Na prilepenú soľ nanášajte štetcom vodove farby a sledujte, ako sa začnú pomaly rozpíjať.

Pomocou kuchynskej soli môžete s deťmi tvoriť zábavným spôsobom. krásne kvety zábavným spôsobom.
Pomocou kuchynskej soli môžete s deťmi tvoriť zábavným spôsobom.
krásne kvety zábavným spôsobom.
Foto: blog.tulackuvsvet.cz

Vyšetrite si čas a pustite sa s deťmi do jarného tvorenia. Uvidíte, ako skvele si užijete spoločne strávené chvíle, a navyše budete mať výrobok, ktorý vašu domácnosť môže zdobiť až do leta.