Ako rozvíjať jemnú motoriku u detí

Ako rozvíjať jemnú motoriku u detí>

Rozdiel medzi jemnou a hrubou motorikou

Hrubá motorika zahŕňa veľkú skupinu svalov, ktoré zodpovedajú za chôdzu, beh, skákanie, hopsanie alebo jazdu na bicykli. Je zásadná pre plný rozvoj a vývoj dieťaťa. Vďaka precvičovaniu hrubej motoriky môžu deti získať väčšiu sebadôveru, zlepšiť koordináciu pohybov a stať sa viac samostatnými.

Jemná motorika sa sústredí na ruky a prsty. Je potrebná pre kreativitu, písanie, kreslenie, strihanie alebo viazanie kľučiek. Jemná motorika sa spája s drobnými pohybmi, ktoré váš drobček vykonáva rukami. Dôležité je, aby dieťa dokázalo pohybovať nezávisle prstami a postaviť palec proti všetkým ostatným prstom. Za prvé štádium sa považuje to, kedy dokáže zdvihnúť malý predmet tzv. Kliešťovým úchopom. Deje sa tak zhruba vo veku 9 mesiacov. Vďaka dostatočne vyvinutej jemnej motorike zvládne dieťa uchopiť predmety do štipky, preberať korálky a pracovať s ďalšími drobnými predmetmi.

Následky nedostatočnej rozvinutej jemnej motoriky

Nedostatočný rozvoj jemnej motoriky sa odrazí na neschopnosti sebaobsluhy. To znamená, že dieťa bude mať problém napríklad so zapínaním gombíkov, zipsov alebo s viazaním šnúrok. Ďalším problémom môže byť zvládanie výtvarných zručností aj reči. Jemná motorika totiž úzko súvisí s grafomotorikou (písanie a kreslenie) a vizuomotorikou (koordináciou ruky a očí).

Jemná motorika u detí do 1 roku

Novorodenci zhruba do 1 mesiaca na svoje okolie reagujú pomocou reflexov. Dochádza k vývoju zraku a sluchu. V tomto období sú pokroky dieťaťa najviac znateľné. Rýchlo sa učia rôznym zručnostiam, ktoré postupujú od hlavy smerom k dolným končatinám. Všetko začína veľkými pohybmi celých končatín a postupne sa zdokonaľujú k drobnejším a presnejším pohybom častí končatín. Rozvíja sa teda ako hrubá, tak jemná motorika. V tomto období dochádza k osvojovaniu kliešťového úchopu, kedy je dieťa schopné zdvihnúť napríklad korálik. Okrem toho začína rozvoj koordinácie ruka a oka.

Medzi najobľúbenejšie hračky rozvíjajúce jemnú motoriku do 1 roka patrí napríklad vkladačky, kedy deti do otvorov vkladajú správne tvary. Okrem jemnej motoriky trénujú tiež koordináciu oko a ruka. Doma by deťom nemala chýbať ani motorická doska, na ktoré deti môžu pohybovať guličky v labyrinte, zapínať zipsy, otvárať dvierka alebo točiť s ozubenými kolieskami.

 

Rozvíjajte motoriku už od útleho veku
Motorická doska so zámkami, zipsami a dvierkami patrí medzi najobľúbenejšie
hračky pre rozvoj detskej motoriky.
Foto: Mammas.cz

Rozvoj jemnej motoriky dvojročných detí

U dvojročných detí dochádza k zlepšovaniu motorických schopností. Deti sa rýchlo učia novým slovám a radi hrajú na jednoduché hudobné nástroje. Majú záujem o ľudí a deti okolo seba, ale ešte s nimi nevedia spolupracovať. Preto je vhodné siahnuť po hračkách, pri ktorých deti opakujú nejaký úkon, priraďujú farby, tvary alebo opakujú rytmus. Skúste zvoliť napríklad jednoduché puzzle o dvoch dielcoch. Dieťa má prvýkrát možnosť niečo vytvoriť a zároveň posilniť svoje motorické schopnosti. Chybu neurobíte ani s drevenými labyrintami s guličkami alebo prevliekacími obrázkami. Tento typ hračiek podporuje štipkový úchop a posilňuje koordináciu ruka a oko. Okrem toho sa deti učia poznávať farby alebo zvieratká.

Lístok sa zvieratkami na prevliekanie
Deti sa môžu rozvíjať svoju motoriku tiež prevliekaním šnúrky a prišívaním
zvieratiek k lístku.
Foto: strediskorosa.cz

Jemná motorika u detí predškolského veku

U predškolákov je jemná motorika v mohutnom rozvoji. Dochádza k diferenciácii medzi pravou a ľavou rukou a deti dokážu používať nástroje. Dokážu využívať príbor alebo držať kefku na zuby. U mladších predškolákov jemnú motoriku rozvíjajte napríklad namotáváním klbôčok bavlny alebo navliekaním korálikov. Nezabudnite ich tiež podporovať v kreativite. Na rad prichádza modelovanie z plastelíny, ale aj tvorenie z papiera:

  • strihanie,
  • stláčanie,
  • lepenie,
  • vytrhávanie,
  • kreslenie a vyfarbovanie.

Dieťa by malo byť schopné nezávisle pohybovať prstami a dokázať postaviť palec oproti ostatným prstom ruky.

U starších predškolákov patria medzi najobľúbenejšie hračky pre rozvoj motoriky stavebnice. Obvykle sú multifunkčné, takže dokážu rozvíjať veľa schopností a zručností naraz. Vďaka tejto motorickej hre si deti precvičujú držanie ruky a paže, ale tiež zlepšujú úchop a zdokonaľujú drobné pohyby rúk a prstov. Dochádza tiež k zlepšeniu koordinácie, učia sa vnímať tvary a rozoznávať veľkosti.

Stavebnice významne ovplyvňujú tiež kognitívny vývoj, ktorý zahŕňa vnímavosť, predstavivosť, pamäť a myslenie. Tieto hračky pre rozvoj dieťaťa mu pomáhajú tiež so socializáciou a v nadväzovaní vzťahov. Najskôr môžu deti stavať samé, ale neskôr začnú spolupracovať s ďalšími deťmi. Budú si pomáhať, komunikovať medzi sebou, a tak nadväzovať kamarátstvo.

Stavebnice pre deti predškolského veku
Motoriku u detí predškolského veku rozvíjajte treba pomocou stavebnice.
Foto: pixabay.com

Ako podporiť zručnosti jemnej motoriky?

Pre rozvoj jemnej motoriky nepotrebujete len motorické pomôcky pre deti. Nechajte vášho drobca, nech si všetko vyskúša sám. Nechajte ho, nech sa oblečie, zapne zips či gombíky alebo zaviaže šnúrky. Nevadí, že to bude trvať dlhšie. Nezabudnite, že žiadny učený z neba nespadol a že všetko chce svoj čas.

Pozvite deti do kuchyne. Motorické schopnosti totiž môžu získavať aj tam. Nechajte napríklad vykrajovať, hniesť, váľať alebo uždibovať cesto. Môžu vám tiež pomôcť pri lepení, krájaní (nie ostrým nožom) alebo presypávání. Uvidíte, že sa nadchnú tiež pre otváranie pohárov a skrutkovanie fliaš. Motorické učenie môže predstavovať tiež vešanie bielizne a jeho prichytenie pomocou štipcov, motanie klbiek, odomykanie či zamykanie zámkov.

Nechajte deti, nech vám pomôžu v kuchyni
Motorické schopnosti detí sa dajú rozvíjať tiež v kuchyni.
Foto: pixabay.com

Kreatívne tvorenie podporujúce jemnú motoriku

Kreativita má v detskom svete veľký význam. Pomáha deťom totiž v učení a rozvoji. Pre motorické schopnosti je rozhodne nevyhnutné, aby ste doma mali:

  • plastelínu - deti z nej môžu modelovať, váľať ju, uždibovat, stláčať, trhať.
  • Papier - papier deti využijú nielen na kreslenie, ale aj strihanie, vystrihovanie, trhanie, stláčanie a skladanie.
  • Pečiatky - môžete kúpiť alebo si ich vyrobiť. Deti potom môžu pečiatkovať na papier alebo k nim dokresliť obrázok.
  • Farby - určite by vám doma nemali chýbať vodové či temperové farby a štetec, ktorými deti budú kresliť na papier.
  • Korálky - jemnú motoriku a štipkový úchop perfektne precvičíte navliekaním korálikov na šnúrku. Korálky zvoľte veľké, ideálne drevené s dostatočne veľkou dierkou. Deťom sa s nimi bude dobre pracovať.

Hry s rukami

Pre precvičenie ruky a prstov existujú aj jednoduché cvičenia:

  • Nechajte vaše dieťa, nech sa koncom palca postupne dotklo končekov ostatných prstov najskôr na jednej a potom na druhej ruke. Nakoniec môže toto robiť obidvoma rukami. Dieťaťu môžete povedať, že sa týmto spôsobom prstíky medzi sebou zdravia.
  • Povedzte dieťaťu, nech zo zatvorenej päste postupne vztyčuje prsty. Precvičujte najskôr na jednej, potom na druhej ruke.
  • Ukazovák a prostredník pravej ruky behajú po stole. Nezabudnite potom rozbehať prsty aj na ľavej ruke a nakoniec nechajte behať ukazovák a prostredník na oboch rukách súčasne.

Venujte sa rozvoju jemnej motoriky s láskou a starostlivosťou a uvidíte, ako rýchlo sa váš drobček stane samostatným v najrôznejších oblastiach.