Veľkonočné tvorenie s deťmi: 6 spôsobov, ako maľovať vajíčka

Veľkonočné tvorenie s deťmi: 6 spôsobov, ako maľovať vajíčka>

Veľká noc je symbolom jari a hraje všetkými farbami. Okrem pletenia korbáča sa tradične zdobia vajíčka, a to ako tie vyfúknuté, tak vajcia uvarené natvrdo. Existujú desiatky metód na skrášľovanie vajec. Niektoré si žiadajú skúsenosti a pevnú ruku, iné sú jednoduché, efektné a hravo ich zvládnete aj s deťmi.

tipy na farbenie vajec s deťmi
K veľkonočným prípravám patrí aj farbenie veľkonočných vajíčok.

Čo ste možno o veľkonočných krasliciach nevedeli? 

Maľované vajcia alebo kraslice patria k najznámejším symbolom Veľkej noci. Už v predkresťanskej dobe symbolizovali príchod jari. Prečo je to tak? Vajcia totiž predstavujú nový život, a tak boli a stále sú považované za symbol plodnosti, úrodnosti, života a vzkriesenia. 

Vedeli ste, že najstaršie nájdená kraslica mala 2 300 rokov? V našej krajine dávajú dievčatá koledníkom farebné vajcia uvarené natvrdo. Vyfúknutým vajíčkam sa hovorí pouchy alebo vojdumky a slúžia predovšetkým ako dekorácia. Za tradičné farby Veľkej noci patrí: 

  • červená, 
  • žltá,
  • hnedá,
  • zelená,
  • čierna. 

Než začnete tvoriť 

Než sa ponoríte do vôd výtvarného umenia, pripravte si podložku na stôl a zásterky pre deti. Hodiť sa budú štetce a lepidlo. V niektorých prípadoch bude potrebné vajcia umiestniť do stojanu, ktorý si ľahko vyrobíte sami. Najlepšie je použiť plastový kelímok, do ktorého prevŕtate dierku. Dierkou pretiahnite špajľu a na špajlu navlečte vajce. Pri hornej a spodnej dierke vajce zafixujte pomocou plastelíny tak, aby neschádzalo a ani sa nepretáčalo. 

Pred maľovaním vajcia odmastite, aby na ňom farby dobre držali. Použiť môžete vodu so saponátom alebo riedený ocot, ktorý odstráni aj potlač z výroby.

1. Hravé zdobenie pomocou farebných papierov

Farebné papiere sú samy o sebe pomerne tuhé a zdobenie väčšími kusmi by bolo ťažké. Preto sa na zdobenie veľkonočných vajíčok používajú vždy menšie časti. Farebné papiere môžete na zdobenie využiť niekoľkými spôsobmi.

Farebné papierové kolieska

Budete potrebovať:

Najskôr si pripravte pestrofarebné papiere a dierovač. Pomocou dierovača vytlačte veľa koliesok, ktoré sa budú lepiť na vajcia. Na lepenie je najlepšie použiť tekuté lepidlo, ktoré sa nanáša štetcom. Buď môžete potrieť celé vajcia a celé ich obaliť v miske s papierovými kolieskami, alebo môžete z koliesok tvoriť vzorce a obrázky.

Zvieratká z farebných papierov

Budete potrebovať:

  • temperové farby,
  • štetce,
  • lepidlo,
  • farebné papiere,
  • nožnice,
  • popisovače.

Vajcia namaľujte vo farbách, ktoré zodpovedajú vybranému zvieratku. Myška môže byť šedá, panda čiernobiela, zajačik čierny alebo hnedý. Permanentným popisovačom namaľujte zvieratku tvár (oči, nos, pusinku, fúzky). Z farebného papiera vystrihnite ušká a nalepte ich pomocou lepidla na vajcia.

Zdobenie vajec pomocou farebného papiera
Na vytvorenie veľkonočných zvierat budete potrebovať len niekoľko základných
kreatívnych potrieb.
Foto: momaleblog.com

2. Veselé bodky

Tempery sa na zdobenie vajíčok používajú najčastejšie. Vďaka svojej hustote dobre kryjú a aj po zaschnutí zostávajú farby sýte a svieže. Pokiaľ budete chcieť farby zafixovať, odporúča sa fixácia lakom na vlasy.

Čo budete potrebovať?

  • Temperové farby,
  • štetec,
  • paletu,
  • špajli.

Na farbenie vajíčok s deťmi môžete použiť tempery alebo prstové farby. Pre deti vo veku dvoch rokov sa odporúčajú farby prstove. Celé vajcia namaľujte podkladovou farbou a nechajte ho dobre zaschnúť. Na farebnú paletu si naneste rôzne temperové farby tak, aby sa nezmiešali. Jeden koniec špajle namáčajte do farby a potom ním na vajci vytvorte obtlačok. Bodky môžu pokrývať celé vajcia alebo z nich môžu deti vytvoriť napríklad kvietky.

Vytvorte bodkované vajíčka pomocou tempery
Veľkonočné vajíčka môžete zdobiť aj temperami. Môžete vytvoriť
napríklad bodky.
Foto: Pinterest.com

3. Maľovanie vajíčok voskovkami

Ako originálne ozdobiť veľkonočné vajíčka? Skúste voskovky. Táto metóda si vyžaduje určitú zručnosť, a tak je vhodná predovšetkým pre staršie deti. Vajíčka zdobené voskom vyzerajú náramne efektne.

Čo budete potrebovať?

  • Voskovky,
  • plechovku na roztavenie vosku,
  • špendlík,
  • ceruzku s gumou.

Do plechovky nalámte voskovky jednej farby a roztavte ich vo vodnom kúpeli. Do gumy v ceruzke zapichnite špendlík, ktorý budete následne máčať vo vosku. Kreslí sa vždy hlavičkou špendlíka. Maľovať môžete tvary, ktoré sa vám páčia. Najlepšie vyzerajú kvietky z bodiek a čiarok.

Vyskúšajte tradičné maľovanie vajec voskom
Voskovými pastelkami môžete na vajíčkach vytvoriť pekné kvety.
Foto: pinterest.com

4. Tuš a akrylové popisovače si rozumejú

Pokiaľ vaše dieťa miluje kreslenie fixami, určite mu urobí radosť táto technika. Vzhľadom na to, že sa maľuje už na zaschnuté vajíčko a popisovač sa nerozmazáva, je táto metóda jednoduchá, rýchla a efektná.

Čo budete potrebovať?

  • Tuš,
  • štetec,
  • akrylový popisovač.

Vajcia upevnite do stojanu z plastového téglika a celé ho natrite tušom. Zvoliť môžete tuš čiernu alebo farebnú. Využiť by sa dali aj temperové farby. Než sa vrhnete do zdobenia, nechajte vajcia uschnúť. Akonáhle je vajce zaschnuté, môžete ho začať zdobiť akrylovým popisovačom. Zdobenie môže mať podobu geometrických tvarov, ale aj zvieratiek, motýlikov či kvetiniek.

Vajíčka môžete zdobiť aj akrylovými fixkami a atramentom.
Nádherné vajíčka môžete vytvoriť aj pomocou atramentu
a akrylových farieb.
Foto: helenalyth.se

5. Kúzelné zdobenie s atramentom

Kreslenie na vajíčka atramentom sa u detí teší obzvlášť veľkej obľube. Vzory a obrázky totiž na vajíčku vyniknú až vo chvíli, keď ich namaľujú zmizíkom. Písacou potrebou, bez ktorej sa žiadny školák nezaobíde.

Čo budete potrebovať?

  • Modrý atrament,
  • zmizík.

Vajcia postavte do stojanu a celé namaľujte atramentom. Pokojne ho pretrite niekoľkokrát, aby bola modrá skutočne modrá. Potom nechajte vajcia úplne uschnúť. Na kreslenie obrázkov využijete zmizík. Kresliť s ním môžete bodky, vlnovky, čiarky, geometrické tvary, lístky, kvetinky.

Deti môžu vajíčka ozdobiť aj atramentom a zmizíkom.
Deti môžu vajíčka ozdobiť aj atramentom a zmizíkom.
Foto: mimibazar.cz

6. V hlavnej úlohe fixy

Fixy nikdy nesklamú, a navyše ich má doma každý z nás. Môžete nimi maľovať nielen do skicáka, ale dobrú službu odvedú aj na vyfúknutom vajci. Len treba počítať s tým, že farby nebudú tak výrazné ako na papieri.

Čo budete potrebovať? Len fixky. Zvoliť môžete fixky s rôznou hrúbkou špičky. Zatiaľ čo úzka špička je vhodná na maľovanie detailov, široká sa uplatní pri vyfarbovaní. Aby obrázky dobre vynikli, je vhodné ich obrys nakresliť najskôr výraznejšou kontúrou, ktorú následne vymaľujete.

Vytvorenie veľkonočných vajíčok pomocou fixiek
Vajíčka môžete s deťmi ozdobiť aj klasickými fixkami.
Foto: dosebe.cz

S farbením pomôže príroda

Pokiaľ sa chystáte farbiť vajcia natvrdo, môžete zvoliť ekologickú metódu. Krásne farby totiž môžete dosiahnuť aj pomocou prírodných látok.

  • Červená – odvar červenej repy alebo 3 lyžičiek mletej červenej papriky.
  • Zelená – odvar zo špenátu alebo trávy.
  • Hnedá – odvar z cibuľových šupiek.
  • Žltá – odvar z mletej kurkumy.
  • Modrá – odvar z červenej kapusty.

Užite si spoločné tvorenie. Nezabudnite sa obliecť do staršieho oblečenia, pretože ako dobre vieme, pri maľovaní s deťmi farby nekončia len na papieri či krasliciach, ale mnohokrát aj na oblečení.