Čo nesmie prváčikov chýbať vo výbave?

Čo nesmie prváčikov chýbať vo výbave?>

Máte doma budúceho prváčika, ktorý sa na ten veľký deň, ktorým nástup do školy rozhodne je, svedomito pripravuje? Nezabudnite mu tiež zaobstarať školskú výbavu, ktorá bude nielen obsahovať všetko, čo taký malý školák potrebuje, ale hlavne bude presne podľa jeho predstáv.

Nástup do školy je pre deti veľkou zmenou

Doteraz si väčšinu času hrali, mohli sa samy rozhodnúť, čo budú robiť. Do učenia ich nikto veľmi nenútil, detstvo majú predsa len jedno. A tých pár minút, keď sa pripravovali na zápis? Tie ich skôr potešili, že čoskoro budú zase o niečo väčšie a dospelejšie.

Lenže nástup do školy so sebou nesie celú hromadu zmien. Už nebude toľko času na hranie, pribudnú domáce úlohy, povinnosti, učenie. Ako tieto nové chvíle deťom aspoň trochu spríjemniť? Okrem pochvaly a lásky môže pomôcť aj výbava do školy s obľúbeným hrdinom, princeznou, športovcom.

Čo by nemalo v školskej výbave pre prváka chýbať?

Zápis do školy pomaly ale isto klope na dvere, september tu bude čoby dup. Najvyšší čas začať premýšľať nad vybavením do prvej triedy. Čo prváčik do školy potrebuje?

Základom je aktovka

Bez čoho sa žiadny školák nezaobíde? Bez aktovky alebo batohu, do ktorého bude ukladať všetky školské potreby, zošity, učebnice, desiatu a ďalšie poklady. Ako aktovku vybrať?

  • Zamerajte sa na jej hmotnosť. Čím je nižšia, tým lepšie.
  • Pozor na tvar aktovky. Viete, že nesmie byť širší, než sú ramená dieťaťa? V opačnom prípade by ho totiž obmedzovala v pohybe.
  • Zamerajte sa aj na chrbtový systém. Mal by byť ergonomický, skvele sadnúť, a tiež by mal odľahčovať záťaž. Fajn je aj ntegrovaný hrudný i bedrový pás.
  • Postrážte si tiež popruhy. Aj tie by mali byť nastaviteľné, široké a pohodlné. Viete, že popruhy nesmú odstávať na ramenách ani drieť do krku? Tašku by mali udržať asi 5 centimetrov pod pásom.
  • Aktovka by tiež mala disponovať reflexnými prvkami, možno k nej oceníte i pláštenku.
  • Ďalšie praktické prvky ako sieťky, pútka, vnútorné vrecká, priehradky pod.
  • Pevné dno
  • Aktovka by nemala mať žiadne ostré hrany a rohy.

Náš tip: Nemôžete sa rozhodnúť medzi batohom a aktovkou? U prváčikov stavte radšej na aktovku, ktorá je pevná, vystužená a malé deti si u nej ľahšie poradia s rozopínaním.

Do aktovky patrí peračník

Len aktovka nestačí, jej nevyhnutnou súčasťou musí byť aj peračník alebo puzdro pre prváka na písacie potreby. Malých školáčikov určite poteší, keď bude v rovnakom motíve ako aktovka. Čo v peračníku nesmie chýbať?

  • Písacie potreby (zo začiatku skôr obyčajné ceruzky číslo 1 a 2, k peru sa dopracujete neskôr a škola vám rovnako povie, aké by malo byť).
  • Farbičky. Školy najčastejšie preferujú trojhranné farbičký krásnych sýtych farieb, ak má dieťa problémy s úchopom, určite zvoľte farbičky so zárezmi. Síce sú drahšie, ale naozaj sa oplatia
  • Fixky (pozor, niektorí učiteľa ich neradi vidia, školy ich tak zakazujú)
  • Guma
  • Strúhadlo
  • Nožnice s guľatou špičkou
  • Lepidlo (lepiaca tyčinka)
  • Malé pravítko

Viete, že veľa detí preferuje puzdrá, pre prváčikov je ale rozhodne lepšou voľbou peračník? Pokojne môže mať dve aj tri poschodia, dôležité ale je, aby v ňom všetko bolo prehľadne zrovnané a dieťa vždy vedelo, kde to nájde. Ono totiž také prehrabovanie v puzdre dokáže pekne znervózniť a rozplakať.

Náš tip: Nechcete kupovať aktovku a peračník zvlášť? Vyberte si niektorý zo školských setov pre prvákov.

Školská výbava pre prváčikov
Základom školskej výbavy pre prvákov je aktovka s peračníkom

Nezabudnite ani na kufrík na výtvarnú výchovu

Jedným z najobľúbenejších predmetov v škole býva výtvarná, na ktorú je potrebné vybaviť špeciálny kufrík vecami na kreslenie a tvorenie. Niektoré školy výbavu zaobstarajú hromadne (je ich ale máličko), ostatné dajú rodičom zoznam, čo do kufríka majú zaobstarať. Čo na takom zozname najčastejšie býva?

Vodové farby, farbičky, fixky, temperové farby, pastelky, lepidlo, plastelína, doska na modelovanie, igelitové obrus na lavicu, plastový téglik na vodu, ploché aj okrúhle štetce rôznych veľkostí, nožnice, zástera, handrička na utieranie štetcov, papiere veľkosti A3 a A4 a ďalšie nevyhnutnosti podľa toho, ako tvorivá je budúci pani učiteľka.

Čo ďalšie školák potrebuje?

Naozaj je ešte niečo, čo sme nepovedali? Áno! Okrem vyššie uvedeného totiž každý školák bude potrebovať:

  • Keď deti prídu do školy, ich prvé kroky vedú do šatne, kde si vyzlečú bundu a zobujú topánky. Tie nahradia prezúvky.
  • Dôležitou súčasťou školskej dochádzky je okrem výtvarnej aj telocvik, na ktorý sa väčšina detí naozaj teší. V čom budú cvičiť? Tepláky, mikina, tričko s krátkym rukávom, šortky a cvičky alebo tenisky patria do vrecka na cvičky a telocvik.
  • Škola nie je len o učení, ale aj o prestávkach, počas ktorých si deti zjedia desiatu, porozprávajú sa so spolužiakmi a načerpajú sily na ďalšiu hodinu. V aktovke by teda nemal chýbať box na desiatu a fľaša na pitie.
  • Veľa rodičov si tiež dopredu kúpi obaly na školské zošity. Balíček alebo dva o veľkosti A4 a A5 sa nikdy nestratí, počítajte ale s tým, že určite budete ešte zháňať nejaké špecifické.
  • Bude dieťatko chodiť na obed? Väčšina školských jedál už jedlo vydáva na čip, od veci tak nie je šnúrka na krk, na ktorú čip zavesíte a dieťa ho bude mať stále po ruke. Ďalším variantom je detská peňaženka.
Školská výbava do školy
Nezabudnite deťom pribaliť box na desiatu a fľaša na pitie