Tipy na najlepšie darčeky pre predškolákov a prvákov

Tipy na najlepšie darčeky pre predškolákov a prvákov>

Ako vybrať darčeky pre deti: všeobecné rady

Pri hľadaní vhodného darčeka najprv otvorte internetový prehliadač alebo zájdite do hračkárstva a začnete vyberať najskôr očami. Určite vás zaujmú farby a prevedenie. Nenechajte sa však pohltiť len tým, ako hračka vyzerá. Nad čím sa zamyslieť?

  • Pre ako staré dieťa darček vyberáte?
  • Vyberáte darček pre chlapčeka alebo pre dievčatko?
  • S čím si váš potomok najradšej hrá?
  • Nie je hračka pre dieťa príliš zložitá, prípadne jednoduchá?

Deti predškolského a školského veku sú zvedavé a rýchlo sa učia. Svoje zručnosti a znalosti kombinujú so svojou otvorenou mysľou a fantáziou obrovských rozmerov. Preto by ste ich výberom hračky mali podporovať nielen v ich predstavivosti, ale tiež by im vybraná vec mala prinášať nové skúsenosti.

Darčeky pre predškolákov

Deti od 3 do 6 rokov sú veľmi zvedavé. Zaujíma ich úplne všetko. Navyše sa pripravujú na nástup do školy, a preto je dôležité rozvíjať ich zručnosti, ktoré potrebujú k tomu, aby na školu boli pripravené. Vďaka vhodným darčekom, ktoré sú určené pre predškolákov, sa deti učia nenásilnou a zábavnou formou. Navyše je možné vybrať taký darček, ktorý bude zodpovedať záujmom dieťaťa. Vyberte darček, ktorý bude vášho malého predškoláčka baviť, ale zároveň bude rozvíjať jeho grafomotorické zručnosti, rečový prejav, pamäť a zrakové aj sluchové vnímanie.

Kreativita a tvorenie

Ideálne sú darčeky pre rozvoj kreativity. Hračky pre tvorivé deti môžu mať podobu najrôznejších kreatívnych sád. Predškolák by mal vedieť namaľovať ľudskú postavu, takže mu určite urobí radosť sada fixiek, s ktorými si užije veľa zábavy. Maľovať s nimi môže totiž nielen na papier, ale tiež napríklad na sklo.

Medzi kreatívne darčeky pre deti patria tiež sady, ktoré vám umožnia maľovať na textil. Farby môžu byť permanentné, stačí ich zažehliť, alebo prateľné. Samozrejme nesmú chýbať modelovacie hmoty. Plastelína je večná, deti si s ňou môžu hrať opakovane. Okrem toho však existujú aj hmoty, ktoré tvrdnú na vzduchu alebo v rúre. Deti si tak môžu vyrobiť svoju vlastnú hračku alebo doplnky.

Tvorivo založené deti si zamilujú kreatívne darčeky, ktoré im umožnia učiť sa nové výtvarné postupy a techniky. Čo napríklad také vyškrabávanie, lepenie, šitie či vyšívanie? Vďaka bezpečnému spracovaniu a jednoduchým návodom dokážu napríklad vyšívať aj deti predškolského veku.

Tvorivé darčeky podporí detskú kreativitu
Kúpte deťom napríklad súpravu na vyšívanie.
Zdroj: mimibazar.cz

Skladačky

Kreativitu a logiku u predškolských detí podporíte tiež skladačkou v podobe farebnej mandaly, ktorú môžu každý deň preskladávať a vytvoriť úplne nové dielo. Vyskúšať môžete aj obľúbenú tangramu. Ide o hlavolam s niekoľkými doštičkami geometrických tvarov, z ktorých sa podľa predlohy skladajú najrôznejšie obrazce. Chybu rozhodne neurobíte, ak sa rozhodnete napríklad pre drevené puzzle s obľúbenou postavičkou.

Stavebnice a hry

Hlavne nech sa to hýbe, lieta alebo jazdí. Deti v predškolskom veku milujú stavebnice, z ktorých môžu stavať nielen domy, požiarne stanice alebo vesmírne základne, ale tiež pohybujúce sa prvky. Čo takto jazdiace auto, otáčací žeriav, lietadlo alebo vlak? Radosť urobíte tiež spoločenskou hrou, ktorú si zahrá celá rodina. Deti sa pri hraní učia, ako hrať fair play aj zdravej súťaživosti.

Darčeky pre školákov

Stať sa prváčikov je dôležitý míľnik v živote dieťaťa. Veď už chodia do školy, takže už sú "veľké". Po nástupe do školy sa toho pre dieťa veľa zmení. Začne sa učiť nové veci. V učení a získavaní vedomostí ho môžete podporovať vhodnými darčeky, ktoré ho budú baviť a vlastne ani nepostrehne, že sa nimi učí. Na druhú stranu by ste ho však nemali preťažovať. U hry by mal tiež odpočívať.

Výtvarné hračky

Deti v prvej triede sa už zlepšujú na "umelcov". Určite preto privítajú, ak si budú môcť niečo sami vyrobiť. Kúpte im napríklad skladačku vtáčieho kŕmidla alebo hmyzieho hotela. Skladačky sú vyrobené tak, aby ich zvládli zostaviť aj menšie deti. Drevený povrch potom môžu vylepšiť napríklad vodovými farbami. Vzdelávať sa môžu tiež tvorením herbára. Poraďte im, ako lisovať kvety, akonáhle sa naučí písať, môžu k nim doplniť názvy. Medzi obľúbené tipy na darčeky pre prvákov samozrejme patria omaľovánky. Vyberte tie s motívmi z ich obľúbenej rozprávky.

Kúpte deťom vtáčie krmítko alebo hmyzie hotel
Darčekom môže byť aj takýto hmyzie hotel.
Zdroj: maxikovakuchynka.cz

Darčeky, ktoré podporia vzdelanie

V súčasnosti sa veľkej obľube teší Čarovná ceruzka, ktorú môžete deťom zaobstarať už v škôlke, a postupne k nej prikupovať knihy, ktoré budú zodpovedať veku vašich detí. Obľúbeným darčekom pre školákov, ktorí radi cestujú, je glóbus alebo mapa. Mapy môžu byť vyškrabávacie, takže si deti môžu vyškrabať mestá, ktoré navštívili. Obľúbené sú aj mapy sveta, na ktorých sa deti učia základné znalosti cudzokrajných krajín. Darčekom, ktorým u prvákov určite zabodujete, je sliz. K dostaniu sú sady pre výrobu slizu, takže si ho deti môžu vyrobiť samy.

Niečo do školy

Ku klasickým darčekom pre prváčikov samozrejme patrí napríklad nová školská aktovka alebo peračník. Tie sú k dostaniu s rôznymi motívmi, takže ľahko vyberiete to najvhodnejšie pre chlapca aj dievča. Deti budú mať určite radosť aj z nových pasteliek, farieb alebo farebných pier, ktorými si budú môcť vyzdobiť zošit.

Pri výbere darčeka pre deti nespoliehajte len na to, ako vyzerá, ale tiež sa zamyslite nad tým, čo hranie s ním dieťaťu prinesie. Je toľko spôsobov, ako deti rozvíjať zábavnou a náučnú formou!