Kreatívne hračky pre rozvoj kreativity dieťaťa

Kreatívne hračky pre rozvoj kreativity dieťaťa>

Hračky a hra všeobecne je neoddeliteľnou súčasťou detského sveta. Vďaka nim sa deti učia poznávať svet a zdokonaľujú sa snáď vo všetkých oblastiach. Kreatívne a náučné hračky rozvíjajú detské zmysly, rozum, ale aj emócie. Okrem toho podporujú ich fantáziu a kreativitu. Po akých tvorivých a rozvíjajúcich hračkách môžete siahnuť?

49 / 5000 Výsledky překladu Kreatívne a náučné hračky rozvíjajú detské zmysly
Rozvíjajte detské zmysly, rozum a emócie pomocou kreativity.
Zdroj: Unsplash.com

Ako rozvíjať kreativitu dieťaťa

Kreativita je niečo, čo má každý z nás v sebe. Z časti je vrodená, ale z časti si ju utvárame sami z vlastných skúseností. Preto je dôležité deti v kreativite podporovať najrôznejšími cestami. Môžu stavať, maľovať, spievať, hrať na hudobné nástroje, tancovať, kresliť, písať ... Všetko záleží na veku a vlohách dieťaťa. Ak drobcovi nejde maľovanie, ale skvele spieva alebo tancuje, nechajte ho sa rozvíjať v tom, čo ho skutočne baví. A s postupom času sa trebárs dopracuje aj k onomu maľovaniu.

Dôležité je, aby ste dieťa v kreativite od malička podporovali a boli mu v tomto ohľade na blízku. Pomôžte mu, keď o to požiada, ale tiež sa aktívne zapojte a nechajte sa hrou strhnúť. Vráťte sa späť do detských rokov a tvorte spoločne s deťmi. Uvidíte, že si užijete veľa zábavy!

Užitočné rady pre výber správnej vzdelávacej a kreatívnej hračky

Hoci sa na trhu každý rok objavujú modernejšie a modernejšie hračky, niektoré z nich zostávajú a odovzdávajú sa z generácie na generáciu. Vďaka svojim výsledkom a obľúbenosti sa menia napríklad len vzhľadom, môžeme povedať, že dostanú nový kabátik, ale fungujú na rokmi overenom princípe. Ako je to možné? Predovšetkým preto, že fyzický a psychický vývoj dieťaťa sa v priebehu generácií nijako prevratne nemení. Práve preto patrí k nesmrteľným výtvarným hračkám a potrebám napríklad plastelína, farby a obyčajné papiere. Deti sa vďaka nim naučia viac ako kreslením na tablety.

S čím všetkým kreatívne hračky deťom pomôžu?

  • Pomáhajú s jemnou motorikou, ale aj s koordináciou pohybov,
  • pomôžu dieťaťu pochopiť, ako veci fungujú,
  • rozvíja detskú fantáziu,
  • pomáhajú deťom ovládať svaly, koordináciu a silu,
  • učia ich, ako vyriešiť jednoduché problémy,
  • naučia dieťa, ako si hrať samo.
Ako vybrať správnu kreatívnu hračku?
Kúpte dieťaťu kreatívne hračku. Deti sa vďaka nej naučia viac než kreslením
na tablety.
Zdroj: Unsplash.com

Na výber najvhodnejšej hračky bohužiaľ neexistuje univerzálna rada. Stopercentne spoľahnúť sa však môžete na svoje pozorovacie vlastnosti. Odpovedzte si na otázky:

  • aké staré dieťa doma máte?
  • Čo ho najviac baví?
  • Čo ho nebaví?
  • Spĺňa hračka účel, za ktorým ju kupujete?

Vďaka tomuto jednoduchému dotazníku určite vyberiete správne. V škôlke je dobré začať rozlišovať kreatívne hračky pre chlapcov a kreatívne hračky pre dievčatá. Kým dievčatká ocenia napríklad hracie, hovoriace a spievajúce medvedíky alebo vyrábanie šperkov z veľkých a farebných korálikov, chlapci ocenia náradie alebo technické hračky, ako sú stavebnice, z ktorých poskladajú napríklad auto.

Nezabudnite, že náučné hračky pre deti by mali zodpovedať určitému veku. Ak máte doma staršie dieťa, nebude ho baviť banálna skladačka. Malé dieťa sa zase nezabaví u náročné hračky, u ktorej nerozumie jej princípu.

Začnite s papierom

Kreatívne tvorenie môžete u dieťaťa začať podporovať hneď, ako začne sedieť. Preto by ste doma mali mať dostatok skicárov aj tvrdých výkresov, na ktoré môže váš drobček začať maľovať prstovými farbami a postupom času prechádzať na maľovanie štetcom. Vo "výtvarnej skrinke" by vám nemali chýbať kreatívne sady. Nasledovať budú zložitejšie techniky s lepením, vyfarbovaním a vystrihovaním. Keď bude váš malý schopný vyvinúť dostatočný tlak na kreslenie farbičkami, nezabudnite ich mať dostatok v zásobe. Maľovaním si dieťa precvičuje jemnú motoriku, pozornosť, ale tiež sa učí vnímať svet okolo seba. Farbami a kreslením vyjadruje svoje myšlienky a túžby. Papier je základná výtvarná hračka či pomôcka, ktorá bude deti sprevádzať až do dospelosti.

Kreatívne tvorenie rozvíjajte od začiatku kreslením a maľovaním na papiere a skicáre
Na skicáre a výkresy môžete začať maľovať prstovými farbami a postupne prechádzať
na maľbu štetcom.
Zdroj: malujeme.files.wordpress.com

Okrem papiera by ste doma mali mať aj hračky drevené, ktoré deťom pomáhajú formovať logické myslenie a chápať princíp príčiny a následku. Okrem toho je drevo prírodným materiálom, ktorý je vhodný aj pre alergikov.

Priestorová predstavivosť s plastelínou

Prácu s plastelínou si zamilujú snáď všetky deti. Tie menšie môžu do plastelínovej placky vykrajovať tvary pomocou formičiek alebo do hrudy plastelíny zapichovať špajdle. Starší sa pokojne môžu pustiť do modelovania priestorových vecí. Nechajte ich vymodelovať napríklad zvieratká, ovocie alebo domáce spotrebiče. Výhodou plastelíny je to, že sa dá používať stále dookola, pokiaľ ju správne skladujete. Preč sú doby, kedy plastelíny farbili ruky a boli mastné. Vďaka modelovaniu si deti precvičujú prstíky, čo v budúcnosti zúročia napríklad pri zapínaní gombíkov. Okrem toho plastelína pôsobí antistresovo.

Vykrajujte tvary z plastelíny pomocou formičiek a alebo modelujte priestorové veci
Prácu s plastelínou si zamilujú snáď všetky deti.
Zdroj: kounice.study21.cz

Kreatívne hranie s fixkami

Deti, ktoré chodia do škôlky, sú predškoláci alebo dokonca aj školáci si zamilujú ručné tvorenie s fixkami. Okrem klasických fixiek, s ktorými sa kreslí na papier, môžete siahnuť po oveľa "nadupanejších variantách". Počuli ste už o fixkách na sklo alebo fixkách prefarbiteľných? Prefarbiteľné fixky je možné vďaka špeciálnej bielej fixe prefarbiť na inú farbu. Deti tak môžu nechať voľný priechod svojej predstavivosti a fantázii. Šmrnc svojmu obrázku dodajú fixky s glitrami. S fixkami na sklo môžu deti okno svojej izby premeniť na maliarske plátno. Farba sa ľahko perie aj umýva, takže obrázky môžu meniť tak často, ako sa im zapáči.

Kreatívne hranie s fixkami
Tvorenie s fixkami si zamilujú predškoláci aj školáci.
Zdroj: blogspot.com

Tiež s voskovkami si staršie deti zažijú veľa prekvapení. Skúste celý papier A4 pokresliť voskovkami. Potom plochu pretrite čiernou tušou a nechajte zaschnúť. Do zaschnutej vrstvy môžu deti škrabacím perom vyškrabať obrázok.

Hraje si celá rodina

Medzi obľúbené detské hračky patria spoločenské a vzdelávacie hry. Ich výber nezabudnite prispôsobiť veku dieťaťa. Staršie deti a školáci ocenia vedomostné hry, menšie deti skôr tie, ktoré zodpovedajú ich znalostiam a zručnostiam. Spoločenské hry môžu v deťoch vzbudzovať súťaživosť, ale tiež ich motivujú. Zároveň spájajú celú rodinu pri jednom stole, čo je pre deti veľkým lákadlom. Pretože vyhrať nad mamkou, tatkom alebo súrodencom je skrátka najviac.