Tipy na tvorenie z modelíny a plastelíny

Tipy na tvorenie z modelíny a plastelíny>

Modelovanie z plastelíny rozvíja detskú fantáziu i zručnosť

Pri kreatívnom tvorení s plastelínou deti používajú svoju fantáziu, ale zároveň sa tiež učia. K prvému zoznámenie s modelovacou hmotou pre deti môže dôjsť už okolo 18. mesiaca. Táto veková hranica však nie je striktná, u každého dieťaťa môže byť vek iný. Tvorenie z plastelíny vyžaduje sústredenosť a predstavivosť. Preto je ideálne, aby mali deti na túto prácu dostatočný priestor a pokoj.

Podľa odborníkov je modelovanie jedna z aktivít, ktorá rozvíja jemnú motoriku, a tým pádom aj grafomotoriku. Deti trénujú svaly ruky a prstov, čo sa následne prejaví na činnostiach, akými sú písanie, zaväzovanie šnúrok, zapínanie gombíkov a pod.

Čo je to grafomotorika

Ide o súbor psychomotorických činností, ktoré sa vykonávajú pri kreslení a písaní. Základom je koordinácia ruky a oka. Pri modelovaní sa hmota spracováva predovšetkým dlaňami a prstami, takže deti zapájajú svaly prstov, ale aj celej ruky. Vďaka mieseniu sa zdokonaľuje spomínaná koordinácie ruky a oka.

Prečo by aj vaše deti mali pracovať s modelovacou hmotou?

Modelovanie je zábavné, ale pritom náučné. Nejde len o koordinácii ruky a oka, ale aj o rozvoj kreativity. Deti sa učia tiež vnímať súmernosť, veľkosť, priestor, ale aj množstvo. Vďaka miešaniu farieb si deti osvojujú farebné spektrum a zlepšujú analytické či pozorovacie schopnosti. Stláčanie a všeobecne spracovávanie farebnej plastelíny je uvoľňujúce, a navyše pôsobí antistresovo. Preto sa do hry pokojne zapojte aj vy, rodičia.

Nápady na tvorenie s deťmi z modelíny

Niektorí rodičia nepotrebujú návody na modelovanie a celú činnosť nechajú len na detskej fantázii. Lenže niektoré deti nemajú bohatú predstavivosť a najmä tie menšie je vhodné pre prácu motivovať. Stačí im povedať, čo majú vyrábať. Nemusíte pritom hovoriť konkrétnu vec, napríklad: "Vymodeluj psíka." Skúste povedať treba: "Lukáško / Anička, skús vymodelovať svoje obľúbené zvieratko," alebo "Vymodeluj, svoje najobľúbenejšie jedlo." Pri vyrábaní z plastelíny stačí deti len ľahko naťuknúť. Nezabudnite mať po ruke podložky, tégliky, valčeky a vykrajovacie pomôcky. Aké výrobky z plastelíny sú najobľúbenejšie?

Vykrajovače pre najmenších

Malé deti, ktoré ešte nemajú toľko skúseností, aby dokázali z plastelíny vymodelovať priestorové objekty, akými sú napríklad zvieratká, skvele zabavíte vykrajovačom a zdobením.

Čo budete potrebovať?

  • podložku,
  • valček,
  • plastové vykrajovačky,
  • ozdoby (korálky, kamienky, gombíky a pod.).

Z plastelíny vyvaľkajte placku hrubú asi ako pri váľaní cesta na perníčky. Deťom nachystajte vykrajovačky, ideálne plastové, ktorá nie sú veľmi ostré a nechajte ich do placky vykrajovať tvary. Medzi obľúbené patria vykrajovačky zvieratiek (rybky, mačičky, psíci), ale aj stromčeky alebo geometrické tvary. Vykrojený tvar môžu deti zdobiť napríklad korálkami alebo kamienkami.

Tvorenie z plastelíny pomocou plastových formičiek
Malé deti ocenia pri tvorení s plastelínou
tiež plastová vykrajovátka. K ozdobenie
potom môžete využiť napríklad korálky.
Foto: Promaminky.cz

Zdobenie a nekonečná fantázie

Veľa zábavy si malé deti užijú aj s predlohami, ktoré môžu donekonečna zdobiť. Čo budete potrebovať?

  • Obrázkovú predlohu,
  • Laminovačku
  • Plastelínu
  • Podložku
  • Ozdôbky
  • Fixky

Vytlačte si na papier A4 obrázok, ktorý budú deti zdobiť. Téma obrázku môžete zvoliť napríklad v závislosti na ročnej dobe. V zime to môže byť vianočný stromček alebo snehuliak, na Veľkú noc vajíčko, zajačik alebo kytička. Obrázok by mal byť sám o sebe "čistý". O jeho zdobenia sa postarajú deti. Vďaka zalaminovaniu môžete obrázok opakovane používať a deti ho môžu zdobiť podľa fantázie. Využiť pritom môžu plastelínu, korálky, "drahokamy" alebo mazacie fixky.

Modelovanie - zdobenie modelíny pomocou korálikov
Vytlačte si obrázok vianočného
stromčeka, zalaminujte ho a následne
pomocou plastelíny ozdobte.
Foto: eschovka.cz

Zaplň tanier

Staršie deti môžete nechať vymodelovať ich najobľúbenejšie jedlo, ovocie, zeleninu alebo sladkosti.

Čo budete potrebovať?

  • Obrázkovú predlohu,
  • Podložku,
  • Modelínu,
  • Ozdoby.

Stačí vytlačiť obrázok s motívom prázdneho taniera a príboru či misky na zmrzlinu alebo podstavec na cukrovinky a povedať deťom, aby riad naplnili dobrotami, ktoré majú rady. Napríklad zmrzlinu môžu navyše dozdobiť korálkami alebo trblietkami.

Tvorenie z plastelíny - vytvorte svoje obľúbené jedlo
Vytlačte si obrázok prázdneho
taniere a nechajte deti, nech vymodelujú
svoje obľúbené jedlo.
Foto: Promaminky.cz

Nauč sa písmenká

Predškoláci, ale aj prváci sa budú písmenká či číslice radi učiť zábavnou formou.

Čo budete potrebovať?

  • predlohu,
  • podložku,
  • plastelínu.

Ak chcete učiť deti rozpoznávanie aj písanie písmen, nachystajte im šablóny s písmenami a obrázkami. Deti budú musieť vymodelovať písmeno a pomenovať obrázky, v ktorých sa dané písmeno nachádza.

Naučte deti abecedu alebo čísla pomocou modelíny
Naučte deti abecedu zábavným spôsobom.
Nechajte ich z modelíny vytvoriť písmená
na obrázkoch.
Foto: eschovka.cz

Jednoduché zvieratká z plastelíny a gaštanov

Zvieratká z plastelíny patria k najobľúbenejším modelom, ktoré sa z plastelíny vyrábajú.

Čo budete potrebovať?

  • gaštany,
  • podložku,
  • modelínu.

Nie vždy je pre deti jednoduché vymodelovať napríklad korytnačku a ďalšie zvieratká. Na pomoc si teda môžete vziať napríklad gaštany. Gaštan bude predstavovať pancier, ku ktorému stačí pridať 4 nôžky, chvostík a hlavičku. Rovnako jednoducho možno vymodelovať aj slimáčiky.

Domáce tvorenie z plastelíny - vymodelujte zvieratká s gaštany
K modelovanie plastelínou môžete využiť aj gaštany a utvoriť z nich všelijaká zvieratká.
Foto: Dveruce.cz

Ježko a dobrôtky

Zručnejšie deti sa môžu pustiť do modelovania ježka a dobrôt, ktoré so sebou nosí na chrbte.

Čo budete potrebovať?

  • Farebný papier,
  • semienka z melóna alebo zrnká kávy či slnečnicové semienka,
  • modelínu,
  • podložku.

Nakreslite na farebný papier obrys ježka a zvyšok nechajte na deťoch. Ježka musí vystrihnúť a vytvoriť mu tvár. Na miesto, kde má bodáky, musí rozotrieť plastelínu v dostatočnej vrstve, do ktorej sa budú zabodávať semienka. Potom len stačí vytvarovať ovocie a dobroty, na ktorých si ježko pochutí.

Domáce tvorenie z plastelíny - Vymodelujte si ježka
Pomocou farebného papiera, kôstok z
melónu a plastelíny si môžete vytvoriť
ježka s ovocím.
Foto: Promaminky.cz