Tipy na vianočné tvorenie s deťmi

Tipy na vianočné tvorenie s deťmi>

Tvorenie je činnosť, ktorú by ste u detí mali podporovať. Táto kreativita vedie k rozvoju detskej fantázie, ale aj k zdokonaľovaniu jemnej motoriky. Pri vianočnom tvorení sa navyše zabavia nielen deti, ale často aj dospelí. Otvorte svojim deťom dvere do ríše vianočných ozdôb a ozdôbok.

Vianočné výrobky ako dekorácia, darčeky aj precvičovanie

Všetky deti Vianoce doslova zbožňujú. Samozrejme, že sa najviac tešia na darčeky od Ježiška, ale tiež sa chcú do vianočných príprav zapájať. Určite chcú pomáhať s pečením, ale aj zdobením. Nechajte ich, nech sa na vianočnej atmosfére podieľajú. Nechajte ich vyrobiť ozdoby na stromček, vianočné priania alebo napríklad vianočný obraz. Kreatívne tvorenie s deťmi je skvelé na precvičovanie farieb, tvarov a zručnosti.

Deti sa naučia, ako pracovať s nožnicami lepidlom , štetcami aj farbami. Navyše si pri hraní budú taktiež rozširovať slovnú zásobu. Uvidíte, ako ich poteší, keď budú ich výrobky zdobiť okná, vianočný stromček alebo keď ich priania k Vianociam dostane napríklad babička.

Pri tvorení nepreceňujte detské sily a skúsenosti. Pri výbere toho, čo budete tvoriť, nezabudnite zohľadniť vek, ale aj zručnosti vášho drobca. Zbytočne náročná výroba ho môže od kreatívnych činností odradiť.

Ako na jednoduché vianočné tvorenie?

Pokiaľ doma máte malého predškoláčka alebo čerstvého školáčka, bude najlepšie zvoliť prácu s papierom a farbami. Pri vianočnom tvorení z papiera budete potrebovať:

To sú iba základné pomôcky. Zvyšok si prichystajte podľa toho, čo sa chystáte tvoriť. Každopádne platí, že výrobky by deti mali robiť na veľkom stole, ktorý bude chrániť podložka . Na sebe by deti mali mať zásterku alebo oblečenie, pri ktorom nebude vadiť, že sa zamaže.

Tvorba vianočného priania pre začiatočníkov

Tvorba vianočného priania je to najlepšie, s čím môžete začať. Medzi najobvyklejšie motívy, ktoré sa na kartičke objavujú, patria vianočné stromčeky, gule na stromček, vločky alebo snehuliaci. Tí najmenší môžu začať s motívom ozdobeného vianočného stromčeka. Čo budete potrebovať?

  • štvrtku bieleho papiera,
  • zelený a hnedý papier,
  • rovné a cikcak nožnice,
  • lepidlo,
  • farby alebo vianočné nálepky.

Na farebný papier nakreslite trojuholník. Ideálne je deťom vytvoriť šablónu z tvrdého papiera, ktorú na zelený papier ľahko obkreslí. Stromček nechajte deti vystrihnúť klasickými alebo cikcak nožnicami. Cikcak nožnice vytvoria ozdobný kraj. Stromček nalepte do stredu bielej štvrtky. Na hnedý papier nechajte deti nakresliť obdĺžnik, ktorý po vystrihnutí nalepí k stromčeku ako kmeň. Teraz už len stačí zelený stromček ozdobiť. Na zdobenie môžu deti použiť štetec a farby alebo samolepky s vianočnými motívmi. Nezabudnite na špičku stromčeka nalepiť hviezdu.

Jednoduchá vianočná karta so stromčekom
Vytvorte jednoduché vianočné prianie napríklad s vianočným stromčekom.
Foto: mimibazar.cz

Vianočné ozdoby nielen na stromček

Ako na výrobu vianočných ozdôb s deťmi? Pustiť sa môžete do všetkého. Krásne vyzerajú ozdoby zo šišiek, ale aj najrôznejšie závesné aplikácie. Ako na to?

Ozdoby zo šišiek

Do tvorenia zo šišiek sa pustite skôr so zručnejšími deťmi. Na výrobu budete potrebovať:

  • šišky,
  • farebné korálky alebo brmbolce,
  • lepiacu pištoľ,
  • prírodný povrázok.

Než začnete so šiškami pracovať, mali by byť dobre vyschnuté a otvorené, aby ste mali kam aplikovať ozdoby. Práca s nimi je jednoduchá. Na otvorené zdrevnatené časti šišiek nalepte ozdobu. Pokiaľ sa rozhodnete pre korálky, použite na lepenie lepiacu pištoľ. V prípade lepenia brmbolcov bude stačiť aj lepidlo Herkules. Po nalepení chvíľu počkajte, až ozdoby zaschnú. Prírodný povrázok omotajte okolo najužšej hornej časti šišky alebo prilepte na spodnú širokú časť, čím vám vznikne očko na zavesenie.

Originálne vianočné ozdoby z šišiek

S deťmi môžete urobiť aj prírodné vianočné ozdoby
zo šišiek.
Foto: abecedazahrady.dama.cz

Jednoduchším variantom, ktorý zvládnu aj menšie deti, je potretie koncov šišky tekutým lepidlom a posypanie kokosom. Šiška potom bude vyzerať ako zasnežená.

Závesné dekorácie

Veľmi efektne vyzerajú v interiéri vianočné ozdoby, ktoré visia na vetve. Čo budete potrebovať?

  • Tvrdý biely papier,
  • široké štetce alebo hubku,
  • temperové farby,
  • nožnice,
  • lepidlo alebo dierovač,
  • špagát,
  • vetvičku

Nechajte deti, nech celú A4 tvrdého bieleho papiera vymaľujú zelenou farbou. Najrýchlejšie im to pôjde širokým štetcom alebo hubkou. Na hubku si navyše môžu naniesť rôzne druhy zelenej alebo kombináciu bielej a zelenej. Pri prechádzaní papiera potom vznikne krásna farebná štruktúra.

Po zaschnutí farby nechajte deti na papier obkresliť vianočné stromčeky. Množstvo prispôsobte dĺžke vetvy, na ktorú budete stromčeky vešať. Stromčeky nechajte deti vystrihnúť. Hornú časť opatrite špagátom, ktorý na stromček buď prilepíte, alebo prevlečiete otvorom po dierovačke. Povrázky by mali mať rôznu dĺžku. Stromčeky tak nebudú visieť v jednom rade. Na oba konce vetvy priviažte povrázok a vetvu zaveste do okna alebo k stene.

Vianočné závesné dekorácie
Závesné stromčeky môžete zavesiť na vetvičku a vytvoríte tak veľmi peknú
vianočnú ozdobu interiéru.
Foto: kreativnitechniky.cz

Papierový reťaz zvládnu aj deti v škôlke

Papierový reťaz býva obvykle prvým výrobkom, keď s deťmi na Vianoce začíname tvoriť. Vyrobiť ho zvládnu už mrňatá v škôlke, ktoré vedia strihať alebo aspoň lepiť. Čo budete potrebovať?

  • Farebné papiere,
  • nožnice,
  • lepidlo.

Pokiaľ už deti vedia strihať, nechajte ich farebné prúžky nastrihať. Každý prúžok nemusí byť rovnaký, predsa len je to detská tvorba. Ak deti strihať nevedia, nastrihajte im prúžky vy. Ideálna dĺžka je cca 12 cm a šírka 1,5 cm. Rozmery však záležia čisto na vás. Deti vytvoria prvé očko tak, že k sebe prilepia oba konce jedného prúžku. Na lepenie je najlepšie používať lepiacu tyčinku alebo tekuté lepidlo. V prípade tekutého lepidla ho nepoužívajte zbytočne veľa, papier by mal tendenciu sa odlepovať.

Prvým očkom potom deti pretiahnu ďalší papierový prúžok inej farby a opäť ho zlepia tak, aby vzniklo koliesko. Týmto postupom budú pokračovať tak dlho, kým budú mať papierové prúžky. Toto jednoduché vianočné tvorenie deti nesmierne baví. Papierovou reťazou môžete ozdobiť stromček, okná alebo ho prilepiť na dvere.

Vianočné papierové reťaze
Z farebného papiera ľahko vyrobíte vianočný reťaz.
Foto: lupacovka.cz

Vianočné tvorenie s deťmi z drievok od nanukov

Vedeli ste, že drievka od nanukov môžu slúžiť ako skvelý materiál na výrobu vianočných ozdôb? Práca s nimi je jednoduchá a výsledky úžasné. Drievka sa dajú ľahko zohnať v špecializovaných obchodoch. Čo všetko z nich môžete vytvoriť?

Stromčeky – stromčeky z drievok od nanukov môžu mať hneď niekoľko podôb. Môžete napríklad na centrálne drievko lepiť ďalšie drievka, ktorých dĺžka sa bude stupňovať. Tiež je možné zo drievok vyrobiť trojuholník, ktorý dozdobíte gombíkmi. Na lepenie bude najlepšie používať lepiacu pištoľ. Na farbenie použite akrylové farby.

Postavte si vianočný stromček z drievok od nanukov
Originálna vianočná ozdoba z drievok od nanukov
Foto: primanapady.cz

Stromček v tvare trojuholníka dozdobte papierovými aplikáciami, gombíkmi, korálkami alebo glitrami.

Okrem dreva môžete na zdobenie použiť aj gombíky a korálky.

Na zdobenie drevených stromčekov je možné využiť
gombíky, koláriky, flitre a mnoho iného.
Foto: promaminky.cz

Vločky – drievka sa dajú použiť aj na výrobu snehových vločiek či vianočných hviezdičiek. Drievka len stačí v stredovej časti zlepiť. Najlepšie budú pohromade držať lepiacou pištoľou. Vzhľadom na to, že sa na drievka ľahko maľuje, môžu ich deti pomaľovať bielou, žltou, zlatou, striebornou alebo modrou farbou. Trblietanie môžu dodať trblietavým práškom.

vločky z drevených drievok
Nanukové drievka môžete využiť aj na výrobu krásnych ozdobných vločiek.
Foto: dumabyt.cz

Snehuliaci a zimné postavičky – na drievka môžete fixky namaľovať tváričky a drievka ľahko premeniť na snehuliakov alebo zimné postavičky. Na dozdobenie použite farebný papier, brmbolce, gombíky a šnúrky.

Snehuliaci z drievok na nanuky
Ďalšie využitie nanukových drievok je na snehuliakov. Stačí im prikresliť tvár, gombíky
a čiapku.
Foto: mkzbela.cz

Strávte tohtoročné Vianoce kreatívne. Jednoduché nápady zvládnu vyrobiť aj menšie deti.