8 tipov ako zabaviť dieťa na oslave alebo návšteve

8 tipov ako zabaviť dieťa na oslave alebo návšteve>

Preskúmajte terén

Než sa vydáte na návštevu alebo oslavu s malým dieťaťom, je dobré vedieť, kam idete. Bude sa udalosť konať vonku alebo vnútri? Vďaka prieskumu budete vedieť, čo môžete očakávať, na čo sa pripraviť a čo vziať dieťaťu na oslavu či návštevu so sebou. Ak idete s menším dieťaťom na návštevu k známym, ktorí majú dom plný umeleckých diel, skúste ich požiadať, či by tie, ktoré sú na dosah, nemohli presunúť inam. Nebudete sa tak stresovať obavami, že niečo príde k úrazu. Prípadne sa môžete s hostiteľmi dohodnúť, či by pre vášho objaviteľa nenachystali vec, s ktorou si môže pokojne hrať. Hračky, ktoré so sebou totiž prinesiete z domu, ho pravdepodobne nebudú vôbec zaujímať.

Okrem prieskumu terénu sa zaujímajte aj o to, či budú na oslave aj ďalšie deti a aké budú staré. Je výhodou, ak je na spoločnej akcii viac detí, pretože sa vzájomne zabavia. Či už ste pozvaní na návštevu vy alebo ste návštevu pozvali k vám, môžete vymyslieť najrôznejšie detské hry, ktorými sa budú baviť.

1. Doskové hry a pexeso

Ak sa chystáte na akciu, kde bude viac detí, a riešite dilemu, ako zabaviť to svoje, aby nehnevalo, skúste mu do batôžka alebo aktovky pribaliť doskové hry alebo pexeso. Staršie deti bez problémov zvládnuť hrať klasické Človeče, nehnevaj sa. Pre menšie existuje obrázková variant, kedy na kocke padajú obrázky, ktoré sú aj na hernom pláne. Dieťa posúva panáčika na obrázok, ktorý mu padol na kocke.

Pexeso je tiež vďačnou aktivitou, ktorá deti zabaví. Minimálne ho môžu hrať dve deti, takže sa táto kratochvíľa skvele uplatní aj v menšom počte deti. Prevedenie pexesa prispôsobte veku detí. Malé si obľúbia zvieratká alebo postavy z večerníčkov, starším sa budú páčiť rozprávkové postavy, automobily, hrady a zámky, číslice, povolania alebo napríklad dopravné značky.

Zabavte deti hrou Človeče, nehnevaj sa
Deti môžete zabaviť napríklad hrou Človeče, nehnevaj sa.
Foto: olomoucky.denik.cz

2. Plastelínou nikdy nič nepokazíte

Ak si lámete hlavu, ako zabaviť dieťa na oslave, spoľahnite sa na plastelínu. S plastelínou sa deti začínajú hrať už v dvoch rokoch. Staršie deti sa s ňou zabavia sami. Menším musíte trošku pomôcť. Zhruba v dvoch rokoch dokážu deti pracovať s vykrajovátkom, preto bude potrebné, aby ste im z plastelíny vytvorili placku, do ktorej budú vykrajovať.

Na detskej oslave deti spoľahlivo zabavíte plastelínou
Modelíny a plastelíny zabavia deti už od najmenšieho veku.
Foto: paniruzickova.cz

Staršie deti už zvládnuť s plastelínou pracovať samostatne. Dokážu ju nielen zmäkčiť, ale aj z nej modelovať. Skúste ich motivovať tým, že im poviete, nech vymodelujú napríklad dobroty, ktoré sú nachystané na stole. Tie odvážnejšie sa môžu pustiť aj do modelovania obľúbenej tety alebo strýka. Od veci nie sú ani domáce zvieratá. Za výsledok ich nezabudnite pochváliť. Nemusíte sa obávať, že by bol z plastelíny neporiadok. Dnešné modelíny už nefarbia ani nemastia, takže sa nemusíte báť nehôd.

3. Vďačné maľovanie

Medzi najobľúbenejšie zábavy pre deti, s ktorými idete na návštevu, určite patrí maľovanie. Nezabudnite zbaliť pastelky, fixky a skicár alebo omaľovánky. U maľovania dokážu deti sedieť dlhú dobu, ktorú môžete využiť pre rozprávanie sa s priateľmi. Skúste dieťaťu navrhnúť, aby nakreslilo niekoľko obrázkov, s ktorými potom usporiadate výstavu. Kreatívne dielka budú obdivovať hostia na oslave. Poproste účastníkov, aby dieťaťu zatlieskali a pochválili ho. Uvidíte, že dieťa bude chcieť maľovať ďalej, aby sa opäť dočkalo nadšených ovácií.

Nechajte deti maľovať a kresliť
Kreslenie a maľovanie s fixkou a pastelkami deti zaručene zabavia.
Foto: Pixabay.com

4. Nechajte ich tancovať

Ak sa chystáte na večierok a premýšľate, ako na ňom drobca zabavíte, spoľahnite sa, že tanec zaberie. Hudba na večierku určite nebude chýbať. Poproste DJ, aby čas od času deťom pustil obľúbené detské pesničky. Môžete napríklad nechať jedno dieťa sa predvádzať a ostatné napodobňovať. A ak dospelí detskú hudbu počúvať nechcú? Deti možu ísť tancovať napríklad do izbičky, kde ich čas od času skontrolujete.

Pokiaľ má hostiteľ PlayStation, môžete so sebou vziať CD s hrou, ktorá deťom ukazuje, ako majú tancovať. Deti napodobňujú tanečné kreácie z obrazovky. Môžu tancovať zároveň alebo sa striedať.

Ako zabaviť deti na vlastnej oslave

Ak ste hostiteľom vy, máte pri zariaďovaní zábavy voľné pole pôsobnosti. Môžete totiž maximálne využiť potenciál, ktorý vám ponúka vlastný domov. A vôbec najlepšie je, ak so sebou priatelia privedú deti tiež. Program pre viac detí sa totiž vymýšľa lepšie ako pre jedného.

1. Postavte domček pre škriatka

Ak bývate v dome so záhradou alebo má váš bytový dom zdieľaný dvorček, môžete deťom pripraviť materiály pre stavbu domčekov pre škriatkov. Prineste z lesa najrôznejšie konáriky, lístie, šišky a mach, z ktorých budú môcť deti domček postaviť. Tie staršie môžu škriatka vymodelovať z plastelíny.

Stavajte domčeky pre škriatkov
Okrem domčeka pre škriatkov si môžete tiež za pomoci plastelíny
škriatkov vymodelovať.
Foto: mimibazar.cz

2. Urobte im kreatívnu dielničku

Väčšina detí rada tvorí. U maľovaní, vystrihovaní a lepení dokážu presedieť dlhú dobu. Dajte teda na stôl podložku alebo igelit a pripravte všetky potreby, ktoré budú deti pre tvorenie využívať. Téma tvorenia môže byť rôzna. Ide o oslavu? Nechajte ich vyrábať pestré párty klobúčiky alebo náhrdelníky. Alebo ich nechajte vymaľovať a zdobiť obrázky s rozprávkovými motívmi. Na stole by určite nemali chýbať farby, lepidlo, nožnice (podľa veku detí), trblietky s flitrami, ktoré deti skrátka milujú.

Ak sa rozhodnete pre dielničku, dajte pozvaným hosťom vedieť, aby deťom nachystali vhodné oblečenie.

3. Pripravte opičiu dráhu

Opičiu dráhu môžete postaviť vonku aj vo vnútri. Deti môžu chodiť po lane ako povrazochodcovia, skákať do kruhov ako žabiaci, preliezať stoličky, preliezať pod operadlom lavice, hádzať na cieľ alebo chodiť s loptičkou na pingpongovej rakete či lyžici alebo napríklad váľať sudy. Ak doma nemáte lano alebo kruhy, pokojne si pomôžte farebnou lepenkou.

Vytvorte doma opičie dráhu
Obľúbenou detskou hrou je tiež opičia dráha.
Foto: malydobrodruh.cz

4.  Hra drevo - nos

Túto jednoduchú hru deti milujú a užijú si u nej veľa zábavy. Je vhodná skôr pre staršie deti alebo skupinu detí, v ktorej sú staršie i mladšie. Všetky deti sedia pri stole. Jedno z nich dáva pokyny. Mal by ním byť niekto starší. Hovorí buď drevo, alebo nos. Keď povie nos, musia sa všetci chytiť za nos. Pri vyslovení pokynu drevo dajú všetci ruky na stôl. Ten, kto dáva pokyny, sa snaží ostatných klamať tým, že povie napríklad nos, ale chytí sa stola. Dieťa, ktoré sa nechá napáliť, musí z kola von.

Nebojte sa s deťmi vyraziť do spoločnosti alebo usporiadať párty doma. Existuje nepreberné množstvo nápadov, ktorými ich zabavíte a budete mať čas sa venovať aj dospeláckému osadenstvu.