Ako najlepšie pripraviť dieťa na materskú škôlku

Ako najlepšie pripraviť dieťa na materskú škôlku>

Kedy je najlepší čas dať dieťa do škôlky?

Odborníci sa najčastejšie zhodujú na tom, že z vývojového hľadiska je najlepšie dať dieťa do škôlky približne v 3 rokoch. Ovšem je to individuálne. Nie každé dieťa môže byť v troch rokoch na škôlku pripravené. O nástupe do škôlky by ste mali začať uvažovať, akonáhle zaregistrujete, že váš potomok začína vyhľadávať nové podnety, činnosti, nových kamarátov, dokáže sa hrať aj bez rodičov a túžia objavovať. V škôlke nájde veľa podnetov na objavovanie a môže sa komplexne rozvíjať. Dobrý ukazovateľom vám môže byť to, že dieťa je zvyknuté byť na stráženie u babičky a je bez vás v pokoji. 

Prečo je dobré, aby dieťa chodilo do škôlky: 

  • dieťa sa prvýkrát stretne s inou autoritou, ako sú rodičia,
  • naučia sa rešpektovať aj iné pravidlá,
  • začne sa socializovať s deťmi vo väčšom kolektíve,
  • buduje svoj imunitný systém,
  • môže si hrať s rovnako starými deťmi,
  • môže tvoriť a dať priestor svojej kreativite.

 

Čo musí dieťa pred nástupom do škôlky vedieť

Aby ste nástup do škôlky svojmu zlatíčku uľahčili, je dobré ho viesť k samostatnosti a zvládanie sebaobsluhy. Je jasné, že mu pani učiteľka so všetkým pomôže, ale dieťa bude pokojnejšie, ak bude rovnako šikovné ako jeho kamaráti. Malo by zvládnuť:

  • obúvať a vyzúvať papučky a topánky (s šnúrkami pomôže pani učiteľka).
  • poznať svoje oblečenie (v rámci prevencie je dobré oblečenie podpísať alebo inak označiť),
  • obliecť si tričko, nohavice a ponožky (dávajte mu skôr jednoduchšie oblečenie, vďaka ktorému sa budete cítiť pyšné na to, že sa zvládlo samo obliecť. Košeľa s malými gombíkmi nie je vhodná.
  • dieťa by malo vedieť chodiť po schodoch,
  • piť z pohára a jesť lyžicou,
  • umývať si ruky mydlom, utierať sa do uteráka a ovládať vodovodný kohútik,
  • používať vreckovku a vysmrkať sa,
  • chodiť na toaletu a povedať si, keď na toaletu potrebuje. 

Príprava na materskú školu

Komunikácia je dôležitá nielen medzi dospelými, ale aj medzi rodičmi a deťmi. Preto o nástup a škôlke všeobecne s dieťaťom hovorte. Ak vybraná škôlka usporadúva dni otvorených dverí alebo spoločné akcie, zúčastnite sa ich. Môžete s nimi ísť napríklad v lampiónovom sprievode alebo na jar vynášať Morana. V deň otvorených dverí deťom ukážte hračky a preveďte ho škôlkou. Pokiaľ bude čas, môžete ho zoznámiť aj s pani učiteľkou. Až budete doma o škôlke hovoriť, budete mať možnosť povedať: "Pamätáš, ako sme boli na lampiónovom sprievode? Tam to bolo fajn, že? "

O škôlke hovorte napríklad aj nad knižkami, hovorte svojmu malému, čo ho tam čaká. Povedzte mu, že:

  • stretne nových kamarátov,
  • bude môcť maľovať farbami,
  • bude modelovať z plastelíny,
  • bude si môcť vyskúšať nové hračky,
  • bude spoločne s kamarátmi cvičiť, spievať a chodiť na prechádzky. 
Príprava detí na materskú školu
Povedzte deťom, že v materskej škole budú tvoriť, maľovať a kresliť.
Foto: unsplash.com

Snažte sa o škôlke hovoriť pekne, ale na druhú stranu ju nelakujte na ružovo. Povedzte dieťaťu, že sa môže stať, že si nesadnú s kamarátom alebo mu bude smutno. 

Ako pracovať so strachom a smútkom

Príprava do MŠ bude zahŕňať aj to, že sa so svojím malým pobavíte o tom, ako pracovať so strachom alebo smútkom, ak ho prepadnú. Ako na to? 

  • Pozorujte, či sa niečoho bojí, či je neistý alebo nejako nesvoj. Možno ani žiadny strach nemá a strach trápi skôr vás rodičia.
  • Ak pocítite nejakú neistotu, nepresviedčajte ho, že nie je čoho sa báť, skôr mu povedzte, že je to normálne a že strach má každý. Dokonca aj vy. A keď na neho strach príde, stále je to chlapisko alebo veľké dievča a žiadna hanba.
  • Preberte s dieťaťom jeho obavy a strachy tak, ako by ste ich preberali s najlepším kamarátom. Vďaka tomu mu ukážete, že sa o strachu dá hovoriť, že ho nemusí hneď prehltnúť, ale že s ním môže ísť napríklad za pani učiteľkou, ak ho prepadne.

 

Správne sa porozprávajte so svojím dieťaťom o nástupe do materskej školy
Prediskutujte s dieťaťom všetky obavy a strach z nástupu do materskej školy.
Foto: native.seznamzpravy.cz

Nezabudnite sa opýtať, čo by drobcovi od strachu pomohlo. Opýtajte sa ho, čo by potreboval vedieť, aby sa nebál? Alebo čo by potreboval mať pri sebe? Niekomu pomôže napríklad talizman, inému mamičkina fotka. 

Čoho sa pred nástupom do škôlky vyvarovať?

Deti v škôlke alebo tie, ktoré sa tam chystajú, by sa rozhodne nemali strašiť. Vyhnite sa vetám typu: Však oni sa tam s tebou mazať nebudú. V škôlke sa s tebou nikto dohadovať nebude. Tam ťa naučia počúvať. Kvôli tomu by mohli deti byť zatvrdnuté a ku škôlke získať odpor.

 

Nestrašte deti pred nástupom do materskej školy
Nestrašte deti pred nástupom do škôlky, aby sa potom nevzpierali.
Foto: unsplash.com

Taktiež nepoužívajte škôlku ako za trest. Ak bude vaše dieťa do škôlky chodiť len na dopoludnie, nehovorte mu, že či bude hnevať, nechajte ho tam až do popoludnia. Tiež buďte otvorení jeho obávam a neodbíjajte ho frázami typu: nemáš sa čoho báť. 

Začnite dieťa zvykať na iný kolektív a dospelých

Aby ste predišli tomu, že sa dieťaťu do škôlky nechce, je dobré ho ešte pred nástupom zvykať na iných ľudí a kolektív. Vďaka tomu bude mať menšie problémy s adaptáciou. Pokiaľ bude až do nástupu do škôlky doma len s mamičkou a napríklad súrodencom, bude mu možno dlhšie trvať, než sa "otrká". 

Preto je na mieste, aby ste s dieťaťom chodili na spoločné cvičenia, výtvarné dielničky alebo do herničiek v materských centrách. Okrem toho sa určite oplatí čas od času malého nechať na stráženie blízkym osobám, ako sú starí rodičia, tety alebo dobrí priatelia. Deti sa tak naučia komunikovať aj s inými dospelými, podelí sa o hračky a nerozhodí ich, keď do nich iné dieťa v škôlke napríklad "buchne". Keď dáte deti na stráženie, budú vedieť, že mama síce odišla, ale že to nie je navždy a že sa zase vráti. 

Nechajte deti zvyknúť si na nových ľudí a kolektív
Svoje deti môžete nechať s babičkami, aby si zvykli hovoriť s inými ľuďmi.
Foto: blesk.cz

Prvýkrát do škôlky

Otázka, ako dlho si dieťa zvyká na škôlku, je individuálna. Niekto si zvykne skoro, iný neskôr. Každopádne je vhodné deťom adaptácii čo najviac uľahčiť. Každá škôlka má k adaptačné dobe iný prístup. Niekedy je možné, aby dieťa chodilo do škôlky napríklad len na hodinu, ďalšie dni môže zostávať až do desiaty a koncom prvého týždňa zostane až do obeda. Zhruba po mesiaci môžu deti začať chodiť domov po popoludňajšom spaní. Iné škôlky majú napríklad nastavené to, že počas prvých 14 dní si rodičia deti vyzdvihujú po obede. Výnimkou nie je ani prípad, kedy prvé dni býva rodič prítomný, ale svoje dieťa sleduje len z diaľky, a tak mu dodáva istotu. 

Určite nie je vhodné dať dieťa na týždeň do škôlky a potom mu dať týždeň pauzu. Zbytočne sa opakuje kolobeh zvykania si. Ak nechcete, aby dieťa chodilo do škôlky celý týždeň, urobte mu napríklad predĺžený víkend.

Čo robiť, keď dieťa ráno plače?

Ranné slzičky sa môžu objaviť, a to aj v prípade, že sa snažíte o čo najmiernejšiu adaptáciu. Niekedy deti plačú len prvý deň, inokedy to trvá dlhšie. Veľakrát je potrebné, aby sa s detskými slzičkami vyrovnali predovšetkým rodičia. Akonáhle rodič odíde, dieťa v škôlke spravidla prestane plakať. Neoplatí sa lúčenie preťahovať alebo pred dieťaťom plakať tiež. Je potrebné si povedať, že je vaše dieťa silné a škôlka, ktorú ste vybrali, je dobrá. 

Plač v materskej škole zvyčajne prestane po rozlúčke
Lúčenie v materskej škole rozhodne nepreťahujte.
Dieťa zvyčajne prestane plakať hneď, ako rodičia odídu.
Foto: unsplash.com

Správna pani učiteľka dokáže dieťa zabaviť a previesť jeho pozornosť na inú aktivitu. Napríklad na maľovanie vodovkami. Vy sami môžete dať dieťaťu napríklad hračku, ktorá mu vás bude pripomínať, čo zmierni jeho smútok. 

Ak stojíte pred otázkou, ako pripraviť dieťa do škôlky, verte, že komunikácia a rozhovor vám v tomto smere budú veľkými pomocníkmi. Vypočujte strachy vášho drobca a snažte sa mu čo najlepšie vysvetliť, ako to v škôlke chodí. Uvidíte, že po čase sa bude váš malý do škôlky tešiť.