Ako vybrať kvalitné pastelky pre deti a prečo je dôležité s deťmi kresliť?

Ako vybrať kvalitné pastelky pre deti a prečo je dôležité s deťmi kresliť?>

Kedy a prečo začať s dieťaťom maľovať?

Kreslenie úzko súvisí s jemnou motorikou. Tá sa začína rozvíjať už v prvom roku života. Ako to poznáte? Dieťa začína hýbať s hračkami a predmetmi, hádže napríklad kocky atď. Prvé pokusy o kresbu zaznamenáte zhruba v 2 rokoch dieťaťa, ale niekedy aj skôr.

S maľovaním je najlepšie začínať prstovými farbami. Deti si ale zamilujú aj maľovanie do piesku a snehu. Zhruba v dvoch rokoch je maľovanie skôr také „čmáranie“, pri ktorom deti voľne manipulujú rukou aj farbou. Okolo 3. roku deťom dajte voskovky, ktoré sa držia pazúrikovým úchopom. Medzi 3,5 až 4 rokmi dieťa začína kresliť pastelkami a štetcami.

Dieťa sa kreslením učí základné zručnosti

Kreslenie je kreatívna činnosť. Pomáha rozvíjať množstvo zručností, ktoré budú dieťa sprevádzať celý život. O čo konkrétne ide?

  • Rozvoj jemnej motoriky - vaše malé sa učia správnemu držaniu ceruzky a ďalších materiálov. Zafixuje si tým správne návyky na písanie. V dospelosti jemnú motoriku využije napríklad na riadenie auta. Dôležitá je totiž správna koordinácia zápästia a očí, čo sa kreslením trénuje.
  • Rozvoj sústredenia – pri maľovaní a všeobecne pri tvorení sa deti učia sústrediť.
  • Rozvoj sebavedomia – deti si kreslením budujú sebavedomie. Kreslenie si vyžaduje čas a úsilie. Za výsledok, nech je akýkoľvek, nasleduje zaslúžená pochvala a dobrý pocit z odvedenej práce.
  • Rozvoj kreativity – nielen pastelkami, ale aj novými technikami a materiálmi malé deti objavujú svet a väčšie deti rozvíjajú svoj umelecký zámer. Vďaka kombinácii techník sa deti naučia, že nie všetko je čiernobiele a že si vďaka rôznym kreatívnym metódam môžu uľahčiť prácu.
  • Rozvoj reči - kreslenie, písanie a reč spolu úzko súvisí. S uvoľnenou rukou majú deti aj uvoľnené hovoridlá. Pokiaľ dieťa drží pastelku kŕčovito a tlačí na ňu, stuhnú mu svaly okolo úst a všeobecne celé telo. Preto je dôležité trénovať správny úchop.
Kreslenie pomáha rozvíjať mnohé zručnosti.
Kreslenie pomáha rozvíjať mnohé zručnosti.

Správne držanie pasteliek

Už od narodenia sledujte správny motorický alebo pohybový vývoj bábätka. Nedostatky sa môžu prejaviť v grafomotorike, ktorá ovplyvňuje písomný prejav. Motorický vývoj si v tomto prípadne predstavte ako pohyb ruky, ktorá chce vytvoriť stopu. Ide o maľovanie, písanie alebo čmáranie.

Zhruba od 18 do 24 mesiacov dieťa maľuje iba čiary. Ceruzku drží v dlani s palcom nahor alebo nadol. Medzi 2 a 3 rokom ceruzku drží tzv. hrstičkovým úchopom. Preto by deti mali kresliť hrubými a krátkymi pastelkami, s ktorými sa dobre manipuluje. V 3 až 4,5 rokoch dieťa kreslí plynulejšie. V tomto období dajte pozor na nesprávne úchopy. Snažte sa, aby dieťa kresliaci nástroj držalo štipkovým úchopom.

Štipkový úchop využíva 3 prsty:

  • palec,
  • ukazovák,
  • prostredník.

Ostatné prsty sú položené na papieri a dlaň je voľná. Palec a ukazovák sú bruškami proti sebe a zvierajú písaciu potrebu. Prostredník písaciu potrebu zospodu podopiera.

Dieťa si správny úchop musí zafixovať, pretože zlý úchop sa potom ťažko preučuje. Kvôli zlému úchopu môže byť dieťa z kreslenia čoskoro unavené, potia sa mu ruky, má svalové kŕče, bolí ho ruka, zápästie, lakeť atď.

Snažte sa, aby dieťa držalo pastelku štipľavým úchopom.
Snažte sa, aby dieťa držalo pastelku štipľavým úchopom.

Výber pasteliek podľa veku dieťaťa

Pri výbere najlepších pasteliek pre deti je úplne zásadné, aby sa im dobre držali v ruke. Pre menšie deti sa odporúčajú silnejšie a kratšie pastelky. Dôležité je, aby pastelka kreslila jasnými farbami bez toho, aby na ňu deti museli tlačiť. Pastelky sa musia dobre orezávať a tuha by sa nemala len tak zlomiť.

O rozhodovaní pri výbere sledujte, v akej úchopovej fáze vaše dieťa je.

  • Dlaňový úchop - zhruba od 1 roku držia deti pastelky tzv. dlaňovým úchopom. Pastelky pre najmenšie deti majú špeciálny úchop do dlane. Skôr než o pastelky sa jedná o voskovky, ktoré neznečisťujú ruky, a vyperiete aj vygumujete ich. Deti okolo 1 roku potrebujú na kreslenie veľa priestoru. Vzhľadom na to, že pri maľovaní používajú celú ruku, nachystajte im obrovský papier, ktorý ich nebude limitovať.
  • Hrstičkový úchop – medzi 2. a 3. rokom dieťa drží pastelku tzv. hrstičkovým úchopom. Začína ju uchopovať do prstov. Pastelky môžu byť užšie ako pastelky na dlaňový úchop. Nechýba im však širšie oblé zakončenie, ktoré dieťa drží v dlani. Pastelka sa smerom k špičke zužuje.
  • Štipkový úchop – medzi 3. a 4. rokom sa pomaly prechádza na štipkový úchop, kedy dieťa drží pastelku tromi prstami. Pre trénovanie správneho štipkového úchopu siahnite po trojhranných pastelkách. Odporúča sa, aby trojhranné pastelky boli silné.

Pastelky pre deti sú k dostátiu v sadách. Počet pasteliek je rôzny. Pre predškolákov je optimálna sadá s 18 pastelkami. V škole si vystačí so 6 až 12 farbami. Zaobstarať môžete aj balenie s 24, 36 alebo 48 farbami.

Pri výbere pasteliek sledujte, v akom štádiu úchopu sa vaše dieťa nachádza.
Pri výbere pasteliek sledujte, v akom štádiu úchopu sa vaše dieťa nachádza.

Široké alebo tenké pastelky?

O správnej šírke pasteliek sa vedú diskusie. Všeobecne sa hovorí, že čím menšie prstíky dieťa má, tým silnejšie pastelky by malo používať. Deťom s dlhšími prstami sa budú lepšie držať užšie pastelky. Toto sú ale iba odporúčania. Každému dieťaťu sedí niečo iné.

Pre školákov voľte takú hrúbku pasteliek, aby sa nimi dieťa správne trafilo do obrázku, riadku atď. Pri dĺžke pasteliek sa hovorí o tom, že kratšie pastelky sú ľahšie, a preto sa hodia pre menšie deti. Dlhé pastelky by malé deti držali ťažko.

Pastelky a lámavosť

Lámavosť je otázkou odolnosti jadra pasteliek. Väčšina pasteliek najznámejších značiek má základnú odolnosť proti lámaniu. Pokiaľ chcete nelámavé pastelky, počítajte s tým, že budú mať tvrdú tuhu a deti budú musieť pri kreslení zbytočne tlačiť.

Otázka lámavosti sa odvíja aj od toho, ako sa s pastelkami zaobchádza. Doma majú pastelky svoje miesto v organizéri alebo stojane. Okrem klasického školského peračníka existujú aj puzdrá na pastelky, ktoré sú rolovacie látkové. Každá pastelka má svoje pútko. Existujú aj puzdrá drevené, papierové atď.

Väčšina pasteliek najznámejších značiek má základnú odolnosť voči poškodeniu.
Väčšina pasteliek najznámejších značiek má základnú odolnosť voči poškodeniu.

Pastelky, ktoré kreslia jasnými farbami

Pri kreslení by mala pastelka zanechávať jasnú stopu bez toho, aby dieťa na kresliacu potrebu tlačilo. Siahnite po mäkkých pastelkách s vysokým podielom pigmentu. Na pastelku s tvrdým hrotom musíte veľmi tlačiť, aby zanechala farebnú stopu. Takto si váš potomok vytvára zlozvyk v podobe tlačenia na všetky písacie potreby, ktoré vezme do ruky. Kvôli vyvíjaniu veľkého tlaku bude dieťa z kreslenia rýchlo unavené a bude ho bolieť zápästie.

Pastelky, ktoré majú mäkké hroty, po papieri ľahko kĺžu a zanechávajú sýtu farebnú stopu bez vyvíjania zbytočného tlaku.

Siahnete po hranatých, alebo okrúhlych pastelkách?

Určite ste si pri hľadaní pasteliek všimli, že niektoré sú šesťhranné, iné trojhranné alebo okrúhle. Pre aké prevedenie sa rozhodnúť? V súčasnej dobe sa preferujú trojhranné pastelky, pretože sa väčšine detí držia najlepšie a navyše podporujú správny úchop.

Pre malé deti sú najmenej vhodné okrúhle pastelky, ktoré sa im zle držia, pretože v ruke kĺžu. Medzi trojhrannými a okrúhlymi pastelkami stoja kresliace potreby šesťhranné. Rovnako ako pri hrúbke aj pri prevedení pasteliek záleží na tom, aké budú vášmu drobcovi najlepšie vyhovovať.

Pastelky určené pre ľavákov

Pokiaľ doma máte ľaváka, budú pre neho vhodné akékoľvek trojhranné pastelky alebo voskovky. Na trhu sú k dostátiu aj špeciálne pastelky s výrezmi, ktoré dieťaťu pomáhajú ceruzku správne držať. Do týchto výrezov sa uložia bruška prstov. Pokiaľ sa pre takto upravené pastelky rozhodnete, hľadajte označenie „pre ľavákov“. Výrezy sa totiž odlišujú od tých pre pravákov.

Na aký povrch budete chcieť kresliť?

Výber pasteliek môžete prispôsobiť aj povrchu. Samozrejmosťou sú klasické pastelky na papier. Okrem nich existuje aj akvarelové pastelky. Ich výhodou je rozmývateľnosť vodou. Nakreslený motív pomocou štetca a vody jednoducho rozotrite a kresba sa razom premení na maľbu.

K dostátiu sú tiež pastelky na tmavý papier, ktoré majú extra mäkkú tuhu a jasné farby. Na čierny papier sa najlepšie maľuje bielou pastelkou. Pre malých výtvarníkov sú k dostátiu aj pastelky do vane. Jedná sa o voskovky, ktoré držia na vani, obkladoch aj zrkadle. Jednoducho ich zmyjete vlhkou utierkou a mydlom.

Výber pasteliek môžete tiež prispôsobiť povrchu.
Výber pasteliek môžete tiež prispôsobiť povrchu.

Nepostrádateľní parťáci pre pastelky

Spoločne s pastelkami deťom kúpte aj gumu. Siahnuť môžete po univerzálnej, ktorá vygumuje pastelky aj ceruzky. Na gumovanie kresieb sa ale lepšie hodia ohybné a porézne gumy. Tvrdšími gumami sa gumuje pri rysovaní. Existujú aj kombinované gumy, ktoré majú svetlú a tmavú časť. Svetlá časť sa používa na gumovanie grafitových ceruziek a tmavá na gumovanie čiar a škvŕn od atramentu.

K pastelkám kúpte aj strúhadlá. Nie je nič horšie ako kresliť tupou pastelkou. Vyberať môžete medzi klasickými, ktoré majú jednu čepeľ a ceruzku v nich otáčate ručne, a medzi frézkovými strúhadlami. Tie majú dve frézky proti sebe a bývajú buď ručné na kľučku, alebo elektrická.

U klasických budete mať na výber, či siahnuť po strúhadle s nádobkou, alebo bez nej. Pri strúhadle bez nádobky sa lepšie kontroluje orezávanie.

K pastelkám si zaobstarajte aj gumu a strúhadlo.
K pastelkám si zaobstarajte aj gumu a strúhadlo.

Ako sa zbaviť kresieb na stenách a iných povrchoch?

Váš malý Picasso sa možno rozhodol, že mu papier nestačí, a tak svoje umenie preniesol aj na stenu alebo iný povrch. Ako sa zbaviť pastelkových čmáraníc?

Najrýchlejším a účinným spôsobom je gumovanie gumou. Musíte si však dať pozor, aby ste na stene nenarobili fľaky. Preto na gumu príliš netlačte. S gumou odstránite pastelky aj z nábytku a podlahy. Okrem gumy môžete použiť aj chlieb. Vytvorte z neho veľkú guľôčku a „gumujte“.

Starým dobrým pomocníkom je aj jedlá sóda. Vlhkou handričkou so sódou ľahko prechádzajte po kresbe, kým sa nestratí. Ak je kresba na umývateľnej ploche, napríklad konferenčnom stolíku, odstráňte ju pomocou handričky a stolného oleja.