Ako vyšperkovať izbičku deťom? Skúste to so štýlovými detskými obliečkami

Ako vyšperkovať izbičku deťom? Skúste to so štýlovými detskými obliečkami>

Najlepšie materiály obliečok pre deti

Pokiaľ sa rozhodnete, že svojim deťom zaobstaráte obliečky, vďaka ktorým sa budú každý večer tešiť do perín, mali by ste vedieť, aký materiál pre nich bude najlepší. Pre deti sa všeobecne odporúčajú prírodné materiály. Syntetickým by ste sa mali radšej oblúkom vyhnúť.

  • Obliečky z bavlny – sú jednoznačne najlepšou voľbou. Ide o 100% prírodný materiál, ktorý je príjemný na pokožku. Navyše je mäkký a má skvelé termoregulačné vlastnosti. V zime vaše dieťatko zahreje, v lete sa spáči nebudú potiť. Bavlna umožňuje pranie v práčke aj na vyššie teploty, takže obliečky spoľahlivo zbavíte všetkých nečistôt, baktérií a alergénov. Jediné, s čím musíte počítať, je, že sa bavlnené posteľné obliečky žehlia.
  • Obliečky z bavlneného saténu – luxusná látka, ktorá si zachováva vlastnosti bavlny. Ide o prírodný materiál, ktorý špecifickou úpravou získava lesklý vzhľad. Na jeho získavanie sa používa tá najjemnejšia a najkvalitnejšia bavlna. Výhodou bavlneného saténu je nekrčivosť, takže nemusíte tráviť čas so žehličkou v ruke.
  • Flanelové obliečky – flanel je taktiež prírodného pôvodu. Vyrába sa z husto tkanej bavlny. Je príjemne mäkký, hebký a má vyšší chlp, takže príjemne hreje. Je ideálnou voľbou na zimné obdobie.
  • Krepové obliečky – na jeho výrobu sa používa bavlna. Krepový vzhľad vzniká špecifickou úpravou, ktorá kombinuje hladký povrch so zdrsneným. Nie každému sú krepové obliečky príjemné na telo. Rodičia sa pre krepové obliečky rozhodujú predovšetkým preto, že sa nemusia žehliť.
  • Ľanové obliečky – ľan je prirodzene hypoalergénny, takže ho ocenia všetci, ktorí trpia alergiami. Obliečky sú zo začiatku tuhé, ale praním sa stáva mäkšie a príjemnejšie. Skvele saje pot a má výborné termoregulačné vlastnosti. V zime zahreje, v lete chladí. Najväčšou prednosťou ľanového materiálu je dlhá životnosť.

Ako si vybrať správny materiál na posteľné obliečky?
Pre deti sa odporúčajú lôžkoviny z prírodných materiálov.

Pre aké zapínanie sa rozhodnúť?

Okrem starostlivého výberu látky je nemenej dôležitý výber zapínania. Detské obliečky totiž môžete zapínať niekoľkými spôsobmi. Vyberajte nielen podľa praktickosti, ale aj podľa veku dieťaťa, ktorému obliečky kupujete.

  • Gombíky – gombíkové zapínanie je evergreenom, ale rozhodne sa nehodí na obliečky, ktoré budete dávať do postieľky a všeobecne malým deťom. Malé deti môžu gombík odtrhnúť a prehltnúť. U starších detí túto obavu mať nemusíte. Myslite ale na svoj čas. Zapínanie na gombíky je oveľa zdĺhavejšie než napríklad uzáver na zips.
  • Obliečky na zips – zapínanie na zips v súčasnej dobe vedie na plnej čiare. Obliekanie vám vďaka nemu zaberie oveľa menej času. Aj tu je ale potrebné sa mať na pozore. Zips by mal byť prekrytý látkou, aby sa oň deti nemohli poškriabať. Najčastejšie na obliečkach nájdete plastové zipsy, ktoré sa ľahko zapínajú aj rozopínajú. Navyše nechladí ako zipsy kovové.
  • Obliečky s prekladom – s takými obliečkami sa pracuje neskutočne rýchlo. Nemá žiadne gombíky, zips ani šnúrky. Prestieradlo má preklad, do ktorého perinu a vankúš jednoducho vložíte. Vďaka prekladu sa nemusíte báť, že by sa obliečky zhŕňali alebo z neho vnútorná časť vypadla. Tento typ obliečky sa hodí do postieľok novorodencov. Stretnúť sa s ním môžete aj v ubytovacích službách.

Pre aké zapínanie sa rozhodnúť?
Gombíky, zips alebo nadpražie? Ktoré zapínanie si vybrať?

Ako vybrať správnu veľkosť posteľnej bielizne pre deti?

Výber veľkosti obliečok nie je nijako zložitý. Stačí sa riadiť veľkosťou periny a vankúša. Veľkosť obliečok vankúša do detskej postieľky je väčšinou 40 × 60 cm, pri prikrývke sa jedná o rozmery 90 × 130 cm. Pamätajte, že novorodeniatka vankúš nepotrebujú. V prípade, že vaše dieťatko už nespí v postieľke, ale presídlilo do detskej postele, potom sú rozmery vankúša 40 × 60 cm a prikrývky 90 × 160 cm.

Niektorí rodičia neinvestujú do skrátenej detskej postele, ale rovno kupujú bežnú posteľ, ktorú bude mať potomok až do dospelosti. Pokiaľ je toto váš prípad, siahnite po detských obliečkach na veľkú posteľ o veľkosti prikrývky 140 × 200 cm a vankúša 70 × 80/90 cm.

Výber správnej veľkosti obliečok je dôležitý pre pohodlný spánok. Pokiaľ vyberiete menšie obliečky, než má vankúš s perinou, budú sa tvoriť nepríjemné hrbole. V zbytočne veľkých obliečkach potom bude prikrývka a vankúš zbytočne „plávať“. Spať len pod obliečkami nie je predovšetkým v zime žiadna výhra.

Nechajte deti, nech si vyberú motív

Teraz prichádza na rad najzábavnejšia a najkreatívnejšia časť. Výber motívu. Ak vyberáte obliečky ako darček alebo ako prekvapenie, siahnite po takom, na ktorom budú obľúbené postavičky alebo motívy vášho malého nezbedníka. Môžete ale tiež nechať svoje dieťa, nech si motív vyberie samo. Je potom istejšie, že sa bude do perín rozhodne tešiť.

Najobľúbenejšie sú obliečky s detskými motívmi. Jedná sa predovšetkým o rozprávkové postavičky, ale aj akčných hrdinov. Chybu rozhodne neurobíte ani s obliečkami s roztomilými zvieratkami.

Aké obliečky u detí najviac bodujú?

Nechajte deti vybrať tému
Nezabudnite vybrať správny motív posteľných obliečok.

Chcete, aby obliečky ladili s výzdobou izbičky? V tom prípade svojim deťom môžete zaobstarať ešte diamantové maľovanie s podobným motívom. Napríklad obliečky s tigrom budú ladiť k obrázku s rovnakým zvieraťom. Pokiaľ by vaše deti na skladanie obrázku z drobných diamantov zatiaľ nemali trpezlivosť, môžete skúsiť obrázky namaľované podľa čísel. Deti si môžu jednoducho namaľovať obrázky z filmov o Harrym Potterovi, Batmanovi a ďalších.

Ako sa o obliečky starať, aby dlho robili radosť?

Informácie o tom, ako sa starať o obliečky, nájdete vždy uvedené na štítku konkrétneho produktu. Všeobecne sa odporúča obliečky meniť a prať aspoň 2krát za mesiac. Pred prvým použitím sa odporúča obliečka vyprať na 40 °C. Táto teplota je iba odporúčaná a vždy sa oplatí držať toho, čo píše výrobca.

Program, dĺžku prania aj teplotu prispôsobte materiálu a farebnosti. Obliečky vždy perte s ďalšou bielizňou podobných farieb. Na farebné obliečky používajte pracie prostriedky, ktoré sú určené na pranie farebnej bielizne. Vďaka ich zloženiu si látka zachová svoju farebnosť.

Praním na nižšie teploty šetríte nielen energiu, ale tiež predlžujete životnosť obliečok. Žmýkajte skôr na nižšie otáčky, aby nedochádzalo k zbytočnému opotrebovaniu vlákien.

Zo symbolov na štítku sa dozviete, či je možné obliečky sušiť v sušičke, alebo nie. Pamätajte, že pri vysokých teplotách sa látka zbytočne rýchlo opotrebováva