5 tipov pre usporiadanie detskej izby

5 tipov pre usporiadanie detskej izby>

1. Miesto pre učenie

S pribúdajúcim vekom bude dieťa pri stole tráviť viac času. Dôležitá je teda jeho flexibilita. Pre správne držanie tela je najlepšou voľbou výškovo nastaviteľná pracovná stolička aj doska stola. Niektoré stoly majú aj naklápaciu pracovnú dosku pre ešte lepšiu ergonómiu posedu. Rohy stolu voľte ideálne zaoblené. Ak máte izbu dostatočne veľkú, kúpte stôl v rozmere aspoň 150x80 cm. Myslite na priestor na uloženie písacích potrieb, učebníc, aktovky. Počítajte aj s tým, že priestor stola zaberie monitor počítača alebo notebook. Pre zaistenie dostatku denné svetlá umiestnite stôl k oknu. 

2. Spánok

Prvá posteľ pri prechode z tej pre bábätká je ideálna v rozmere minimálne 80x200cm. Posteľ by mala byť u menších detí vybavená oddeľovacou bočnou zábranou. Pri výbere detského matraca sa vyhnite matracom so zónovaním. Tieto jednotlivé zóny (hlava, chrbtica, boky a pod.) Sú prispôsobené na výšku dospelého človeka. Matrac by tiež mala dieťaťu poskytnúť dostatočnú oporu. Nevhodné sú pre malé deti matrace z pamäťových pien. Vhodné sú matrace zo studenej peny, flexifoam peny, hybridných pien (kombinácia napríklad studenej peny a latexu) a latexu. Zamerajte sa aj na poťah, ktorý musí byť snímateľný a prateľný. Posteľ umiestnite tak, aby z nej dieťa videlo na vstupné dvere a malo prehľad po izbe. Pozor na umiestnenie postele pod okno z dôvodu nebezpečenstva, že dieťa ľahko vylezie na parapet. To platí aj pre kreslo alebo pohovku. U menších detí zvážte osadenia okien detskou poistkou. 

Ideálna veľkosť prvej postele je 80x200 cm
Pre malé deti sú najvhodnejšie matrace zo studenej peny, flexifoam peny,
hybridné peny a latex.

3. Šatňa

Pri zvolení neutrálneho nábytku z prírodných materiálov môže šatníková skriňa vydržať celé detstvo. Zamerajte sa na variabilitu a skriňu voľte dostatočne veľkú. Pri detskej šatníkovej skrine pre menšie deti využijete najviac police a šuplíky. S rastom detí bude potreba mať v skrini aj šatníkovú tyč. 

4. Hracie časť

Po vybavení izby písacím stolom, posteľou a skriňou sa priestor pre hranie značne zmenší. Pre jeho maximálne využitie nezabúdajte na úložné priestory pre hračky, ideálne vo výške, kam dieťa dosiahne. Tiež pozor na ostré hrany nábytku a výšku parapetu okien. 

Vybavením miestnosti sa výrazne zmenší hracia plocha
Nezabudnite na úložný priestor na hračky.

5. Štýl izby

Ak chcete, aby izba čo najdlhšie spĺňala aj požiadavky na štýl, voľte neutrálne farby a pokoj vylaďte dekoráciami, obrázkami alebo plagátmi, ktoré môžete ľahko meniť podľa vkusu a veku. Posteľ v tvare auta alebo ružová skriňa pre princezné síce urobí radosť, ale za pár rokov budete musieť kupovať nábytok nový.