Akými spôsobmi deťom označiť oblečenie a školské potreby?

Akými spôsobmi deťom označiť oblečenie a školské potreby?>

Pripravte si všetko, čo budete označovať

Majte vo veciach poriadok. Aby ste sa „neutopili“ vo všetkom, čo potrebujete označiť, urobte si systém. Na jedno miesto si dajte všetky veci, ktoré si so sebou dieťa berie na výlet, do škôlky alebo do školy. Následne veci roztrieďte podľa druhu:

  • čiapka,
  • šály,
  • rukavice,
  • kabáty,
  • bundy,
  • topánky,
  • tričká,
  • mikiny,
  • svetre,
  • nohavice,
  • sukne,
  • kraťasy,
  • spodná bielizeň,
  • plavky,
  • školské a iné potreby.

 

Vecí na označenie bude veľa, a tak je najlepšie, ak ich označíte všetky naraz. Vyšetrite si na túto činnosť dostatok času. K práci sa nebudete musieť vracať a budete vedieť, že ste označili všetko. Prípadne si označené veci dávajte bokom. Akonáhle do skrine pribudne nový kúsok oblečenia, hneď ho označte.

Na aké miesta oblečenia sa značky umiestňujú?

Pri každom druhu oblečenia sa rozhodnite, kam označenie umiestnite.

  • Chrbtová strana pri výstrihu – tričká, mikiny, bundy, svetre.
  • Spodná časť nohavíc, pás, šev – nohavice, sukne, šortky, spodná bielizeň.

Označovanie ponožiek sa hodí najmä vtedy, ak máte detí viac. Každému rastie nôžka inak, niektoré deti majú rovnaké ponožky, ale iné veľkosti. Ako označiť ponožky? Najľahšie je na rubový lem ponožky urobiť dohodnutú značku alebo napísať prvé písmenko mena. Pri popisovaní ale nesmiete na fix tlačiť, aby sa neprepil na lícovú stranu.

7 spôsobov na označenie detského oblečenia nielen do škôlky

Veci vášho drobca môžete označiť hneď niekoľkými spôsobmi. Podľa veku sa rozhodnite, či bude lepšie označenie oblečenia a ďalšieho vybavenia menom alebo značkou (obrázkom).

1. Pečiatkujte

Pre menšie deti, ktoré ešte nevedia čítať, je najlepšou voľbou označenie obrázkom. Ideálne riešenie pre malých školáčikov. Pečiatkovanie textilu je rýchlym a praktickým spôsobom na značenie oblečenia. Farba vydrží pranie aj sušenie. Z niektorých materiálov sa ale vymýva, a tak je potrebné z času na čas pečiatku „oživiť“.

Menšie pečiatky, ktoré sa pečiatke napríklad na štítok za krkom zaobstaráte v obchode. Väčšie si môžete ľahko vyrobiť aj doma. Čo budete potrebovať?

Na mäkkú časť hubky si fixkou namaľujte značku, na ktorej sa s drobcom dohodnete. Stavte na jednoduchosť, napríklad ovocie, geometrický tvar, kvet alebo autíčko.

Nakreslite na hubku značku fixkou.
Nakreslite na hubku značku fixkou.

Značku budete do hubky vyrezávať pomocou noža. Aby sa vám s nožom lepšie pracovalo, nahrejte jeho čepeľ nad plameňom sviečky. Akonáhle urobíte výrez, odstráňte prebytočnú časť nožnicami. Z hubky bude „vyčnievať“ len vyrezaný a obstrihaný motív.

Nahrejte nôž nad sviečkou a začnite vyrezávať tvar.
Nahrejte nôž nad sviečkou a začnite vyrezávať tvar.

Farbu na motív nanášajte pomocou kúskov hubiek, ktoré ste odstrihli. Kúsok namočte do farby a poklepávaním rovnomerne naneste na tlačidlo. Akonáhle je motív pokrytý farbou, môžete začať pečiatkovať.

Pečiatka je pomerne veľká, takže ju obtlačte na dostatočne veľkú rubovú plochu oblečenia. Dajte si pozor, aby sa farba neprepila na lícovú stranu.

2. Nažehľovačky na označenie oblečenia

Nažehľovačky zaobstaráte v galantérii. Majú mnoho podôb. Pre menšie deti je lepší dohodnutý motív, ktorý môže byť ozdobou trička, takže bude kraľovať na lícovej strane oblečenia. K dostátiu sú však aj nažehľovacie štítky na textil. Jedná sa o textilný opasok, ktorý pomocou žehličky zafixujete na rubovej strane oblečenia. Následne naň napíšete meno vášho dieťaťa.

Na popis štítku môžete použiť rollery, čo je niečo ako prepisovačka. Musíte však kontrolovať, či sa nápis časom nezmazal a v prípade potreby ho obnoviť. Spoľahlivejší je popisovač na textil. Pokiaľ píšete na čierny textil, použije biely popisovač. Pri písaní na biely textil je najlepší čierny popisovač.

Nažehľovať však môžete iba na oblečení, ktoré sa smie žehliť. Pri nažehľovacích prvkoch sledujete pokyny výrobcu. Najmä:

  • kam odporúča nažehľovať,
  • akou teplotou zažehľovať,
  • či je nutné na zažehlenie použiť papier na pečenie.

3. Popisovač na textil

Najjednoduchším spôsobom označenia detského oblečenia je podpis alebo značka na štítku, ktorý je na textile už z výroby. Permanentným popisovačom naň napíšete meno alebo nakreslíte dohodnutý obrázok. Popisovač obvykle vydrží pranie až na 60 °C. Nevýhodou je, ak máte dieťa, ktoré na oblečení neznesie žiadny štítok, pretože ho škrabe. Jediným riešením je štítok odstrihnúť. Vy tak prídete o priestor na označenie.

4. Náplasť

Náplasť pomôže nielen od boľavého „bebia“. Tiež poslúži ako označovací štítok. Táto metóda je ale najmenej účinná. Náplasť toho totiž veľa nevydrží. Na tieto účely sa používa klasická náplasť bez vankúšika. Stačí ju nalepiť na vybrané miesto a popísať permanentnou fixkou.

Náplasť ale nevyzerá príliš príťažlivo, môže sa ľahko zlúpnuť a nie je príliš odolná praniu. Hodí sa pre oblečenie, ktoré sa príliš často neperie, napríklad:

  • bundy,
  • otepľovačky,
  • topánky.
Nálepky môžete použiť na označenie oblečenia, ale po každom praní budete musieť pri každom praní vymeniť.

Nálepky môžete použiť na označenie oblečenia, ale po každom praní
budete musieť pri každom praní vymeniť.
Zdroj: tchiboblog.cz

Podobne sú na tom samolepky na označenie oblečenia. Po vypraní ich budete musieť nahradiť, pretože sa väčšinou odlepí.

5. Vyšívajte

Kreatívni rodičia môžu popustiť uzdu svojej fantázii a vrhnúť sa na vyšívanie. Nemusíte pritom ovládať hneď krížikový steh. Vystačíte si so základnou retiazkou alebo obyčajným rovným stehom. Vyšiť môžete meno aj značku. Také označenie sa z oblečenia len tak nestratí. Iba by ste ho odparili.

Oblečenie svojich detí môžete označiť aj našitím značky.
Oblečenie svojich detí môžete označiť aj našitím značky.

6. Našite vlastnú menovku

Pokiaľ oblečenie nemá štítky alebo sa nesmie žehliť, môžete naň prišiť vlastnú menovku. Ak sa s ním vyhráte, môže byť aj ozdobou oblečenia. Alebo môže slúžiť na zavesenie. V galantérii si kúpte tkalún alebo peknú stužku, na ktorú napíšete meno a následne ceduľku prišijete k oblečeniu. Dajte si však pozor, na niektorých textilných materiáloch sa popisovací fixka rozpíja.

Ak vaše oblečenie nemá štítok, vyšívajte si naň vlastnú menovku.
Ak vaše oblečenie nemá štítok, vyšívajte si naň vlastnú menovku.

7. Ozdobný gombík

Originálnou a umeleckou alternatívou k menovke je krásne ozdobený gombík. Gombík môžete obšiť látkou, korálkami alebo ho pomaľovať akrylovými popisovačmi, ktorými sa maľujú putovné kamienky. Prípadne môžete zaobstarať ozdobné drevené gombíky, ktoré sú k dostátiu v najrôznejších motívoch a tvaroch, stačí ho na oblečenie len prišiť.

Toto sa oplatí vedieť

Menovky a označenia by ste mali pravidelne kontrolovať. Postupom času totiž môžu blednúť farby alebo degradovať látky. Každý mesiac hoďte očko, či sú štítky v poriadku.

Pokiaľ budete chcieť oblečenie „poslať ďalej“, neoznačujte ho permanentnou značkou. Najlepším spôsobom je štítok, ktorý môžete odstrihnúť, prípadne gombík alebo výšivka.

Ako na označenie písacích a školských potrieb?

Písacie potreby, ako sú perá, ceruzky alebo pastelky, je najlepšie označiť permanentnou fixkou. Napíšte na nich aspoň iniciály vášho dieťaťa. Vyskúšať môžete aj samolepky, prípadne rozstrihané kúsky samolepiek. Štýlovo vyzerajú bodky, ktoré na školské potreby urobíte farebným lakom na nechty.