Čo nesmie chýbať žiadnemu školákovi vo výtvarke?

Čo nesmie chýbať žiadnemu školákovi vo výtvarke?>

Výtvarnú výchovu milujú snáď všetky deti. Niektoré kvôli kreatívnemu tvoreniu, iné kvôli väčšej voľnosti a odpočinku od matiky alebo slovenčiny. Aby si deti kreatívny svet užili plnými dúškami, mali by mať všetky pomôcky, ktoré pomôžu ich svet fantázie preniesť na papier.

 

Čo by deťom nemalo chýbať na hodinách výtvarnej výchovy?
Výtvarná výchova je jedným z najobľúbenejších školských predmetov.

 

Tvorením k rozvoju detí 

Vedeli ste, že maľovanie, skladanie, lepenie, skrátka tvorenie pomáha deťom pri vývoji, ale aj relaxácii? Výtvarká by mala byť pre deti predovšetkým zábava. Malo by ísť o milý a príjemný proces, ktorému sa chcú venovať. Nemá zmysel na deti tlačiť, pokiaľ sa im tvoriť nechce. Je potrebné v nich vybudovať pozitívny vzťah k tejto činnosti, čo nátlakom určite nedosiahnete.

Prečo podporovať kreativitu? 

Výtvarná výchova nie je u školákov a predškolákov primárne zameraná na rozvoj kreativity. U menších detí je hlavným poslaním výtvarky zlepšovanie v zručnosti a jemnej motorike. Napadlo vás niekedy, že ak dieťa vystrihuje podľa šablóny, vyfarbuje podľa predlohy a následne zlepuje napríklad vianočný stromček, že sa učí predovšetkým počúvať inštrukcie a sústredenie? Samozrejme sa tiež zlepšuje v práci s nožnicami, farbami alebo pastelkami. 

Deti tvorením rastú, samozrejme nejde o výšku, ale skôr o ich ducha. Navyše sa učia novým zručnostiam. Čo všetko sa deti pri vyrábaní naučia?

  • Počúvať inštrukcie,
  • spolupracovať,
  • pracovať individuálne,
  • poradiť si s prekážkami,
  • poznávať nové materiály,
  • zoznámia sa s perspektívou,
  • zlepšujú motorické zručnosti,
  • učia sa koncentrovať,
  • zvyšujú si sebavedomie. 

Nezabúdajte chváliť

Reakcia dospelých je pre deti neskutočne dôležitá. Vyhnite sa tomu, aby deti mali z tvorenia frustráciu. Preto ich chváľte a vyhnite sa zbytočnej kritike. Pokiaľ budete mať dojem, že sa vaše dieťa môže v niečom zlepšiť, povedzte mu to opatrne. Posaďte sa spolu a ukážte mu inú techniku ​​alebo postup, ako svoje výtvory v budúcnosti vylepšiť. Dávajte dobré rady a vyhnite sa bezcieľnej kritike.

Nezabudnite deti pochváliť za ich výtvory
Je dôležité deti za ich výtvory chváliť, aby nestratili motiváciu tvoriť.

Úspech začína pri správnych výtvarných pomôckach

Aby sa vaše deti mohli úplne oddať výtvarnému tvoreniu, mali by k tomu mať zodpovedajúce pomôcky. Aké patria medzi tie najzakladnejšie?

Kufrík na výtvarnú výchovu

Kufrík na výtvarnú deti ocenia najmä v škole. Je oveľa lepším variantom ako vrecká, ktoré sa predtým priväzovali k nohám lavice. Školský kufrík je pevný a odolný, takže sa nemusíte obávať, že by sa v ňom napríklad polámali pastelky alebo ceruzky. Ku katastrofe nedôjde ani v prípade, keď dieťa zle zavrie temperové farby. Kufrík im nedovolí, aby sa dostali von. Čo všetko by mal výtvarný kufrík obsahovať?

  • Gumu, ktorá je nevyhnutnou pomôckou do školy,
  • nožnice,
  • ceruzky,
  • pastelky,
  • lepidlo,
  • štetce,
  • vodové farby.

Farby a paleta

Medzi základné pomôcky na maľovanie a kreslenie patria farby. Na maľovanie deti využijú temperové alebo vodové farby. Vodovky sú ideálnou voľbou pre menšie deti, ktoré s maľovaním ešte len začínajú. Po temperách môžu siahnuť deti staršie. Pre úplne najmenších potom existujú farby prstové, ktoré deti zoznamujú s tým, ako sa dá s farbami pracovať. V ponuke sú najrôznejšie odtiene od klasických, cez pastelové až po neónové.

Prácu s farbami deťom uľahčí paleta. Vďaka oddeleným políčkam sa deťom farby nebudú miešať, a tak sa napríklad zo žiarivej žltej nestane špinavá hnedá.

Štetce a kelímky na vodu

Pokiaľ vaše deti vyrástli z prstových farieb, budú potrebovať štetce. Najlepšie je obstaranie sady, ktorá zahŕňa štetce okrúhle aj ploché, a to v rôznych veľkostiach. Ploché a veľké štetce sú potrebné na vymaľovanie väčších plôch, menšie a okrúhle zase pre detaily a obťahovanie. Aby sa farbičky vzájomne nemiešali, je potrebné štetce oplachovať vo vode. K tomu vám poslúžia tégliky na vodu. Základom je, aby dobre držali stabilitu aj po vložení štetca. Preto siahnite po takých, ktoré sú opatrené viečkom. Z praktického hľadiska sa budú deťom hodiť kelímky dvojité, keď jeden môže slúžiť pre svetlé a druhý pre tmavé farby.

Štetce určite patria do kufríka.
Okrúhle aj ploché štetce sú určite súčasťou umeleckého kufríka.

Ochranné pomôcky

Maľovanie deti občas doslova pohltí. Maliarskym plátnom sa im stáva nielen papier, ale mnohokrát aj stôl a oblečenie. Aby sa deti pri tvorení cítili slobodne a nemali strach z toho, že sa umažú, mali by nosiť buď staré oblečenie, alebo zásterky. Zásterky sa obvykle vyrábajú z umývateľných materiálov podobných igelitu. Vďaka nastaviteľnému popruhu okolo krku si deti ľahko upravia jej dĺžku. Na zaviazanie okolo pása obvykle slúžia dve šnúrky. Výhodou je, ak má zásterka vrecká, kam si deti môžu schovať napríklad vreckovku.

Ďalšou ochrannou pomôckou na maľovanie je igelitový obrus. Najčastejšie sa vyrába z PVC, takže z neho všetky nečistoty ľahko dostanete pomocou mokrej hubky či handričky. Ľahko sa s ním manipuluje a môžete ho použiť na stoly všetkých tvarov. Pokiaľ sa deti chystajú pracovať s plastelínou alebo keramikou, stane sa im dobrým spoločníkom plastová podložka, ktorá hravo odolá aj najrôznejším látkam a predmetom, ktoré slúžia na krájanie hmoty.

Lepidlá

Výtvarka nie je len o kreslení a maľovaní, ale aj o strihaní, lepení a vyrábaní. Rôzne výtvarné techniky sa nezaobídu bez používania lepidla. Ostatne samotné lepidlo je jednou z najbežnejších potrieb do školy.

Lepenie farebných papierov
Lepidlo môžete použiť na umelecké diela.

Pre malých kreatívcov sú najlepšie lepiace tyčinky. Ľahko sa s nimi pracuje a dobre sa držia v ruke. Navyše to s ich „dávkovaním“ nemôžu deti prehnať. Pri výbere lepiacej tyčinky vždy stavte na preverené značky. Budete mať istotu, že vám lepidlo dlho vydrží a časom sa z neho nestane „vysušená“ tyčka. Začiatočníci môžu pracovať s lepidlom, ktoré krátkodobo zanecháva farebnú stopu, a tak presne vedia, kam bolo lepidlo nanesené. Farebná stopa po chvíľke vymizne.

Pokročilí výtvarníci môžu bez obáv siahnuť po tekutých lepidlách. Tie bývajú často opatrené aplikátorom pre ľahšie a presnejšie nanášanie. Na prácu s nimi možno ale tiež využiť štetec. Pri práci s tekutým lepidlom je dôležité dávať dobrý pozor na „dávkovanie“. Veľké množstvo lepidla bude jednak dlho schnúť, ale taktiež sa pod ním môže skrútiť či pretrhnúť papier.

Pastelky, voskovky a fixky

Do farebného sveta sa deti ľahko prenesú s pastelkami, voskovkami a fixkami. Klasické pastelky patria skôr do puzdra, ale tie akvarelové pokojne do výtvarného kufríka. Stopu po akvarelových pastelkách je totiž možné „rozkresliť“ pomocou štetca namočeného vo vode. Pre najmenších sú ideálne silné trojhranné pastelky, ktoré podporujú správny úchop.

Tiež s fixami dokážu deti doslova kúzla. Okrem klasických sú k dostaniu aj tie s magickým atramentom a zmizíkom. Magický atrament po pretretí zmizíkom zmení farbu. Zvoliť môžete aj fúkacie fixky alebo fixky metalické.

S voskovkami sa deti môžu pustiť do výtvarnej techniky vyškrabávania alebo prekresľovania. Vďaka špeciálnemu zloženiu sú dnes na trhu dostať voskovky, ktoré sú mäkké, ale pritom nezanechávajú stopy na rukách.

Chcete podporiť kreatívneho ducha vášho malého človiečika? Zaobstarajte mu kvalitné výtvarné potreby, s ktorými mu pôjde vyrábanie a kreslenie samo.