8 tipov na detskú oslavu

8 tipov na detskú oslavu>

Vyberte tému a zapojte deti

Ak detská párty nie je pre oslávenca tajomstvom, určite ho do prípravy domácej detské oslavy zapojte. Prediskutujte s ním, akú tému by oslava mala mať, aká výzdoba by sa mu páčila, či budú potrebné kostýmy a čo dobrého na zub by si dal. Následne ho môžete zapojiť tiež do prípravy výzdoby. Môže napríklad napísať pozvánky na párty trblietavými gélovými perami, namaľovať farbami obrázky alebo z papiera vyrobiť a vystrihnúť menovky. Pomôcť vám môže aj s pečením, mazaním jednohubiek alebo zdobením. Nechajte vášho potomka, nech sa kreatívne vybláznia. Predsa len je to jeho deň! 

Medzi najobľúbenejšie témy detských párty patrí:

  • lego,
  • Star Wars,
  • Ľadové kráľovstvo,
  • Tlapková patrola,
  • tematika kráľovstvo, princov a princezien,
  • téma poníkov, dúhy a víl,
  • námornícke a pirátske tému,
  • futbalisti,
  • safari a ďalšie. 
Mezi oblíbené téma dětských oslav patří například Piráti
Pripravte detskú párty na určitú tému. Medzi najobľúbenejšie patria pirátske
tému, futbalovú tému alebo párty v štýle Ľadového kráľovstva.
Foto: animatorprodeti.cz

Originálny jedálniček

Je jasné, že ak sa spýtate, aké jedlo a pitie by na oslave malo byť, asi budete počuť: hranolky, chipsy a cola. V menšom množstve sa na stole určite tieto "dobroty" objaviť môžu, ale nezabudnite tiež na niečo zdravého. A aby to zdravé bolo pre deti atraktívne, dajte tomu správny kabát. Skúste napríklad:

  • hranolky z mrkvy a uhorky,
  • lievance zo špaldovej múky,
  • kúsky melóna v tvare srdiečok a hviezdičiek,
  • zdravé toasty, ktoré budú vyzerať ako rybka, medveď alebo sova. 
Originálne menu pre detskú párty - toasty v tvare zvierat
Pokúste sa na detskú oslavu pripraviť aj zdravé jedlo. Napríklad toast
v tvare zvierat.
Foto: flowee.cz

Program na detskú oslavu 

Príprava zábavy na narodeninovú oslavu nie je len tak. Mala by zahŕňať hry vhodné na detskú oslavu narodenín, ale tiež napríklad diskotéku a voľný program. Deti určite nevydržia hrať hry od začiatku do konca. Mali by ste im nechať tiež priestor pre to, aby sa zabavili samy. Nezabudnite, že je potreba všetko prispôsobiť ich veku. Obľúbené je tiež tvorenie, kedy deti môžu kresliť na papier, vystrihovať alebo modelovať z plastelíny. Aké hry patria na párty pre deti k najobľúbenejším? 

1. Toaleťáková múmie

S toaleťákovou múmií si zábavu užijú menšie i väčšie deti. V čom hra spočíva? Vytvorte dve družstvá. Každé družstvo si zvolia jedného zástupcu, ktorého bude omotávať toaletným papierom. Obe družstvá dostanú rovnaký počet kusov toaletného papiera a ich úlohou je čo najrýchlejšie svojho zástupcu papierom omotať od hlavy až k päte. 

Múmia z toaletného papiera

Deti môžete zabaviť hrou na múmiu z toaletného papiera.
Foto: tkdelfin.cz

2. Zavri oči a dotkni sa dlaňami

Hru so zavretými očami a dlaňami môžu taktiež hrať deti rôznych vekových skupín. Ostatne aj dospelí si u nej užijú srandu. V čom spočíva? Deti utvorí dvojica a postaví sa oproti sebe. Musí sa dotýkať dlaňami. Následne sa im zaviažu oči šatkou. Najskôr deti stojí a len sa dotýkajú dlaňami. Na príkaz dospelého musí vykonať úlohu, potrebné sa otočiť a opäť sa dotknúť dlaňami. Alebo urobiť drep a dotknúť sa dlaňami. Zdá sa vám to jednoduché? Uvidíte, že nie je a že je to fakt sranda! 

3. Všetko lieta, čo perie má

Hra, ktorá boduje predovšetkým na detskej oslave mladších detí, sa volá Všetko lieta, čo perie má. Ako na to? Všetky deti sedia a jedno z nich je rozprávač. Rozprávač bubnuje do kolien a hovorí: Všetko lieta, čo má perie ... a doplní nejaké zviera. Ak doplní skutočne zviera, ktoré lieta, treba vrabec, papagáj alebo bocian, musia všetky deti zdvihnúť ruky. Ak doplní zviera, ktoré nelieta, napríklad tiger, musí detí zostať v pokoji. Kto to popletie, vypadáva. 

4. Jedna stolička chýba

Obľúbenou zábavou pre deti na párty je hra stoličky. Opäť sa jedná o hru, do ktorej sa zamilujú väčšie aj menšie deti. Ako sa hrá? Pre všetky deti okrem jedného pripravte stoličky. Stoličky postavte do kruhu a pustite hudbu. Počas toho, čo hrá hudba, chodia deti okolo stoličiek. Akonáhle hudbu vypnete, deti si musí sadnúť. Na koho nevyjde stoličky, ten z hry vypadáva. 

5. Praskanie nafukovacích balónikov

Na detskej oslave narodenín nesmie chýbať diskotéka. A práve počas diskotéky môžete hrať hru s nafukovacími balónikmi. Deti utvoria dvojice. V každej dvojici bude jeden, ktorý bude mať na nohe priviazaný balónik. Deti spolu budú tancovať a zároveň sa snažiť prasknúť balónik inej dvojici. Svoj si však musia chrániť. Komu zostane balónik na nohe, akonáhle skončí pesnička, vyhráva. 

6. Kráľovná káže

Pri hre Kráľovná káže je jedno z detí kráľ alebo kráľovná. Hodí sa, aby toto dieťa malo na hlave korunu, ktorú ste vyrobili počas príprav na oslavu. Výroba koruny nie je ťažká. Postačí vám k tomu nožnice, zošívačka, papier a farby.

Vytvorte si korunu a zahrajte si hru Kráľovná káže.
Vytvorte si korunu a zahrajte si hru Kráľovná káže.
Foto: skolavolduchy.cz

Kráľ alebo kráľovná môže byť niektoré z detí, ale aj dospelý. Vyvolávač opakuje: Kráľovná / kráľ káže ... a ďalej vymyslí, čo by mali deti urobiť. Celá úloha môže znieť: Kráľovná káže, dajte si všetci pusu. Kráľovná káže, poskakujte ako vrabec. Kto úlohu nesplní, toho môžu deti poštekliť alebo napríklad postriekať vodou z vodnej pištole. Ďalšou možnosťou je, že dieťa vypadne. Ale to nie je taká sranda.  

7. Písmená z detí

Pri hre Písmená je potreba, aby deti už písmenká poznali zo školy. Pomocou tabuliek a vystrihovacích písmen sa ich učia už v prvej triede, takže je táto hra vhodná pre prvákov aj staršie deti. Deti utvoria dvojice. Vy deťom poviete písmeno, ktoré sa potom dvojica snaží stvárniť pomocou svojich rúk, nôh a tela. Ostatné deti hádajú, o aké písmenko sa jedná. U tejto hry sa zabavia ako šesťročné deti, tak i puberťáci. 

8. Čo som?

Obľúbenou zábavou na oslavu narodenín je lístočková hra Čo som? Každému hráčovi nalepte na čelo lístoček s tým, čo predstavuje. Túto hru je možné modifikovať, takže si ju zahrajú malé deti, tínedžeri aj dospelí. Malé deti zvládnu hádania zvieratiek, teenageri môžu byť známymi YouTubermi a dospelí treba spevákmi alebo historickými postavami. Úlohou je zistiť, čím alebo kým daná osoba je. Pýtať sa však môže iba tak, aby sa na otázku dalo odpovedať buď áno, alebo nie. Pri vymýšľaní súťaží a hier pre deti na oslavu si nezabudnite pripraviť tiež odmeny pre výhercu. A ak sa budú deti chcieť baviť samé bez hier? Nechajte ich. Voľnosť je dôležitá pre nadväzovanie priateľstva.