Maľovanie na kamienky: ako na to?

Maľovanie na kamienky: ako na to?>

Maľovanie na kamene je fenoménom, ktorý na obrátkach nabral predovšetkým v čase, keď bolo všetko zatvorené, a museli sme si vystačiť s domácimi podmienkami. Tento spôsob umeleckého tvorenia prináša relaxáciu, zábavu, ale aj podporu kreativity a farebného vnímania nielen u detí, ale mnohokrát aj u dospelých. Aký kameň vybrať, akými farbami maľovať a ako sa zapojiť do komunity maľovania na kamienky? 

Tvorenie rozvíja detskú kreativitu

Vedeli ste, že kreativitou sa deti učia? Vďaka poznávaniu rôznych techník a materiálov zisťuje, že sa jedna vec dá urobiť niekoľkými spôsobmi. Napríklad maľovaním a kreslením si zlepšuje jemnú motoriku, čo je skvelý tréning na písanie. Kreativita navyše otvára dvere fantázii a predstavivosti. A tie sa pri maľovaní na kamienky o slovo hlásia najviac. Kamienok môže byť iba „plátnom“, na ktorý namaľujete obrázok, ale tiež môže svojim tvarom vyložene predurčovať, čo naň namaľovať. Niektorý kamienok môže vyzerať napríklad ako hlava husi s dlhým zobákom, dokonale guľatý valounek sa môže stať pestrou loptou alebo bucľatou lienkou. 

Kreativita by sa u detí nemala podceňovať, pretože pre nich môže byť v budúcnosti kľúčová. Kreatívni ľudia sa lepšie prispôsobujú novým situáciám. Pri riešení úloh hľadajú nové spôsoby a metódy, sú originálne, spontánne a nechýba im odvaha sa vyjadrovať inak. Nepodceňujte kreatívne hranie s deťmi. Práve v tomto veku je šanca na rozvoj kreativity neskutočne veľká. 

V čom spočíva maľovanie na kamienky

Maľovanie na kamienky sa stalo obľúbenou kratochvíľou najrôznejších výtvarníkov (amatérov i profesionálov) po celej Českej republike aj v zahraničí. Ostatne kolískou maľovaných kamienkov je Švajčiarsko. Táto zábava v sebe kombinuje:

  • relaxáciu,
  • rozvíjanie kreatívnych schopností a fantázie u detí,
  • šport. 

Ako s maľovaním na kamienky súvisí šport? Nezabudnite, že si kamienok musíte odniekiaľ priniesť a zase ho poslať ďalej. Je teda potrebné vyraziť na výlet po meste, dedine, ale hlavne do prírody. Maľovanie na kamienky zabaví nielen deti, ale celú rodinu. 

Maľovanie kameňov rozvíja detskú predstavivosť
Maľovanie kameňov je tiež šport. Môžete hľadať kamienky po celom meste a niekde si
ich schovať.
Foto: abecedazahrady.dama.cz

Spôsobov, ako využiť kamienky, je veľa

Ten, kto sa s maľovanými kamienkami už stretol, vie, že sa umiestňujú na najrôznejšie vonkajšie miesta. Zbierajú sa a prenášajú sa z miesta na miesto. Pokiaľ je kamienok opatrený PSČ (poštovým smerovacím číslom) alebo odkazom na webovú stránku kamienkov, ktorých ich hneď niekoľko zistí nielen, z akého miesta k nemu kamienok pripútaval, ale tiež si môže prečítať jeho príbeh. 

  • Okrem prenášania však môžete maľované kamienky využiť aj inak.
  • Ozdobte kamienkami obrubníky záhonov,
  • nakladajte ich do kvetináča okolo rastlín, pomôžu zadržiavať vodu,
  • väčšie kamene využite ako ťažidlá,
  • naskladajte ich do dekoračnej misky. 

Ako maľovať na kamienky: nevyhnutné potreby

Maľovanie na kamene je pre deti ako stvorené. Nemusia byť žiadni Picassovia, aby dokázali vytvoriť dielko, ktorým potešia. Hlavným poslaním je totiž rozdávať radosť. Aby maľovanie na kamene malo zmysel, je potrebné si prichystať vhodné výtvarné pomôcky a farby. Oplatí sa tiež dodržiavať správny postup a technika. Čo budete potrebovať?

  • Akrylové farby,
  • akrylové popisovače a fixky,
  • akrylové alebo disperzné bezfarebné laky,
  • tenké a širšie štetce,
  • možno hubku na riad. 
Akrylové fixky sú ideálne na maľovanie kamienkov.
Pomocou akrylových fixiek môžete na kamienkoch vytvoriť krásne maľby.
Foto: hledame-kaminky.cz

Čím maľovať na kamienky? Na kamene sú najlepšie akrylové fixy a farby, ktoré majú skvelú priľahlosť, dobre držia a majú vysoké farebné krytie. Po dokončení maľovania je vhodné obrázok zafixovať akrylovým alebo bezfarebným disperzným lakom, vďaka ktorému sa farby nerozpijú napríklad počas dažďa alebo pri rannej rose. 

Po ktorých výtvarných pomôckach radšej nesiahať

Ak chcete vytvoriť skutočne odolné dielko so sýtymi farbami, nepoužívajte na maľovanie na kamienky:

Pri maľovaní kamienkov nepoužívajte temperové, vodové ani akvarelové farby
Akvarelové farby, tempery a vodové farby sa na kamienkoch nedržia a rýchlo sa
odlupujú. Preto ich nepoužívajte na dekoráciu.
Foto: ehutnik.cz

Tieto farby na kamienkoch obvykle nedržia dobre a rýchlo sa lúpu. Ani olejové farby nie sú najvhodnejšie, pretože dlho schnú. Na fixáciu sa neodporúča lak na vlasy alebo lepidlo Herkules, ktoré čoskoro popraská, a navyše sa dažďom zmýva. Ak budete mať maľované kamienky iba doma, kde na ne nebudú pôsobiť rozmary počasia, môžete bez obáv po týchto kreatívnych sadách a pomôckach siahnuť. 

Nájdite kamienok a pripravte ho na maľovanie

Maľovať môžete na akékoľvek veľké kamene. Pokiaľ s touto technikou ešte len začínate, je najlepšie zvoliť väčší hladký kameň. Postupom času môžete veľkosť kamienkov zmenšovať. Pre okruhliaky sa môžete vydať do prírody. Hladké kamienky určite nájdete pri riekach či rybníkoch, aj na poli je kameňov doslova posiate. Nikdy ich však neberte z múrikov domov, chránených krajinných oblastí alebo odvlhčovačoch systémov. Ak túžite po symetrickom dokonale hladkom kamienku, môžete vyraziť aj do záhradníctva či stavebnín. 

Pred samotným maľovaním je potrebné kameň zbaviť všetkých nečistôt. Ponorte ho do mydlovej vody a starou kefkou na zuby ju dobre vydrhnite. Potom nechajte kameň dokonale vyschnúť. Teraz prichádza ten pravý čas na vymýšľanie motívov. 

Ako správne pripraviť kamienok pred maľovaním?
Pred natieraním odstráňte z kamienka nečistoty a nechajte ho dôkladne vyschnúť.

Najobľúbenejšie motívy:

  • kvetinky,
  • kamienky s citátmi,
  • malej sovy,
  • Mimoni,
  • mačičky,
  • mandaly,
  • prúžky, bodky, kolieska a ďalšie geometrické tvary,
  • rybky,
  • srdiečka. 

Čím maľovať na kamienky a aký postup pri maľovaní dodržiavať

Aby obrázky na kameni dobre vynikli, je najlepší kameň najskôr natrieť krycou bielou disperznou farbou. Takto namaľovaný kameň nechajte dobre zaschnúť, inak by sa ďalšie vrstvy farieb mohli začať rozpíjať. Nezabudnite, že je dôležité nechať zaschnúť každú vrstvu farby. Inak by mohlo dôjsť k ich miešaniu. 

Pokiaľ nechcete začať maľovať hneď naostro akrylovými popisovačmi či farbami, môžete motív najskôr predkresliť ceruzkou alebo ho na kameň preniesť cez uhlový papier. 

Pre samotné kreslenie môžete zvoliť štetce alebo akrylové popisovače. S akrylovými popisovačmi, ktoré sú podobné fixkám, sa môže niekomu pracovať lepšie, pretože maľovanie s nimi je presnejšie. Využiť ich však môžete iba na kontúry, ktoré následne vyfarbíte štetcom. Akrylové popisovače aj štetce by ste mali mať aspoň v dvoch hrúbkach. 

  • Hrubší štetec či hrot popisovača uplatníte pri vyfarbovaní väčších plôch,
  • tenší štetec či užší hrot sa bude hodiť na maľovanie kontúr a detailov.

Hodiť sa vám môže aj hubka na riad, s ktorou môžete rozmazávať farby a tvoriť nádherné farebné prechody. Aby sa deťom dobre pracovalo s akrylovými farbami, je vhodné ich naniesť na malú plastovú paletu. Vzhľadom na to, že farby dobre držia nielen na kameni, ale aj oblečení, nezabudnite svojim malým výtvarníkom nachystať staré oblečenie alebo zásterku. 

Hotový kamienok nezabudnite zafixovať bezfarebným akrylovým lakom. Ten môžete po zaschnutí na kameň naniesť štetcom, ale existuje aj variant v spreji. Vrstva laku kameň chráni pred oterom, nepriazňou počasia, a navyše mu dodá krásny vzhľad. Na zadnú stranu uveďte PSČ, prípadne registračné číslo či príslušnú webovú stránku. 

Zapojte sa do hry s maľovanými kamienkami

Na sociálnych sieťach existuje niekoľko skupín, ktoré vám umožnia kamienok sledovať. Na zadnú stranu kamienka len stačí napísať PSČ, prípadne názov skupiny. Ak sa zaregistrujete, získate číselný kód, vďaka ktorému môžete kamienku vytvoriť príbeh, ktorý si môžu zobraziť ľudia, ktorí kamienok našli. Rovnako tak to môžete urobiť aj vy s kamienkom, ktorý ste si priniesli domov. 

Vyskúšajte maľovanie na kamienky aj vy. Dajte priechod svojej fantázii a tešte sa, že kamienok prinesie nálezcovi radosť.