Vlastnoručne maľovaný textil bude najlepším a najoriginálnejším darčekom

Vlastnoručne maľovaný textil bude najlepším a najoriginálnejším darčekom>

Farieb na textil je celý rad, ako sa v nich vyznať?

Maľovanie na textil je veľmi stará technika. Už pred stáročiami ľudia maľovali na textílie a vytvárali tak umelecké kúsky, ktoré zdobili nielen príbytky, ale aj samotné telo. Zatiaľ čo predtým bolo získavanie farieb zložité a napríklad modrú farbu si mohli dovoliť len najbohatší ľudia, pretože sa zložito vyrábala, dnes zaobstaráte farby na textil v celých sadách s najrôznejšími odtieňmi. Pri výbere sa zaujímajte o to, či sú určené na tmavý alebo svetlý textil.

Farieb na textil je hneď niekoľko. Správny typ vyberte podľa zručnosti „kresliara“. Dospelí môžu siahnuť po farbách v téglikoch či tubách, ktoré sa na textil nanášajú štetcom, pre deti sú najlepšie klasické a fúkacie fixky na textil alebo farby na textil v spreji.

Farby, ktoré sa nanášajú štetcom

Tento variant je vhodný predovšetkým pre zdatnejších výtvarníkov. Siahnuť po nich môžu dospelí, ale kúzla s nimi dokážu aj staršie deti.

Najčastejšie sa jedná o akrylové farby, ktoré sa vyrábajú z akrylového polyméru. Farby sú odolné proti bežnému použitiu, praniu aj slnečnému žiareniu. Okrem klasických farieb môžete siahnuť aj po farbách, ktoré robia magické efekty. K dostániu sú farby:

  • glitrové,
  • metalické,
  • semišové,
  • fluorescenčné (svieti v tme).

 

Akrylové farby sa na textil nanášajú pomocou štetcov, penových štetcov alebo pečiatok. Môžete ich medzi sebou miešať, ale aj riediť vodou a vytvoriť tak dych vyrážajúce kreácie. Po zafixovaní, ktoré sa najčastejšie vykonáva zažehlením alebo zapečením, zostane povrch gumovitý a odolný proti mechanickému poškodeniu. Kresliť môžete aj akrylovými popisovačmi.

Pamätajte, že po nanesení akrylových farieb, sa zmení štruktúra textílie. V mieste obrázku bude látka hustejšia a stratí svoju pružnosť

Nanášajte akrylové farby na textil pomocou štetcov alebo penové pečiatky.
Nanášajte akrylové farby na textil pomocou štetcov
alebo penové pečiatky.

 

Neodstrániteľné fixky na textil

Maľovanie na textil pomocou fixiek je vhodné pre predškolákov a školákov. Fixky majú permanentnú náplň, takže môžete namaľovaný textil bez obáv prať bez toho, aby došlo k vyblednutiu farieb.

Fixky sa hodia najmä na kreslenie obrysov a kontúr a na vymaľovanie menších plôch. Na vyfarbovanie väčších plôch sa nehodí, pretože za sebou každý ťah nechá stopu. Na vymaľovanie sú vhodné farby, ktoré sa nanášajú štetcom, prípadne fúkacie fixky.

Fixky je možné získať s rôznou šírkou hrotov. Tenké hroty sú perfektné na detaily, širšie na kontúry a tieňovanie. Fixky môžete zaobstarať jednotlivo, alebo v sadách. Existujú aj špeciálne sady fixiek na maľovanie na textil, ktoré sú trblietavé.

Ako používať fixky na textil? S fixkami sa pracuje rovnako ako s klasickými, ktoré sú určené na papier. Aby ste pri maľovaní dosiahli hladký vzhľad, je najlepšie sa pri zdobení nezastavovať ani hrot fixky nedržať dlho na jednom mieste. Došlo by k rozpitiu farby.

Obľúbené sú neumývateľné fixky na textil.
Obľúbené sú neumývateľné fixky na textil.

 

Fúkacie fixky na textil

Maľovanie s fúkacími fixkami je ešte jednoduchšie ako používanie klasických fixiek. Pri maľovaní napríklad na tričko sa najčastejšie používajú šablóny, takže sa do tvorenia môžu pustiť aj malí školáčikovia.

Ako sa fúkacie fixky používajú? Fixky sa skladajú z dvoch častí:

  1. fix,
  2. puzdro.

Samotné puzdro sa skladá z dvoch častí:

  1. striekací tubus,
  2. chránidlo.

Pokiaľ chcete začať tvoriť, vyberte fixku z uzáveru a zasuňte ju do striekacieho tubusu tak, aby hrot smeroval do otvoru. Následne na tubus nasaďte vrchnák.

Fixka by mal byť zhruba 8 – 10 cm nad šablónou. Tak dosiahnete rovnomerné rozprestretie farby. Pokiaľ by bol fix príliš blízko, farba bude tvoriť škvrny a zlievať sa dohromady. Do fixky sa fúka cez otvor v uzávere. Farby môžete miešať a prestriekať. Pokiaľ chcete dorobiť detaily, stačí fixu vytiahnuť a kresliť s ňou ako s fixkou klasickou. Akonáhle s tvorením skončíte, nezabudnite fixku zasunúť hrotom do vrchnáka, inak vyschne.

Výhodou fúkacích fixiek je nielen jednoduché používanie, ale aj trénovanie dychu. Dychové cvičenia pomáhajú deťom na správne rozprávanie. Rovnako ako do fúkacej fixky môžu deti fúkať do flauty, balónikov alebo harmoniky.

Jednoduché maľovanie na textil pomocou fúkacích fixiek a šablóny.
Jednoduché maľovanie na textil pomocou fúkacích fixiek
a šablóny.
Zdroj: prozeny.cz

 

Farby na textil v spreji

Farby v spreji sa ľahko používajú. Rovnako ako pri fúkacích fixkách aj tu sa môžete rozhodnúť použiť šablóny. Možné je však maľovanie aj bez nich. Farby na textil v spreji dokážu rýchlo a rovnomerne pokryť pomerne veľkú časť textilu. Hodí sa na kombináciu s ďalšími technikami, napríklad s maľovaním alebo batikovaním.

Predtým než začnete s aplikáciou, si na kúsok inej látky vyskúšajte, či je rozprašovač priechodný. Po skončení tvorenia otvor rozprašujúci farbu dobre utrite, aby na ňom nezaschla farba.

Voskovky na textil

Obľúbenými farbami na maľovanie na textil sú tiež voskovky, ktoré sú určené na maľovanie na látku. Maľuje sa s nimi rovnako ako s tými na papier. Tieto farby však nedovoľujú vzájomné prekrývanie alebo miešanie. Sýtosť si regulujete podľa toho, koľkokrát miesto premaľujete. Akonáhle ste s obrázkom hotoví, stačí ho zažehliť. Teplotu žehličky nastavte podľa zvoleného textilného materiálu.

Existujú aj vosky na textil. Ale pozor - farby sa navzájom nemôžu prekrývať.

Existujú aj vosky na textil. Ale pozor - farby sa navzájom nemôžu prekrývať.
Zdroj: skolnisvet.cz

Na čo všetko sa dá maľovať?

Maľovať môžete v podstate na akýkoľvek textil, a dokonca aj na koži. Pri výbere vhodných farieb na textil si prečítajte, na ktoré látky sú určené. Obvykle je možné nimi maľovať na:

  • bavlnu,
  • syntetické materiály,
  • hodváb,
  • jutu,
  • kožu a ďalšie.

Na kožu sa najlepšie hodia akrylové farby. Farbami môžete vyzdobiť nielen oblečenie, ale aj domáci textil a topánky. Pre inšpiráciu, môžete maľovať treba na:

Pokiaľ sa rozhodnete maľovať na oblečení, najprv ho vopred vyperte. Zbavíte ho chemické povrchové úpravy. Niektoré oblečenie sa navyše pri praní môže zraziť. Bielizeň neperte v aviváži. Pred maľovaním oblečenia dobre vyžehlite. V prípade, že maľujete na tenký materiál, napríklad hodváb, napnite ho do rámu. Bude sa vám lepšie pracovať.

Obľúbené techniky maľovania na textil a motívy

Na textil môžete maľovať niekoľkými spôsobmi. Staršie deti a dospelí si môžu vyskúšať maľovanie štetcom. Technika je rovnaká ako pri maľovaní na papier. Obvykle je možné farby miešať aj zapúšťať.

Pre menšie deti je vhodnejšie maľovanie fixkami, o ktorom sme písali vyššie. Úplne najľahšie je však pečiatkovanie. Do toho sa môžu pustiť aj tí najmenší. Použiť môžete gumové pečiatky alebo pečiatky vyrezané zo zemiakov či z hubky na umývanie riadu. Pokiaľ sa rozhodnete pre gumové pečiatky, nezabudnite, že farby na textil na vzduchu schnú rýchlejšie ako iné farby, a tak je potrebné pracovať rýchlo. Pri striedaní farieb je potrebné pečiatky dobre umyť.

Maľovanie na textil: inšpirácia motívy

Pokiaľ budete na textil maľovať s deťmi, najviac si budú užívať maľovanie:

  • obľúbených rozprávkových postáv (Olafa z ľadového kráľovstva, autá z rovnomenného filmu, prasiatko Peppa, zvieratká z Tlapkovej patroly atď.),
  • postavičky z počítačových hier, medzi ktorými jednoznačne vedie Minecraft,
  • zvieratká,
  • kvetinky,
  • slniečko, mráčik, dúha,
  • motýliky,
  • vesmír,
  • autá a motorky,
  • futbal,
  • princeznej atď.

Šablóny na maľovanie na textil

Súčasťou niektorých sad maľovania na textil sú aj predlohy a šablóny. Niektoré šablóny sú papierové, iné plastové. Šablóny môžu mať jednu stranu lepiacu, takže dobre priľnú k textilu. Pokiaľ šablóna takýto povrch nemá, jednoducho ju na látku pripevníte pomocou lepiacej pásky alebo špendlíkov.

Šablón obvykle v sade nebýva veľa, ale vy si ich môžete jednoducho vyrobiť doma. Stačí inšpiráciu nájsť na internete a požadovaný vzor si vytlačiť. Prípadne ho nakresliť v ruke. Časti, ktoré sa majú vyfarbovať, vystrihnete malými nožnicami alebo vyrežete ostrým skalpelom. Túto časť procesu robia vždy dospelí a nikdy nie deti.

Vyrobte si doma šablonu
Na maľovanie na textil si môžete doma vyrobiť vlastnú šablónu.

 

Okrem šablón môžete motív na povrch preniesť aj prekreslením ceruzkou. Buď obtiahnete obrysy šablóny, alebo šablónu vložíte pod stranu textilu, na ktorú maľujete a motív prekreslíte buď ceruzkou, alebo rovno farbami. Prekresľovanie obrázku vložného v textile je možné len vtedy, ak je látka priesvitná.

Zásady maľovania na textil a spôsob fixácie farieb nájdete v článku Ako a čím maľovať na textil.

Dobrý tip: Než začnete obrázok kresliť na látku, vyskúšajte ho nakresliť na papierovú utierku. Farba sa bude správať podobne ako na látke, takže budete vedieť, čo od nej čakať, prípadne ako sa vyhnúť nedokonalostiam.

Ako sa starať o namaľovaný textil?

Aby vám váš výtvarný počin robil radosť čo najdlhšie, musíte sa oň správne starať. Oblečenie vždy perte len na takú teplotu, ktorú udáva výrobca. Niektoré farby je možné prať na 60 °C, iné ale len na 40 °C alebo 30 °C. Tiež sa odporúča prať maľované oblečenie naruby, čím chránite sýtosť farieb.

Maľovanie na oblečenie a ďalší textil spoľahlivo zabaví nielen deti, ale užijú si ho aj dospelí. Váš originálny výrobok bude vždy iba jeden.