Vlastná výroba Montessori hračiek a pomôcok: ako na to?

Vlastná výroba Montessori hračiek a pomôcok: ako na to?>

Čo je Montessori?

Montessori výučba je vzdelávací program, s ktorým prišla talianska lekárka Maria Montessori. Základ vzdelávania detí stojí na poznávaní a rešpektovaní dieťaťa a jeho potrieb. Montessori pedagogikou sa v Česku zaoberajú najmä škôlky. Učiteľ funguje predovšetkým ako radca a pomocník. Pozoruje deti, pretože chce zachytiť dobu, v ktorej je dieťa pripravené prijať nové vedomosti. A tá je u každého dieťatká iná.

Pomocou Montessori prístupu umožňujete deťom nájsť najvhodnejšiu formu aj tempo vzdelávania. Ku každému dieťaťu sa preto musí pristupovať individuálne. Montessori princípy môžete v určitej miere aplikovať aj doma. Vzhľadom na to, že táto metóda vedie dieťa k samostatnosti, je potrebné dieťaťu správne pripraviť prostredie.

Montessori prostredie spočíva v poriadku a poriadku usporiadaných vecí. Preto doma upravte výšku nábytku aj poličiek, aby na nich deti pohodlne dosiahli a mohli si z nich podať veci pre činnosti, ktorým sa chcú venovať. Okrem úpravy prostredia Montessori kladie dôraz na to, aby sa členovia rodiny vzájomne rešpektovali a rodičia nechali deti sa zapojiť do bežných činností, ktorým sa sami venujú.

Zoznámte sa s Máriou Montessori

Maria Montessori bola doktorka, psychologička, vedkyňa, pedagogička, spisovateľka a aktivistka za detské práva. Vďaka dlhodobému pozorovaniu správania detí dospela k záveru, že pokiaľ deťom poskytnete inšpirujúce a pokojné prostredie s vhodnými pomôckami, dokážu sa samostatne rozvíjať. Samy si zvládnu osvojiť potrebné znalosti a zručnosti bez toho, aby ich k tomu viedol dospelý.

Deti sa učia pomocou zmyslov

Vedeli ste, že deti získavajú najviac informácií najmä pomocou zmyslov? Predstavte si, že svojmu dieťaťu budete rozprávať o tom, že psík má hebkú srsť a šteká. Dieťa to síce začuje, ale oveľa lepšiu predstavu si urobí vlastnou skúsenosťou. To znamená, že si psíka pohladí (pocíti štruktúru srsti) a začuje, ako šteká.

Pri učení je pre deti dôležité, že si danú vec môžu:

  • prezrieť,
  • ohmatať,
  • očuchať,
  • vyskúšať chuť,
  • manipulovať s ňou.

 

Nejvíce informací získávají děti zejména pomocí smyslů.
Děti při učení zapojují své smysly.

Zapoja teda všetky zmysly. Pokiaľ dieťaťu poskytnete možnosť učiť sa pomocou zmyslov, pomôžete mu ich zdokonaliť. Navyše to prospieva aj intelektu a ďalším schopnostiam. Senzorický vývoj dieťaťa prebieha zhruba do 6 rokov. Je potrebné vyčíhnuť správne senzitívne obdobie. Ide o dobu, kedy sa dieťa najľahšie naučí napríklad farby alebo jazyk. Akonáhle spozorujete, že je dieťa zaujaté určitou vecou, podporte ho v nej. Pokiaľ toto obdobie prepásnete, neznamená to, že dieťa sa zručnosť už nenaučí, ale bude sa ju učiť dlhšie a môže to pre neho byť ťažšie.

Senzitívne obdobie je jednoducho neodolateľný záujem dieťaťa o určitú časť prostredia, ktorý ho núti k činnosti. Pokiaľ sa dieťatku tejto činnosti budete venovať, trvalo sa ju naučí. Úlohou rodičov je dieťaťu poskytnúť potrebné prostredie a pomôcky.

Príklad: Ak vaše dieťa rozmazáva jedlo po stenách a stoloch, dajte mu pastelky.

Výroba Montessori pomôcok pre rozvoj zmyslov

Malé deti vnímajú svet okolo seba oveľa intenzívnejšie ako dospelí. Ako by aj nie, keď je pre nich všetko nové. Svoje zmysly využívajú oveľa viac ako dospelí, čím skvele stimulujú svoje mozgy. Pamätajte, že čím viac necháte deti objavovať svet, tým viac podnetov sa dostane k jeho mozgu. Môže sa tak učiť novým veciam, ale aj rozvíja svoj intelekt.

Pomocou zmyslových pomôcok sa deti pripravujú na ďalšie vzdelávanie, napríklad na:

  • matematiku,
  • jazyk,
  • umenie.

Vedeli ste, že keď dieťa pracuje svojimi zmyslami, rozvíja aj svoju predstavivosť a kreativitu? A práve tie sú pre detský svet nesmierne dôležité.

Montessori pomôcky pre rozvoj zraku

Zrakom človek vníma svetlo, farby, tvary, priestor aj vzdialenosť. U detí je najmenej rozvinutý po narodení. Jeho správny rozvoj je dôležitý na zvládnutie čítania a písania. Montessori pomôcok pre rozvoj zraku je celý rad. Umožní deťom rozlišovať medzi rôznymi veľkosťami a často nepriamo rozvíja matematické vnímanie.

Červené tyče

Červené tyče sú jednou z pomôcok, ktorou sa deti učia zbystrovať nielen vizuálne, ale aj hmatové zmysly. Deti sa naučia rozoznávať dĺžku. Ide o niekoľko tyčí, ktoré sa líšia dĺžkou. Najkratšia tyč môže merať napríklad 10 cm a rovnomerne o ďalších 10 cm rastie. Najdlhšia tyč môže mať 100 cm.

Zájdite si do hobby marketu a kúpte si 10 hranolových tyčí. Na požadovanú dĺžku si ich môžete nechať narezať v obchode, prípadne to šikovní oteckovia zvládnu aj doma v dielni. Celé tyče natrite pomocou štetca farbami, ktoré sú vhodné pre deti.

Úlohou detí je skladať tyče podľa dĺžky od najdlhšej po najkratšiu alebo naopak. Detí sa naučia odlišovať rôzne dĺžky a odstupňovať ich.

Učte deti rozoznávať jednotlivé dĺžky a nechajte ich, aby ich zoradili.

Učte deti rozoznávať jednotlivé dĺžky a nechajte ich, aby ich zoradili.
Zdroj: eduworld.sk

 

Poznávanie farieb podľa Montessori

 

Poznávanie farieb a ich pomenovanie je jednou z prvých vzdelávacích aktivít, na ktoré rodičia s deťmi pracujú. Vyčíhnite si správne senzitívne obdobie, počas ktorého je dieťa na učenie farieb najlepšie pripravené. Sledujte ho pri hraní a uvidíte, kedy o farby prejaví patričný záujem.

Farebná paleta

Farebnú paletu si jednoducho vyrobíte doma. Budete potrebovať:

Z bieleho papiera vystrihnite koliesko, aby sa naň bez problémov dala položiť dlaň. Ďalej si zvoľte farby, ktoré chcete s dieťaťom precvičovať. Z farebných papierov vystrihnite 5 farebných koliesok a nalepte ich na biely bicykel tak, aby na nich pohodlne dosiahli detské prstíky pri položení dlane.

Z bieleho papiera si vyrobte niekoľko predlôh, podľa ktorých bude dieťatko prstíky zdvíhať. Na predlohe musia byť rovnaké farby ako na bielom kolese. Farebné kolieska na predlohe nakreslite fixkami.

Nechajte dieťatko na farebnú paletu položiť dlaň a položte pred neho predlohu, podľa ktorej bude zdvíhať prstíky. Začať môžete od palca aj prstenníka. Dieťa sa precvičí nielen vo farbách, ale taktiež si zdokonalí sústredenosť a jemnú motoriku.

Namiesto farieb môžete použiť aj zvieratká alebo napríklad ovocie.

Domácí montessori hra na poznávání barev

Vyrobte si doma farebnú paletu a učte deti farby.
Zdroj: elisdesign.cz

Rozvoj sluchu

Zvuk dieťa vníma už v čase, keď je v mamičkinom brušku. Po narodení dokáže reagovať na mamin hlas, ktorý ho upokojuje. Zhruba v treťom mesiaci vie bábätko zvuk lokalizovať a otočiť sa za ním. Vedeli ste, že zvuk je jedným z prostriedkov komunikácie, ktorý ovplyvňuje rozvoj reči? Pre malé deti sa používajú rôzne hrkálky alebo zvončeky. U väčších detí môžete sluchové vnímanie rozvíjať pomocou zvukových valčekov.

Ako si vyrobiť zvukové valčeky?

Aké výtvarné potreby budete potrebovať:

  • 12 roliek toaletného papiera,
  • kartón,
  • ceruzku,
  • kružidlo,
  • nožnice,
  • z kresliacich potrieb siahnite po čiernom a červenom fixe,
  • tavnú pištoľ,
  • 6 druhov náplní do roliek (napríklad: korálky, ryžu, krupicu, šošovku, gule z alobalu, kamienky).

Dôležité je, aby náplne vydávali každá iný zvuk. Na kartón urobte pomocou kružidla kolieska, ktoré budú väčšie ako priemer roliek. Každá rolička musí byť na oboch stranách uzavretá. Kolieska na rúročku nalepíte pomocou tavnej pištole. Najskôr do rolky dajte náplň a až potom ju zalepte. Šesť rúročiek označte červenou bodkou, šesť čiernou. Úlohou detí je nájsť pár čiernej a červenej rúročke, ktoré majú rovnakú náplň.

Okrem zjemnenia sluchu si deti obohacujú slovnú zásobu o slová ako hlasný, tichý, jemný atď.

Vyrobte si doma zvukové valčeky z roliek od toaletného papiera.

Vyrobte si doma zvukové valčeky z roliek od toaletného papiera.
Zdroj: cocechtomuzikant.cz

Stereognostické pomôcky

Názov je odvodený od slova stereognózie a ide o to, vedieť poznávať veci iba pomocou hmatu. Nevidíte ich ani nepočujete. Najobľúbenejšou pomôckou sú v tomto prípade tzv. tajomné vrecká, ktoré si ľahko vyrobíte doma.

Budete potrebovať látkový nepriesvitný sáčik a niekoľko vecí, ktoré má dieťa poznať, napríklad:

  • kľúčik,
  • autíčko,
  • ceruzku,
  • gombík,
  • mincu.

Stačí veci do vrecka vložiť a nechať vášho malého uhádnuť všetky predmety.

Stereognostické pomůcky

Vložte predmety do vrecka a nechajte deti, nech spoznajú podľa hmatu,
o aký predmet ide.
Zdroj: annapaap.cz

 

Skúste svoje deti učiť zábavnou a nenásilnou formou. Uvidíte, že si tieto hry zamilujú.