Aká fľaša na pitie je do školy najvhodnejšia?

Aká fľaša na pitie je do školy najvhodnejšia?>

Ako je to s pitným režimom u detí?

Dodržiavanie pitného režimu u školských detí je potrebné strážiť a podporovať. Tekutiny totiž ovplyvňujú učenie aj výkon školákov. Pokiaľ deti pijú dostatočne, lepšie sa sústredia a plnia svoje úlohy. Prečo treba pitný režim u detí strážiť?

  • Lepšie sústredenie – dehydratácia spôsobuje únavu, podráždenosť a znižuje schopnosť sústrediť sa. Pokiaľ deti dostatočne pijú, zlepšujú sa ich kognitívne funkcie, čo sa odráža na lepšom výkone pri učení.
  • Podpora metabolizmu – vďaka dostatku tekutín telo správne funguje a podporuje metabolické procesy. Deti lepšie trávia a vstrebávajú živiny.
  • Lepšia nálada – dehydratácia sa môže prejaviť úzkosťami a podráždenosťou detí. Naopak dostatok tekutín náladu zlepšuje a pomáha deťom zostať v pohode.
  • Zdravie močového ústrojenstva – v neposlednom rade je dostatočný príjem tekutín dôležitý pre zdravie močového ústrojenstva. Eliminujete tak riziko vzniku infekcií, ktoré dokážu nepríjemne potrápiť.

Množstvo tekutín závisí nielen od veku

Koľko tekutín by malo dieťa za deň vypiť? To záleží na jeho veku, ale aj hmotnosti. Platí všeobecná poučka, ktorá hovorí, že čím je dieťa menšie, tým viac tekutín na 1 kg svojej váhy potrebuje.

  • 4–7 rokov – 1,6 l tekutín za deň,
  • 7–10 rokov – 1,8 l tekutín za deň,
  • 10–13 rokov – 2,15 l tekutín za deň,
  • 13–15 rokov – 2,45 l tekutín za deň,
  • 15–19 rokov – 2,8 l tekutín za deň.

Do denného príjmu tekutín patrí tiež:

  • polievky,
  • omáčky,
  • voda z ovocia a zeleniny, atď.
Denný príjem tekutín zahŕňa aj polievky, omáčky alebo ovocné šťavy.
Denný príjem tekutín zahŕňa aj polievky, omáčky alebo ovocné šťavy.
Zdroj: ordinace.cz

Na čo si dávať pozor pri výbere detskej fľaše na pitie?

Deti majú tendenciu pocit smädu ignorovať, pokiaľ im ale zaobstaráte štýlovú a cool fľašu na pitie, uvidíte, že z nej budú piť radi a pravidelne. U menších detí stavte napríklad na zdravé fľaše s obrázkami zvieratiek. Pamätajte, že fľaša by mala perfektne sedieť v ruke, nekĺzať a malo by sa z nej dať jednoducho piť. Aké ďalšie všeobecné podmienky by mala fľaša spĺňať?

  • Musí byť vyrobená zo 100% zdravotne nezávadného materiálu.
  • Mala by mať čo najmenšiu hmotnosť.
  • Materiál musí vydržať aj hrubšie zaobchádzanie.
  • Manipulácia s fľašou musí byť jednoduchá: jednoduché otváranie a zatváranie, prenášanie a čistenie.
  • Dokonalé tesnenie, cez ktoré nápoj nepretečie.
  • Skrutkovacie hrdlo na pohodlné vymytie fľaše.
  • Hrdlo fľaše by malo byť úzke, aby sa z neho deťom dobre pilo. U širokého hrozí, že sa polejú.
  • Výhodou je ergonomické tvarovanie, kedy je fľaša v strednej časti zúžená, aby sa dobre držala v ruke.
  • Materiál fľaše by mal byť protišmykový, aby fľaša nekĺzala v ruke.

Sklenená zdravá fľaša na pitie

Sklo je prírodným materiálom, ktorý neuvoľňuje žiadne toxické látky. Navyše neabsorbuje chuť ani zápach predchádzajúcich tekutín. Ide o skvele recyklovateľný materiál. Nevýhodou je však jeho krehkosť a vysoká hmotnosť. Každý gram v školskej aktovke navyše predstavuje záťaž pre školákov chrbát.

Fľaše z nerezovej ocele

V podstate sa jedná o termosky, ktoré dokážu udržať teplotu studeného aj teplého nápoja po dlhú dobu. Niektoré termosky majú dokonca termobaly, ktoré podporujú udržanie teploty. Na rozdiel od skla sú antikorové fľaše odolnejšie. Rovnako ako pri skle sa jedná o recyklovateľný materiál. Nerezové fľaše sú štýlovou záležitosťou. Väčšinou majú širšie hrdlo a skrutkovací uzáver, a tak sa lepšie hodí pre staršie deti, zhruba od 13 rokov.

Fľaše z nerezovej ocele udržujú teplotu nápoja.
Fľaše z nerezovej ocele udržujú teplotu nápoja.

Detské plastové fľaše na pitie

Jednoznačne sa jedná o najobľúbenejší materiál. Ponuka plastových fliaš je najväčšia. Pri ich výbere sa ale musíte mať na pozore. Nie každá fľaša z plastu je pre deti vhodná.

Na čo si dať pozor pri výbere detských plastových fliaš?

Zdravé fľaše na pitie z plastu nesmú obsahovať zlúčeninu BPA. Ide o chemickú látku, ktorá je známa aj pod názvom Bisfenol A. Všeobecne sa používa na výrobu umelých hmôt. Pre zdravie je ale vysoko škodlivá. Pôsobí ako reprodukčná toxická látka, čo znamená, že negatívne ovplyvňuje reprodukčné schopnosti ľudí. Môže ohrozovať vývoj plodu a bábätiek, zvyšovať riziko rakoviny a zvyšovať šírenie civilizačných chorôb.

Pre deti sú najvhodnejšie tritánové fľaše na pitie. Ide o plast, ktorý sa získava z rastlinných zdrojov recyklačnými procesmi. Neobsahuje žiadne BPA ani iné ďalšie chemikálie. Jeho výhodou je vysoká odolnosť. Aj keď vaše dieťa hodí so školským batohom, alebo sa mu fľaša vykĺzne z ruky, len tak sa nerozbije. Ďalšou výhodou je nízka hmotnosť.

Pokiaľ to výrobca odporúča, môžete tritánové fľaše umývať aj v umývačke riadu bez toho, aby stratili svoj lesk. Fľaše sa nedeformujú a nepraskajú.

Pre aký objem fľaše sa rozhodnúť?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Záleží na veku, hmotnosti aj zdravotnom stave vášho drobca. Dôležité je tiež vedieť, kam ju bude nosiť. Pre deti navštevujúce 1. a 2. stupeň ZŠ bude dostačujúca zdravá fľaša na pitie s objemom okolo 0,5 l. Ak vyberáte zdravú fľašu na pitie pre študenta, siahnite po objeme až 0,7 l.

Pre menšie deti sa odporúča fľaša s objemom 0,5 litra, pre študentov 0,7 litra.
Pre menšie deti sa odporúča fľaša s objemom 0,5 litra, pre študentov 0,7 litra.

Ako sa starať o fľašu na pitie?

Každý deň fľašu poriadne vypláchnite. Dovnútra kvapnite niekoľko kvapiek čistiaceho prostriedku na riad a pridajte horúcu, nie vriacu vodu. Chvíľu nechajte umývací prostriedok pôsobiť. Potom fľašu uzavrite a dôkladne pretrepte.

Následne vodu vylejte a hubkou dobre umyte hrdlo aj veko fľaše. Všetko opláchnite čistou vodou a nechajte dobre vyschnúť.