Inšpirácia na vianočnú výzdobu okien pre malých aj veľkých

Inšpirácia na vianočnú výzdobu okien pre malých aj veľkých>

Akých pravidiel sa pri vianočnom dekorovaní držať?

Vianočnú náladu navodíte sviečkami, LED reťazami, svietiacimi dedinkami, ihličím a ďalšími dekoráciami, ktoré k zime a vianočným sviatkom jednoznačne patria. Za výzdobu pritom nemusíte utrácať veľa peňazí. Veľa ozdôb si môžete vyrobiť, alebo ich nájdete napríklad počas zimnej prechádzky lesom.

Než začnete svoju domácnosť zdobiť, najskôr upracte všetky dekorácie, ktoré sa s Vianocami nespájajú. Možno máte ešte jesennú výzdobu, možno nájdete aj niektoré drobnosti, ktoré sa spájajú s jarou a letom. To všetko schovajte do krabíc a nechajte voľné pole pôsobnosti Vianociam.

Do vianočných motívov môžete zahaliť celú svoju domácnosť. Kde všade sa môžu objaviť?

  • Na oknách,
  • dverách,
  • závesoch,
  • obrusoch,
  • detské obliečky,
  • prehozoch a dekách,
  • dekoračných vankúšikoch. 

Aby ste dosiahli príjemnú atmosféru, je najlepšie sa držať jedného štýlu. Vianoce môžete ladiť v štýle vintage, jednoduchej moderny alebo klasiky. Určite je vhodné to neprepísknuť s farebnosťou. Ideálna je kombinácia iba dvoch farieb, ale aj jednej konkrétnej farby a prírodných tónov, alebo jedna farba v niekoľkých odtieňoch. Pokiaľ ale doma máte deti, nebojte sa popustiť uzdu fantázii a urobte si farebné Vianoce, ktoré nezväzujú žiadne pravidlá!

Výzdoba okien vianočnými kvetináčmi

Najčastejšie sa okná zdobia zvnútra. Pokiaľ ale chcete slávnostnú atmosféru preniesť aj von, nezabúdajte na parapety. Ako vyzdobiť okná pred Vianocami? Nachystajte si kvetináč s ihličím, ktorý dozdobíte ďalšími dekoráciami.

Ihličie môžete skombinovať s umelými kvetmi. Najobľúbenejšie sú biele a červené vianočné hviezdy. Okrem umelých kvetov krásne vyzerajú aj sušiny alebo rôzne červené bobule a šípky, ktoré nájdete v prírode. Na dozdobenie použite šišky alebo vŕbové prútie v bielej, zlatej či červenej farbe. Luxusný vzhľad kvetináčom dodáte, ak do nich pridáte plastové lesklé gule.

Ozdobte svoje okno vianočným kvetináčom
Do vianočného kvetináča môžete zapichnúť šišky, prípadne šípky.

Ak patríte k milovníkom prírodného štýlu, ozdobte ihličie sušenými citrónmi, pomarančmi a grepmi. Vonkajšiemu počasiu skvele odolajú slamené ozdoby. Celý kvetináč môžete obaliť vo vrecovine alebo ho previazať jutovou mašľou. 

Vianočná výzdoba okien dekoráciami z papiera

Vystrihovačky do okien sú najobľúbenejšou vianočnou výzdobou v rodinách s deťmi. Sú jednoduché a vyzerajú skvele.

Papierová vločka

Medzi osvedčenú klasiku, ktorá nikdy nesklame, patria papierové vločky. Ak už deti vedia pracovať s nožnicami, zvládnu ich aj bez vašej pomoci. Čo budete potrebovať?

Najjednoduchšie vločky majú hranatý tvar. Z obdĺžnikového papiera vytvorte štvorec, ktorý následne prehnete diagonálne na polovicu, aby vznikol trojuholník. Následne papier znovu prehnete, aby vznikol trojuholník menší. Takto prehýbať môžete pokojne aj trikrát alebo viackrát.

Následne si deti môžu ceruzkou motív predkresliť na papier. Vždy sa kreslí na strane s uzavretým „chrbtom“. Teda nie tam, kde sa dá vločka roztvoriť. Zároveň treba dať pozor, aby prestrihnutie nebolo príliš hlboké a nezasahovalo až k druhej strane papiera. Vločka by sa rozpadla.

Najčastejšie sa vystrihujú štvorčeky, obdĺžniky, trojuholníčky, polkolieska alebo vlnovky. Záleží na zručnosti dieťaťa.

Po roztvorení môžete vločku dozdobiť napríklad metalickými akrylovými popisovačmi alebo trblietkami. Vločky môžete nalepiť na okno izolepou alebo bielkom, ktorý sa ľahko umýva. Ďalšou možnosťou je ich pripevnenie na silón. Z vločiek tak môžete urobiť prekrásny snehový záves. 

Papierové stromčeky

Menšie deti, ktoré ešte nie sú natoľko zručné v presnom strihaní, zabavíte vianočnou papierovou výzdobou do okien v podobe stromčekov. Čo budete potrebovať?

  • Zelený farebný papier,
  • nožnice,
  • fixky, 
  • flitre,
  • lepidlo,
  • drôtik. 

Na zelený papier namaľujte kolieska. Pokiaľ máte doma malých školákov, môžu kolieska narysovať pomocou kružidla. Malým škôlkarom kolieska namaľujte vy. Obkreslite treba dno hrnčeka. Nechajte deti aby kolieska pokreslili podľa vlastnej fantázie. Na pomoc si môžu vziať fixky. Trblietanie stromčekom dodajú lesklé flitre. Následne nechajte deti, aby koliesko obstrihli.

Akonáhle máte v ruke koliesko, nastrihnite ho na jednej strane až k stredu, stočte ho do kornútika a zafixujte lepidlom. Kornútiky potom navlečte na drôtik a zaveste do okna. Vždy keď sa pozriete von, uvidíte krásny vianočný les.

Vyrobte si vianočné stromčeky s malými deťmi

Výroba závesu z vianočných stromčekov je
veľmi jednoduchá a zvládnu ju aj malé deti.
Zdroj: iprima.cz

Vianočné maľovanie na okná

Starší školáci a výtvarne založení rodičia si zamilujú maľovanie na sklo. Maľovanie na okná je pre Vianoce typické. Jednoducho dostanete vianočnú atmosféru ako do interiéru, tak do exteriéru. Použiť pritom môžete hneď niekoľko výtvarných potrieb. Najobľúbenejšie sú:

  • fixky na sklo,
  • tempery,
  • zubná pasta (tu ale v maliarskych potrebách nehľadajte). 

Temperové farby sú najvhodnejšie pre malé deti. Aby farby na okne dobre držali, mali by byť čo najhustejšie. Preto ich príliš nerieďte vodou, inak budú po okne stekať. Deťom môžete na okná predkresliť obrysy, ktoré deti po zaschnutí vymaľujú.

Fixky na sklo sú vhodné pre menšie aj väčšie deti, ale aj pre dospelých. K dostátiu sú s rôznou šírkou hrotu, takže sa môžete pohrať aj s najdrobnejšími detailmi. Najlepšie na skle vyzerá biela farba. Motívy môžete kresliť od ruky alebo podľa šablóny. Vianočná výzdoba okien pomocou šablón je jednoduchá. Stačí si nájsť obľúbený motív, ktorý vytlačíte na papier a prilepíte z vonkajšej strany okna. Potom už len stačí starostlivo obkresľovať.

Medzi najobľúbenejšie vianočné motívy patria:

  • zasnežené kostolíky a dedinky
  • vianočný les
  • betlehem so svätou rodinou, anjelmi a zvieratkami
  • vianočné gule a zvončeky.

Pamätajte, že kreativite sa medze nekladú! Sú to vaše Vianoce, a tak by mali byť podľa vášho gusta. 

Namaľujte s deťmi niečo na sklo

Maľovanie vianočnej výzdoby na sklo pomocou fixiek a temperových farieb.
Zdroj: svetstromku.cz

Netradičnou, ale veľmi zaujímavou metódou je maľovanie zubnou pastou na okno. Pasta totiž na okne vytvorí efekt leptaného skla. Najjednoduchšie je použiť šablónu s motívom, ktorú prilepíte na okno a vystrihnuté časti potrite pastou. Potieranie vykonávajte handričkou, hubkou alebo štetcom. Pastu nanášajte iba v tenkej vrstve. Akonáhle pasta zaschne, šablónu zložte. 

Vianočná výzdoba okien pomocou zubnej pasty
Na vytvorenie efektu leptaného skla použite na okno zubnú pastu.
Zdroj: coopclub.cz

Na sklo sa dá perfektne maľovať aj akrylovými popisovačmi. Vzhľadom na to, že sú permanentné, rozhodne ich nepoužívajte na okná. Parádu ale urobia napríklad na zaváracích pohároch, z ktorých ľahko vyrobíte vianočný svietnik. Hodí sa aj na zdobenie keramických hrnčekov. 

Ako na jednoduché umývanie okien po vianočnej výzdobe?

Vianočne vyzdobené okná vám môžu radosť robiť až do jari. Potom ale nastáva chvíľa najmenej obľúbená, a tou je umývanie okien. Ako z nich odstrániť zvyšky po vianočnej výzdobe? 

Pred samotným umývaním z okna odstráňte všetky nalepené ozdoby. Pokiaľ na sklenenej tabuli zostali kúsky lepidla, odstráňte ich opatrne nožom alebo špachtľou. Okno neškriabte kolmo ostrou hranou. Nástroj priložte tesne na okno a hranou rovnobežne so sklom pomaly zrezávajte lepidlo. Pamätajte, že horúca voda lepidlo rozleptá a vy ho budete ďalej rozmazávať po skle. 

V prípade, že vaše okná zdobili samolepky, môžete si pomôcť fénom. Vzduch by však nemal byť príliš horúci, aby sa fólia na sklo nepretavila. Nahrievajte pomaly. S odstránením vám pomôže aj nižšia teplota.

Ak rôzne farby, strihy a lepidlá pevne držia, môžete si na pomoc vziať riedidlo, ale aj odlakovač alebo roztok liehu a acetónu.

Akonáhle odstránite všetky odolné škvrny, môžete sa pustiť do klasického umývania okien podľa spôsobu, ktorý máte najosvedčenejší. 

Pusťte sa do vianočného dekorovania. Premeňte svoje okná na majstrovské diela, cez ktoré vždy uvidíte krásu hladiacu po duši.