Ako zabaviť deti na výlete

Ako zabaviť deti na výlete>

Milujete prechádzky, túry a rodinné výlety? A milujú ich aj vaše deti? Niekedy vaše ratolesti šliapu ako hodinky, inokedy sa nevyhnete rečiam o boľavých nožičkách a o tom, že sa im na žiadny výlet nechce a radšej chcú sledovať televíziu alebo hrať na mobile či počítači. Ako si pešie výlety s deťmi užiť? Je potrebné mať plán! Uvidíte, že s vtipnými hrami a úlohami si cestu užijú ako deti, tak aj vy sami. 

Ako deti motivovať a vzbudiť ich záujem?

Základom je dobre vybraná trasa. Deťom sa pôjde lepšie, pokiaľ budú vedieť, kam idú. Povedzte im teda, čo ich čaká v cieli. Cieľom nemusí byť len rozhľadňa alebo hrad, ale aj napríklad sladká odmena. Tá určite zaberie! Nielen pri celodenných výletoch s deťmi sa oplatí vedieť, aké nástrahy vás na ceste čakajú. Môžete deťom napríklad povedať, že pôjdete okolo rybníka, kde uvidia rybky a žabky, že budete míňať krmítka pre lesné zvieratká a tiež uvidíte najstarší strom, ktorý má už mnoho rokov. 

Pre menšie deti sú ideálne náučné chodníky s rôznymi zastávkami, na ktorých môžu hrať napríklad pexeso, ťukať do drevených polienok a počúvať ich zvuk alebo plniť rôzne úlohy. Tipy na náučné trasy obvykle nájdete napríklad na stránkach hradu v blízkosti vašej túry alebo na stránkach obce, z ktorej vychádzate. 

Bolí deti nožičky? Dajte im za pravdu

Asi každý rodič dobre pozná vety typu: „Mňa už bolí nožičky. Ja som strašne unavený/á. Ja už nemôžem.“. Mnohí rodičia na tieto reči reagujú napríklad takto: „Ale prosím ťa, veď si ešte nič neušiel. Ty si teda ale veľká mačka. Pozri sa, ako ségra šliape, a to je mladšie. Na chrbte ťa určite neponesiem!“. Presne tieto vety ale nikam nevedú. Dieťa bude pravdepodobne ešte viac „sprudené“ a zatvrdené. 

Skúste to naopak. Skúste im povedať, že im veríte. Táto metóda skutočne funguje. Povedzte im napríklad: „Ja to na tebe vidím, že si unavený. Nejako ti to dnes nejde, však?“. Urobte si krátku pauzu, rozprávajte sa s drobcom a nezabudnite mu dať do ruky desiatu alebo niečo dobré. Nikdy deťom priamo neponúkajte, že sa môžete z výletu vrátiť. 

Turistika s deťmi musí byť predovšetkým zábavná

Máloktoré deti dokážu ujsť niekoľko kilometrov bez reptania. Samotná chôdza je totiž nuda. Preto je dôležité si na výlete naplánovať miesta a zastávky, ktoré budú pre deti zaujímavé. Okrem toho sa treba vyzbrojiť obľúbenými hrami na cestu. Vďaka zábavným úlohám nebudú mať deti čas myslieť na to, že ich bolia nožičky a na podobné problémy. Dokonca môžu zvlátnuť aj viac kilometrov, ako ste čakali. Ktoré hry deti na výletoch milujú? 

Na dlhých túrach musíte deti zabaviť
Zabavte deti na dlhších túrach rôznymi úlohami.

Hra s jednoduchým názvom Bomba

Bomba je ideálna hra na dlhšie pešie výlety s deťmi. Pravidlá sú jednoduché. Určí sa vyvolávač (môže ním byť rodič, súrodenec alebo kamarát), ktorý bude vyvolávať dohodnuté heslá. Pred začiatkom hry si vysvetlite, aké úkony majú deti po oznámení hesla vykonať. Fantázii sa medze nekladú, ale medzi najobľúbenejšie patria:

  • bombááá – deti si musia rýchlo ľahnúť na zem, aby sa uchránili pred výbuchom bomby.
  • Povodééň – deti musia vyhľadať nejaké vyvýšené miesto (peň, klada, kameň), aby ich povodeň neodniesla.
  • Štronzo! – deti sa musia zastaviť a nehýbať sa.
  • Chrobáky! – všetci si ľahnú na chrbát a štiepia rukami a nohami ako chrobáky.
  • Vlak! – deti sa musia zoradiť do vláčika za seba. Pokiaľ sa nehanbia, môžu sa do vláčika radiť za najbližšieho nič netušiaceho turistu. 

Hľadanie kamienkov

Hľadanie, ale aj maľovanie kamienkov dnes patrí k najobľúbenejším hrám s malými deťmi. Na kamienky sa najlepšie maľuje akrylovými popisovačmi a farbami. Nezabudnite naň uviesť PSČ alebo číslo. Kamienok počas cesty uložte na miesto, na ktorom ho ľahko nájdu ostatní. Príbeh kamienka, ktorý sami nájdete, si môžete prečítať na webovej stránke, kam stačí zadať jeho číslo. Kamienok si môžete schovať alebo ho položiť na iné miesto. 

Obľúbenou zábavou je maľovanie kamienkov
Počas svojich výletov môžete hľadať aj maľované kamienky.

Outdoorová verzia binga

Pred výletom vyrobte kartičky s obrázkami alebo zoznamom vecí, ktoré môžu deti počas výletu vidieť. Prírodné bingo je ideálnou úlohou pri ceste detí lesom. Kartička môže obsahovať:

  • kameň,
  • mravec,
  • peň,
  • šiška,
  • púpava,
  • žlto sfarbený list,
  • smrek.

Motívy prispôsobte veku detí aj ročnému obdobiu. Kto ako prvý vyškrtá zoznam vecí, vyhral. Povedzte deťom, že budú počas výletu potrebovať ceruzku alebo pera, tak nech si nezabudnú vziať malé puzdro. 

Štipcový kliešť

Kúzlo tejto hry spočíva v jej jednoduchosti. Stačí so sebou na výlet vziať štipec. Cieľom je štipec prichytiť na niekoho zo skupiny tak, aby o tom daný človek nevedel. Ten, kto si štipec nevšimne a dôjde s ním až na koniec výletu, musí splniť úlohu, na ktorej sa vopred dohodnete.

Na schovávanku trošku inak

Ideálna hra do lesa alebo terénu, kde sa dá dobre schovať. Obrátená schovávačka spočíva v tom, že sa jeden schová. Ostatní si stúpnu chrbtom, aby nevideli jeho úkryt, a počítajú od 10 k 0. Následne sa vydajú schovaného nájsť. Pokiaľ ho nájdu, potichu si k nemu sadnú a čakajú na ostatných. Hra končí tým, že všetci nájdu hľadaného. 

Hrajte sa na obrátenú schovávačku
Po ceste sa hrajte hry, napríklad na schovávačku.

Slovné hry pre deti

Pochodovanie je ideálny čas na hranie najrôznejších slovných hier. Aj s malými deťmi si môžete zahrať slovný futbal. Jednoduchá verzia spočíva vo vymýšľaní slov na posledné písmenko hovoreného slova. U starších detí môžete zvoliť náročnejší slovný futbal, kedy sa slovo vymýšľa na dve posledné písmenká z vysloveného slova. 

Obľúbená je aj slovná hra Abeceda. Jeden hráč povie nahlas písmeno A a potom v duchu odrieka abecedu. Akonáhle od druhého (vopred určeného) hráča začuje „stop“, povie písmenko, u ktorého skončil. Na toto písmenko je potrebné vymyslieť: meno, mesto, zviera, vec, rastlinu. 

Stavba domčekov pre lesné škriatkov

Pri pešom výlete s deťmi si môžete urobiť pauzu v lese, počas ktorej budete zbierať najrôznejšie prírodniny pre stavbu domčeka pre škriatkov. Postaviť môžete domček len jeden, ale aj sa vrhnúť na celú dedinu. Domčeky sa najlepšie stavajú pri kmeni stromov. Využiť môžete vetvičky, kamienky, mach, lístie a skrátka všetko, čo les dá. 

Stavba lesných domčekov z vetvičiek, listov a šišiek
Ak ste na výlete v lese, môžete si s deťmi postaviť lesné domčeky.

V kľude do reštaurácie

Najmä menšie deti je potrebné zabaviť aj v reštaurácii. Pokiaľ nie je v zariadení práve detský kútik, majte v batohu maľovanky a pastelky alebo pexeso. Výhodou je, že sa vám táto kratochvíľa neprenesie v batohu, a pritom dokáže deti zabaviť na dlhú chvíľu. A obedovať v pohode je lepšie ako do seba jedlo rýchlo hádzať. Nemyslíte? 

Objavujte s geocachingom

Aby peší výlet nebol len o chôdzi, môžete si cestu spestriť hľadaním kešiek. Jedná sa o krabičky, ktoré vo vnútri ukrývajú predmety. Nájsť ich môžete na viac aj menej frekventovaných miestach. S hľadaním vám pomôže aplikácia do chytrého telefónu. Naplánujte si trasu a čas, ktorý chcete hľadaním stráviť. So sebou si nezabudnite vziať ceruzku na zapísovanie do logbooku a darček, ktorý môžete v krabičke nechať. Pri hľadaní sa deti nielen zabavia, ale aj unavia. Určite oceníte, že doma zaspia jedna dve. 

Pokiaľ chcete svoje deti motivovať k turistike a láske k prírode, spestrite im putovanie zábavnou hrou. Uvidíte, že boľavé nožičky nebudú mať šancu.