Ako najlepšie pripraviť dieťa na školu

Ako najlepšie pripraviť dieťa na školu>

Ako pripraviť dieťa do školy

Každý rodič pojme prípravu pre predškolákov inak. Niektorí svoje deti na nástup do prvej triedy pripravujú systematicky a dlho dopredu. Učí ich čítať, počítať alebo im do hlavy vštepujú základy angličtiny. Iní rodičia zase nechávajú veci voľne plynúť. Ktorý z týchto prístupov je správny? Podľa psychológov nie je dobrý žiadny z týchto popísaných extrémov. Najlepšie je zvoliť zlatú strednú cestu.

Najdôležitejšie je dieťa nástupom do prvej triedy nestresovať ani ich nestrašiť tým, čo všetko budú musieť v škole zvládnuť. Zároveň však nie je vhodné prvákov zbytočne upokojovať a celú vec zľahčovať. Prechod zo škôlky do školy dieťaťu uľahčí, ak bude zvyknuté sa pohybovať v kolektíve svojich rovesníkov, bude dobre socializované a "otrkané". Je dobré, aby budúci prváčik dokázal  zvládnuť zdržiavať sa mimo rodinu a akceptovať určitý poriadok.

Pripravte svoje dieťa na nástup do školy
Nestrašte dieťa pred nástupom do školy, ale ani to celé zbytočne nezľahčujte.

Dieťa by malo byť samostatné a veriť si

Pred nástupom do školy sa rodičia často stretávajú s pojmom školská zrelosť. To znamená, že dieťa dosiahlo taký stupeň vývoja, že školskú dochádzku bez väčších ťažkostí zvládne. Ak je predškoláčik dostatočne samostatný a má potrebnú sebadôveru, nemal by mu prestup do školy a pobývanie v prostredí bez podpory rodičov činiť veľký problém. 

Pri nástupe do školy je teda dôležité, aby bolo dieťa dostatočne sociálne a emocionálne vyspelé. Nezabúdajte, že každé dieťa je iné. Niektoré je nebojácne, radostné a nezľakne sa prekážok. Iné je skôr hanblivé, ťažko nesie neúspech a ľahko sa rozplače. Preto je dôležité drobca podporovať v jeho samostatnosti a sebadôvere. To je jedna z najdôležitejších súčastí predškolské prípravy.  

Správna príprava pre predškolákov

O škole je potreba s predškolákmi veľa hovoriť a namotivovať ho treba tým, že v škole stretne veľa kamarátov a dozvie sa hromadu nových vecí. Rozhodne nie je dobré mu tajiť, že po ňom v škole budú chcieť iné povinnosti ako v škôlke. Bude musieť vydržať nejakú dobu bez rodičov a bude musieť počúvať učiteľa. 

Oplatí sa, ak rodičia a ďalší rodinní príslušníci umožnia dieťaťu, aby sa rozvíjalo a trénovali v sociálnych zručnostiach. Čo to znamená? Trebárs to, že vydrží určitú dobu bez rodičov, a tak mu nebude robiť problém byť v inom prostredí s inými deťmi a dokáže rešpektovať cudziu autoritu. Vďaka tomu sa predškoláčik bude vedieť začleniť do skupiny svojich rovesníkov, bude s nimi vedieť komunikovať, spolupracovať a dodržiavať dohodnuté pravidlá. Vďaka tomu nebude v škole zažívať pocity frustrácie a osamelosti. 

Nad čím si nelámať hlavu?

Mnohým rodičom robí vrásky to, že dieťa pred nástupom do školy bezpečne nerozozná písmená alebo nevie čítať či počítať. Avšak tieto zručnosti dieťa ešte nemusí ovládať. Všetko má svoj čas a správna doba na učenie písmeniek je práve v prvej triede. 

Dieťa nemusí vedieť čítať alebo počítať pred jeho nástupom. V prvej triede sa naučí všetko.
Nie je potrebné, aby dieťa vedelo čítať a počítať pred nástupom.
Všetko sa naučí v škole.

Zoznámte sa s požiadavkami na budúcich školákov

Čo musí vedieť predškolák? Určite by mal poznať svoje meno, priezvisko a vek. Pred zápisom by však mal bravúrne zvládať aj iné zručnosti.

  1. Správny úchop ceruzky - pre podporu špetkového úchopu je najlepšie predškolákovi zaobstarať kvalitné trojhranné ceruzky. Do školy je potom vhodné dieťaťu zaobstarať ergonomické pero, ktoré podporuje správne držanie písacie potreby. Pre ľavákov je potreba siahnuť po písacích potrebách im určených.
  2. Vyjadrovanie a výslovnosť - dieťa by malo hovoriť bez vád a malo by dokázať vysloviť všetky hlásky. Pre správne vyjadrovanie je potreba rozširovať slovnú zásobu.
  3. Manuálna zručnosť - dôležité je, aby dieťa vedelo manipulovať s rôznymi predmetmi, vystrihovať, lepiť, otáčať stránky v knihe, kresliť alebo modelovať.
  4. Poznávanie tvarov a zvukov - už v škôlke sa deti naučia rozoznať a pomenovať farby a poradí si aj so základnými geometrickými tvarmi. Dôležité je tiež rozpoznanie rôznych zvukov a schopnosť zaradiť predmety do rôznych skupín na základe ich vlastností.
  5. Pohybová a fyzická zdatnosť - dieťa by malo byť schopné koordinovať svoje pohyby. Malo by vedieť behať, chodiť, chytiť loptu alebo skákať na jednej nohe. Tiež je potrebné trénovať hrubú a jemnú motoriku, rovnováhu, obratnosť alebo rýchlosť.
  6. Sociálna návyky - patrí medzi ne pozdrav, poďakovanie, ospravedlnenie alebo prosba. Dieťa by malo byť schopné pracovať v skupine, deliť sa s druhými a prejaviť súcit či ohľaduplnosť.
  7. Priestorová orientácia - deti by mali vedieť, kde bývajú, kde je pravá a ľavá strana, ale tiež by mali mať povedomie o tom, že sa na svete sa nachádzajú aj iné krajiny.
  8. Orientácia v čase - tým sa samozrejme nemyslí znalosť hodín, ale skôr to, čo je včera, dnes, zajtra. Ako sa striedajú ročné obdobia, dni v týždni a že deň sa strieda s nocou.
  9. Sústredenie - školák by sa mal vedieť sústrediť na jednu činnosť a nenechať sa rozptyľovať okolím. Nesústredenosť je najčastejší dôvod pre odklad školskej dochádzky.
  10. Samostatnosť - samostatné dieťa by sa malo byť schopné obliecť, učesať a umyť. Výsledok nemusí byť dokonalý, ale základ je dôležitý
Pred nástupom do prvej triedy naučte svoje dieťa správne držať ceruzku.

Pred nástupom do prvej triedy naučte svoje dieťa správne držať ceruzku.
Foto: webrangers.cz

Ako na zábavný tréning?

To, čo by mali budúci prváci zvládnuť, môžete trénovať pokojne spoločne doma, a to ešte pred zápisom. Veľa zručností a znalostí sa váš potomok naučí pri rôznych zábavných a príjemných činnostiach. Počas hier či tvorenia ani nepostrehne, že sa niečomu novému učia. Všetko pôjde hladko a prirodzene. Ako na to?

  • Čítajte si rozprávky - pri prečítaní sa dieťa naučí počúvať a sústrediť sa. Po prečítaní si rozprávajte o tom, čo sa v rozprávke stalo. Vďaka tomu si dieťa rozširuje slovnú zásobu a trénuje výslovnosť.-        Hry hrajte až do konca - neodchádzajte od rozohranej hry, ale dohrať ju až do konca. Dieťa sa tak učí trpezlivosti a tomu, aby dokončilo vec, ktorú začalo.
  • Bežte na výlet alebo prechádzku - týmto spôsobom sa dieťatko učí priestorovú i časovú orientáciu. Okrem toho si uvedomí rozdiel medzi ročnými obdobiami, časťami dňa a stretne sa aj so zmenami v prírode.
  • Básničky a pesničky - pomôžu v trénovaní pamäti, výslovnosti a porozumenie tomu, čo dieťa počuje.
  • Úkolujte - občas dajte predškolákovi úlohu, ktorú je schopný splniť. Môže to byť napríklad pomoc v domácnosti. Trvajte na tom, aby sa váš drobec nerozptyľoval ničím iným a úlohu dokončil.
  • Tvorte - podporuje dieťa v kreslení, strihaní či modelovaní. Vďaka tomu si zlepší jemnú motoriku a manuálne schopnosti všeobecne.
  • Vštepujte mu základy slušného správania - naučte svoje dieťa, kedy je potrebné pozdraviť, poďakovať či poprosiť. Ideálnym miestom pre tréning je návšteva obchodu alebo lekára. 
Čítanie s deťmi je dôležité. Čítajte napríklad rozprávky pred spaním.
Pri čítaní sa dieťa učí počúvať a sústrediť sa.

Idem do školy so správnym vybavením

Správna príprava na prvú triedu vyžaduje nielen rôzne návyky a vedomosti, ale tiež kvalitné vybavenie. Najdôležitejšia vec na vašom zozname bude celkom iste aktovka. 

Aktovka, alebo batoh?

Rozdiel medzi aktovkou a batohom je vo vnútornom usporiadaní. Kým aktovka má väčšinou iba jednu veľkú kapsu na akékoľvek učenie a ďalšie napríklad na desiatu, batoh do prvej triedy má veľkých vreciek viac. Aktovka je najvhodnejšie pre deti, ktoré nie sú systematické a svoje veci neustále hľadajú. Batoh bude vhodnou voľbou pre deti, ktoré si vedia vo veciach urobiť poriadok a nie sú "zmätkári". U batohu aj aktovky je dôležité ergonomické prevedenie zadnej časti, ktorá podporuje správne držanie tela. Okrem toho dbajte na posuvné nastavenie ramenných popruhov. So správnou stabilitou tašky na chrbte pomôže hrudný popruh. Samozrejmosťou sú bezpečnostné prvky vo forme odrazových skiel, ktoré by sa mali nachádzať na klope, na bočných častiach batohu, ale aj na ramenných popruhoch. 

Písacie potreby a peračník

Do prvej triedy je najlepšou voľbou jednoduchý peračník s odklápacou časťou. Mal by poskytovať dostatok priestoru pre uloženie pasteliek, ceruziek, pier, ale tiež nožníc, strúhadlá či gumy. Každá pomôcka by v perečníku mala mať svoje pevne dané miesto, aby sa v nich prváčik ľahko orientoval. Ceruzky aj pastelky voľte trojhranné, ktoré podporujú správny úchop. Takisto pero by malo byť ergonomické, aby dieťa z písania nebolela ruka. 

V prvej triede je obzvlášť dôležitý školský peračník s písacími potrebami.
Pri výbere puzdra na ceruzky do prvej triedy buďte opatrní.
Je dôležité, aby každá školamá svoje miesto.

Výtvarná výchova

Potreby do výtvarnej výchovy si deti nechávajú buď v praktickom kufríku, alebo v látkovom vrecúšku. Zoznam všetkých pomôcok by vám mala poskytnúť triedna učiteľka. Všeobecne však platí, že deti budú potrebovať vodovky, temperky, voskovky, plastelínu, dosku na modelovanie, lepidlo, štetce a tégliky na vodu. Určite im nezabudnite pribaliť aj zásteru, vďaka ktorej si deti nezamažú školské oblečenie. 

Prípravu na školu máte z veľkej časti vo svojich rukách. Venujte jej dostatok času a snažte sa dieťa učiť zábavnou formou, ktorú si zamiluje.